Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πιο «ελληνολάτρης» πρωθυπουργός που πέρασε από τη Ντάουνινγκ Στριτ – φυσικά, μετά τον Κάνινγκ και τον Γκλάντστοουν. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στην Οξφόρδη, λατρεύει την αρχαία ελληνική γραμματεία, απαγγέλλει (με ερασμική προφορά) από στήθους στίχους από την «Ιλιάδα», αποκαλεί τον Ομηρο «μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών» και έχει για ήρωα τον Περικλή, μια προτομή του οποίου κοσμεί το γραφείο του από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Και κάτι ακόμη: επισκέπτεται την Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο (προ πανδημίας), παραθερίζοντας στη διώροφη βίλα του πατέρα του, στο Χόρτο του Πηλίου, όπου γεύεται τις τοπικές σπεσιαλιτέ – με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλέφτικο και το τζατζίκι.

Αρκούν αυτές οι εξάρσεις «φιλελληνισμού» (άντε και μια ρετσίνα παραπάνω) για να ικανοποιήσει ο βρετανός πρωθυπουργός το πλέον επιτακτικό και διαρκές διμερές αίτημα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα – την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα;

Οχι. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο για τα «ΝΕΑ», ο Μπόρις Τζόνσον δεν άφησε κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων, τον οποίο του έχει ζητήσει προσωπικά ο έλληνας Πρωθυπουργός. «Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, αλλά τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν και ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου». Είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον τοποθετείται δημοσίως στο ζήτημα αυτό από την ημέρα που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο. Η τελευταία φορά ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν, ως δήμαρχος Λονδίνου, ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο με τον Τζορτζ Κλούνι, επειδή ο αμερικανός ηθοποιός ζήτησε την επανένωση των Γλυπτών που εκτίθενται από το 1817 στο Βρετανικό Μουσείο.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί σε ελληνικό μέσο μαζικής ενημέρωσης – και την πρώτη σε ευρωπαϊκή εφημερίδα – από τότε που διέβη το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, ο 56χρονος Τζόνσον δηλώνει ότι έχει στόχο να «αναζωογονήσει» τη σχέση Ελλάδας και Βρετανίας, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της υγείας, της άμυνας και του πολιτισμού. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι βρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι «υποστηρίζει σθεναρά» μια διευθέτηση που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάνοντας ωστόσο λόγο για «μια σειρά από λύσεις» – διατύπωση που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Εκφράζει, επίσης, ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχουν στη σταθερότητα της περιοχής οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Αγκυρας.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο βρετανός πρωθυπουργός και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος έδινε τη δική του μάχη με τον κορωνοϊό, με τις πιθανότητες επιβίωσής του να ανέρχονται – σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους – στο 50%. Σήμερα, δηλώνει «υπερήφανος» για την ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα του, η οποία, ωστόσο, καταγράφει αρνητικό ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπεραμύνεται του Brexit, παρά τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή. Υπήρξε, άλλωστε, ηγετικό στέλεχος της εκστρατείας Leave και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 χρεώνεται (ή πιστώνεται) και στον ίδιο.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταλήξαμε σε μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, τη μεγαλύτερη που έχουμε συνάψει μέχρι στιγμής, αξίας 660 δισ. στερλινών. Αυτή η συμφωνία μηδενικών δασμών και μηδενικών ποσοστώσεων επιτρέπει στις βρετανικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τους ευρωπαίους φίλους μας. Η συμφωνία θα δώσει ώθηση για νέες θέσεις εργασίας και ευημερία σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και θα φέρει νέα σταθερότητα και σιγουριά. Τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία ήταν πάντοτε σαφείς: τα πράγματα θα άλλαζαν από την 1η Ιανουάριου, ακόμη και με μια εμπορική συμφωνία. Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσεις μας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις Αρχές και τους εμπορικούς φορείς στην Ελλάδα, προκειμένου οι επιχειρήσεις εκεί να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να συνεχίσουν με επιτυχία να εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γνωρίζουμε ότι η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορα για την Ελλάδα και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί» σημειώνει για να συμπληρώσει: «Χάρη στην έξοδό μας από την ΕΕ, ανακτήσαμε την κυριαρχία μας και τον έλεγχο των μοχλών της εξωτερικής πολιτικής. Τώρα, έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε κυρώσεις ως ανεξάρτητο κράτος, γεγονός που μας επιτρέπει να ενεργούμε γρήγορα και αποφασιστικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της Λευκορωσίας μετά τις εκλογές νοθείας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίλυση συγκρούσεων και στη διαφύλαξη της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην περιοχή και τον ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».

Σε ότι αφορά την Ελλάδα αναφέρεται στο «μεγάλο εύρος της σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο» και σημειώνει: «Θέλω πολύ να διευρύνω αυτή τη σχέση σε τομείς όπως η υγεία, ο πολιτισμός, η άμυνα και η κλιματική αλλαγή. Η ετήσια αξία της εμπορικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πολλά πράγματα που μπορεί να σας εκπλήξουν! Για παράδειγμα, πέρυσι εξήχθησαν στην Ελλάδα βρετανικά λεμόνια αξίας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για να τα απολαύσετε σε εδέσματα όπως το σουβλάκι και το αβγολέμονο. Παράλληλα, εδώ στη Βρετανία απολαμβάνουμε μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων. Πραγματικά ανυπομονώ για τη στιγμή, η οποία ελπίζω ότι δεν θα αργήσει να έρθει, όπου ο βρετανικός λαός θα είναι και πάλι σε θέση να επισκεφθεί την πανέμορφη χώρα σας και να γευθεί ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα».

Κάποτε περισσότερο γνωστός για τα αχτένιστα ξανθά μαλλιά του, τα αστεία και τις γκάφες του που έκαναν τον κόσμο να γελά, ο Μπόρις – από τους ελάχιστους πολιτικούς που μνημονεύονται διεθνώς μόνο με το μικρό τους όνομα – είναι, αναμφίβολα, μία από τις πιο χαρισματικές αλλά και αμφιλεγόμενες φυσιογνωμίες της Γηραιός Αλβιώνος.