Αποποινικοποίηση της πορνείας με την ελπίδα να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών, η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται: αυτό είναι το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Η προσφορά και η χρήση σεξουαλικών υπηρεσιών δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως αδικήματα βάσει αυτού του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με συνδικάτα, η χώρα έχει περίπου 150.000 εκδιδόμενες γυναίκες.

«Ελπίζουμε ότι η αποποινικοποίηση θα μειώσει τις παραβιάσεις που υφίστανται οι εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ», δήλωσε ο Ρόναλντ Λαμόλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη πρόσβαση στην περίθαλψη», «λιγότερες διακρίσεις και στιγματισμό».

Η Νότια Αφρική, μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το AIDS παγκοσμίως, αντιμετωπίζει αυξανόμενη βία κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, οι βιασμοί και οι σεξουαλικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 13% μεταξύ 2017-2018 και 2021-2022. Ένας βιασμός καταγγέλλεται κάθε δώδεκα λεπτά, χωρίς να υπολογίζονται εκείνοι που δεν καταγγέλθηκαν ποτέ. Οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν κατά 52% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι.

Αν οι εκδιδόμενες γυναίκες «δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως εγκληματίες, θα μπορούν να συνομιλούν πολύ καλύτερα με την αστυνομία για τη βία», απάντησε η ομάδα για τα δικαιώματα των ιερόδουλων SWEAT, χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο ως «θαυμάσια νέα».

«Έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από την έκκληση για αποποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας στη Νότια Αφρική και για μεγάλο χρονικό διάστημα μας αγνοούσαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιονέλα Σίνκου, εκπρόσωπος του εθνικού κινήματος για τις εκδιδόμενες γυναίκες Sisonke, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα του «τρελού πείσματος» ακτιβιστών.

Η Νότια Αφρική συγκλονίστηκε από μια σειρά φρικτών εγκλημάτων πρόσφατα, όπως ο ομαδικός βιασμός οκτώ γυναικών τον Ιούλιο και η ανακάλυψη περίπου έξι πτωμάτων γυναικών σε ένα κτίριο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε πρόσφατα ότι η βία με βάση το φύλο πρέπει να θεωρείται η κύρια «πανδημία» που επηρεάζει τη χώρα.

Το σχέδιο νόμου, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μήνες.