«Μπερλουσκονιγκέιτ» με θύμα τον… Σίλβιο: Διεκδικεί επιστροφή στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα

by MANIFESTO

Την πλήρη αποκατάσταση της πολιτικής και προσωπικής του ηθικής καθώς και την επανένταξη του στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της πολιτικής ομάδας του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος ζητά με επιστολή του στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της FI Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Την επιστολή παρέδωσε στην πρόεδρο της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του ΡΡΕ Αντόνιο Ταγιάνι με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις στην Ιταλία οι οποίες έφεραν στο φως την “σκευωρία” σε βάρος του “Καβαλιέρε” που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της έδρας του γερουσιαστή κυρίως όμως την τετραετή φυλάκισή του και την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην πολυετή διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο Μπερλουσκόνι οδηγήθηκε στο εδώλιο για διάφορες μικρές ή μεγάλες κατηγορίες εβδομήντα φορές!

Αυτή τη φορά, ο Σίλβιο είχε αποφασίσει να βάλει τέρμα στις δικαστικές του περιπέτειες χρησιμοποιώντας ένα αποτελεσματικότερο μέσο που κατά την δικαιοσύνη της πατρίδας του ήταν… νόμιμη άμυνα!

Τις αποκαλύψεις έκαναν πρώτα το τηλεοπτικό Κανάλι Rete 4 μαζί με μια έγκυρη εφημερίδα Il Giornale τα οποία προκάλεσαν σεισμό στην πολιτική σκηνή με πολλούς αποδέκτες.

Τα γεγονότα όπως περιγράφονται στις επιστολές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς την πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ.

“Μια ηχογραφημένη συνομιλία πριν από δυο χρόνια στο σπίτι του Μπερλουσκόνι στην Ρώμη τις μεταμεσονύχτιες ώρες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια, με τον “μετανοήσαντα” εισαγγελέα του δικαστηρίου που τον καταδίκασε, αναδείκνυε την στημένη και προαποφασισμένη καταδικαστική απόφαση για τον Καβαλιέρε.”

“Η ομολογία έγινε παρουσία και του υφυπουργού δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Ενρίκο Λέττα!”

“Στην πλήρη αναφορά του ο εισηγητής εισαγγελέας Αμεντέο Φράνκο με τον οποίο συνομίλησε ο Μπερλουσκόνι και σύμφωνα με την ομολογία του υπέγραφαν όλοι οι συνάδελφοι του εισαγγελείς της επιτροπής, ενώ ο ίδιος αγνοούσε την κρυφή ηχογράφηση  των διάλογων, η απόφαση ήταν προκαθορισμένη κοινώς στημένη εναντίον του υποδίκου Σίλβιο”.

Η αποκάλυψη μέσω του Τηλεοπτικού Καναλιού του ηχογραφημένου περιστατικού συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Όλα τα ΜΜΕ της Ιταλίας παρουσίασαν το γεγονός ως κάτι το εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημοσιά ζωή της χωράς. Η έγκυρη “La Repubblica” αριστερών αποκλίσεων με κύριο άρθρο περιγράφει με τον πρώην διευθυντή της Έτσιο Μάουρο όλα όσα ακουστήκαν και με πολλά ερωτήματα καταγγέλλει το αναπάντητο ερώτημα “Γιατί τώρα”;

Οι απαντήσεις σαφείς αφού πριν από ένα χρόνο, στις 9 Μάιου του 2019 ο εισαγγελέας που καταδίκασε τον Μπερλουσκόνι και ένοιωσε την ανάγκη όταν αρρώστησε σοβαρά να ζητήσει συγνώμη, έφυγε από την ζωή αφήνοντας πολλά κενά στην υπόθεση.

“Και τι απέγινε ο υφυπουργός δικαιοσύνης Κοζιμο Μαρία Φέρρι που ήταν παρών στο σπίτι  του Μπερλουσκόνι;”

Έμεινε σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Και σημειώνουν οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια:

“Ο Φέρρι ήταν ο μεγάλος κερδισμένος που πέτυχε λόγω της σιωπής να αναρριχηθεί στις θέσεις του κοινοβουλίου. Πρώτα με την παραμονή του στην κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι και μετέπειτα του Πάολο Τζεντιλόνι! Με τους σοσιαλιστές δεν χάνεσαι ποτέ είπαν πικρόχολα…”

Γιατί ο Φέρρι, βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Μπερλουσκονιγκέιτ μεταπήδησε από τους σοσιαλδημοκράτες και πήγε στην αγκαλιά του νέου κόμματος του Ρεντσι “Ιτάλια Βίβα”. Εκλέχθηκε βουλευτής και τώρα εξακολουθεί να απολαμβάνει τα οφίτσια της σιωπής”..

Ο Μπερλουσκόνι στο διάστημα της καταδίκης του κέρδισε το εφετείο χάρη στους δυο πανίσχυρους δικηγόρους του Φράνκο Κόππι και Νικκολό Γκεντίνι και η ποινή του μεταβλήθηκε σε “υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς σε άτομα της τρίτης ηλικίας”.

Βοηθούσε καθημερινά άτομα με αλτσχάιμερ για δυο χρονιά!

Μετέπειτα η προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο οπού όμως απέσυρε το αίτημα του όταν το ανώτατο δικαστήριο του Μιλάνου του έδωσε χάρη για την συμπεριφορά του στα κοινωνικά του καθήκοντα…

Εάν από τα θέματα που αναλύουν οι παρατηρητές είναι οι λόγοι της σιωπής τόσα χρονιά (από το 2013) του Μπερλουσκόνι και μάλιστα έφθασε τώρα μέσω μιας μετάδοσης από τηλεοπτική εκπομπή να…ακούσει και ο ίδιος το ηχητικό της σκευωρίας που τον κρατούσε τόσα χρονιά εκτός πολιτικής!

Και είναι εύλογο ακόμα το γεγονός γιατί δεν αναφέρονταν όλα αυτά τα χρονιά οι λόγοι καταδίκης του που άλλωστε ποτέ δεν παραδέχθηκε.

“Το 2013 ως υπεύθυνος των τηλεοπτικών Μέσων έκανε αγορά μεγάλης ποσότητας τηλεοπτικών σειρών από τις ΗΠΑ με εκατομμύρια δολάρια.

Η καταδικαστική απόφαση βασίστηκε στην απόκρυψη τιμολογίων και διακίνηση μαύρου  χρήματος. Μια κατηγορία η οποία δεν είχε βάση αφού ο Μπερλουσκόνι δεν θα ήθελε να διακοπεί η εμπορική του συναλλαγή με τις αμερικάνικες εταιρίες.”

Αυτά ισχυρίστηκαν δικηγόροι μάρτυρες και ο ίδιος ο κατηγορούμενος χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όταν έμαθε προφανώς κάποια σκοτεινά σημεία της υπόθεσής του κινήθηκε με ηχογραφημένες πρακτικές τις οποίες δεν επικαλείται ούτε αποκαλύπτει ακόμα και σήμερα! Στη δεύτερη του πολιτική καριέρα!

Οι επιστολές περιγράφουν ολόκληρη την μαρτυρία αθώωσης του καθώς και την σκευωρία που είχαν “κάποιοι σκαρφιστεί”..

Ο Αντόνιο Ταγιάνι έδωσε με δηλώσεις του την Κυριακή μια μικρή δόση της απόφασης του προέδρου της F.I.

“Αυτά που έγιναν σε βάρος του Μπερλουσκόνι είναι μια απόφαση προκατασκευασμένη. Και προφανώς έχει υπογραφή! Από μια ομάδα που ήθελε την εξόντωση του προέδρου μας. Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Ποιος έδινε τις από ψηλά εντολές; Η Φόρτσα Ιτάλια ζήτησε να καταρτισθεί ειδική εξεταστική επιτροπή ώστε να μαθευτεί η αλήθεια!”

Ο Μπερλουσκόνι ζήτησε με επιστολή του στην Ανγκέλα Μέρκελ να του επιτραπεί να παραβρεθεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου στην παρουσίαση του προγράμματος της εξάμηνης προεδρίας της Γερμανίας!

“Ο Σίλβιο γυρίζει στο σπίτι του” είναι η φράση του κόμματός του και του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα