Μπήκε με φόρα ο Κυριάκος

150

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβασθεί κάνοντας εκπτώσεις και παραχωρήσεις σε βάρος του στόχου της πολιτικής αλλαγής. Έδειξε αποφασισμένος όχι μόνο να «σπάσει αυγά», διατηρώντας ακέραιο το δικαίωμα να αποφασίζει βάσει ενός σχεδιασμού όσον αφορά τα πρόσωπα που επέλεξε να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να βάλει τέλος σε «απαιτήσεις» που απορρέουν από… πολιτικές κληρονομιές.

Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Ωστόσο κρίνεται ήδη και αξιολογείται θετικά το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα νέα πρόσωπα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες που ανταποκρίνονται στις θέσεις ευθύνης που ανέλαβαν. Επιπροσθέτως οι επιλογές σε προσωπικότητες που πληρούν τις «προδιαγραφές» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν ανήκουν κομματικά στη Νέα Δημοκρατία, συνάδουν απολύτως με το εθνικό αφήγημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεχομένως το νέο κυβερνητικό σχήμα να δυσαρεστεί κάποια στελέχη που περίμεναν να αξιοποιηθούν. Είναι θεμιτό και ο καθένας αντιλαμβάνεται τους λόγους. Αλλά όλοι οφείλουν να αποδέχονται τις αποφάσεις εκείνου που έχει την ευθύνη έναντι του ελληνικού λαού. Άλλωστε ο πρωθυπουργός απευθύνεται σε εθνικό και όχι σε κομματικό ακροατήριο, κάτι που σε πολιτικούς όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί υποχρέωση οι επιλογές του να καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το εθνικό πλαίσιο που ορίζει στην άσκηση των καθηκόντων του.

Συνεπώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πολλά χαρακτηριστικά Εθνικής Ελλάδας, αλλά παράλληλα είναι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια νέα δημοκρατική περίοδο που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου. Σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή και αποτυπώνει η σύνθεσή της ένα μοντέλο διακυβέρνησης που υπερβαίνει τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις γεωγραφικές «διευθετήσεις», βάσει των οποίων οι κυβερνήσεις αποτελούσαν προϊόντα συμβιβασμών.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να πάει σ’ ένα σχήμα που θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις αρχές του, αφού αν υποχωρούσε στις πιέσεις και σχημάτιζε «μια απ’ τα ίδια» κυβέρνηση, θα υποθήκευε εξ αρχής τη σημασία και το περιεχόμενο της εκλογικής του νίκης. Εν κατακλείδι το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα κυβερνητικό σχήμα, που σε κάθε περίπτωση διαφέρει από τα συνηθισμένα, είναι ένα προσωπικό στοίχημα που βάζει ο πρωθυπουργός με τις ξεπερασμένες αντιλήψεις που ακολούθησαν στο παρελθόν πολλοί προκάτοχοί του.

ΣΣ: Με το καλημέρα ο νέος πρωθυπουργός «απελευθέρωσε» την Ηρώδου του Αττικού από τις κλούβες, επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορίας στον «υπό κατοχή» δρόμο. Επιπλέον αρνήθηκε, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, να μετακινείται με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο. Μακάρι να τον μιμηθούν και οι υπουργοί του. Κάτι καλό ξεκινάει…

Χ.Π.Π.