Μπούγας: Ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης από «Ρασπουτινικές» παρεμβάσεις

26
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Γιάννης Μπούγας επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης προκειμένου να αποτρέπονται αθέμιτες, παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη όπως αυτές που αποκαλύφθηκαν κατά την πολύμηνη έρευνα για τον «Ρασπούτιν», κατά την παράδοση του τελικού πορίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Ο κ. Μπούγας υπογραμμίζει: «Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της μετά από εννέα μήνες εργώδους προσπάθειας.

Το Πόρισμα της Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής μαζί με το σύνολο του αποδεικτικού υλικού. Με αυτό προτείνεται αιτιολογημένα η απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου για δύο αδικήματα και η άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ, εκ των οποίων τέσσερα φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Επιτελέσαμε με θεσμική προσήλωση ένα ιδιαίτερο καθήκον: της άσκησης από Επιτροπή της Βουλής εισαγγελικών αρμοδιοτήτων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος.

Οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν είναι ιδιαιτέρως σοβαρές.

Δεν πρόκειται μόνο για τέλεση εγκλημάτων, τα οποία διώκονται και τιμωρούνται κατά το κοινό ποινικό δίκαιο, αλλά για έκνομες πράξεις, που πλήττουν αυτή καθαυτή τη λειτουργία του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Αγγίζουν την Συνταγματική Οργάνωση και Σύνταξη της Ελληνικής Πολιτείας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η διάκριση των εξουσιών.

Με την πρόταση προς την Βουλή των Ελλήνων για ύπαρξη επαρκών ενδείξεων προς άσκηση ποινικής δίωξης, απαντούμε καταφατικά και στο μείζον ερώτημα, εάν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό στην δικαστική εξουσία» και προσθέτει:

«Στο εξής, η Ολομέλεια του Σώματος και ενδεχομένως η Δικαιοσύνη θα αναλάβει να εξιχνιάσει και να κρίνει στο σύνολό τους τις υποθέσεις, τις οποίες σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης ερευνήσαμε.

Χρέος του πολιτικού κόσμου είναι να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας μας, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες εκτροπές και να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ισχύ της».

«Δίωξη για έκνομες πράξεις που πλήττουν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας»

Εννέα μήνες προδικασίας, δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, εκατοντάδες ώρες συνεδριάσεων, χιλιάδες έγγραφα και πάνω από 230.000 σελίδες δικογραφίας, είναι πάνω-κάτω το υλικό που θα οδηγήσει, κατά πάσα βεβαιότητα, την Ολομέλεια της Βουλής στην έγκριση του πορίσματος της ΝΔ, η οποία αποφάσισε να προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για οκτώ βαριά αδικήματα.

«Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της μετά από εννέα μήνες εργώδους προσπάθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Ιωάννης Μπούγας, λίγο μετά την έγκριση του πορίσματος κατά πλειοψηφία. Με το πόρισμα προτείνεται αιτιολογημένα η απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου για δύο αδικήματα και η άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ αδικήματα, εκ των οποίων τέσσερα φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα, όπως ανέφερε ο κ. Μπούγας.

«Επιτελέσαμε με θεσμική προσήλωση ένα ιδιαίτερο καθήκον: Της άσκησης από επιτροπή της Βουλής εισαγγελικών αρμοδιοτήτων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν είναι ιδιαιτέρως σοβαρές. Δεν πρόκειται μόνο για τέλεση εγκλημάτων, τα οποία διώκονται και τιμωρούνται κατά το κοινό ποινικό δίκαιο, αλλά για έκνομες πράξεις, που πλήττουν αυτή καθαυτή τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αγγίζουν τη συνταγματική οργάνωση και σύνταξη της ελληνικής Πολιτείας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η διάκριση των εξουσιών», τόνισε ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Με την πρόταση προς τη Βουλή των Ελλήνων για ύπαρξη επαρκών ενδείξεων προς άσκηση ποινικής δίωξης, απαντούμε καταφατικά και στο μείζον ερώτημα εάν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση από τον αναπληρωτή υπουργό στη δικαστική εξουσία. Στο εξής η Ολομέλεια του Σώματος και ενδεχομένως η Δικαιοσύνη θα αναλάβει να εξιχνιάσει και να κρίνει -στο σύνολό τους- τις υποθέσεις, τις οποίες σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης ερευνήσαμε. Χρέος του πολιτικού κόσμου είναι να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας μας, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες εκτροπές και να μη μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ισχύ της», πρόσθεσε ο κ. Μπούγας.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr