Τρεις διαδοχικές εκθέσεις για την Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα περιγράφουν η κάθε μια από άλλη οπτική γωνία την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η πρώτη, θα είναι η έκθεση για την 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαπιστώνει για άλλη μια φορά πρόοδο σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και θα προτείνει την καταβολή στην Ελλάδα, της 6ης δόσης ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούν σήμερα η ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες.

Παράλληλα, θα δίνονται νέα χρονοδιαγράμματα για την μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου, την εκδίκαση των 30.000 εκκρεμών υποθέσεων του παλιού νόμου Κατσέλη και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Ειδικότερα για το τελευταίο, θα επισημαίνει επίσης ως εκκρεμότητα και η κατάθεση και ψήφιση του νόμου με τον οποίο θα τίθεται το πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας, του νέου φορέα διαχείρισης των ακινήτων για να νοικοκυριά τα οποία θα κηρύττουν πτώχευση και παραχωρούν την πρώτη κατοικία τους .

Στην ίδια έκθεση, θα περιλαμβάνεται και μια αναθεωρημένη έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους , που εκπονήθηκε από τον ESM και την ΕΕ. Η έκθεση – σύμφωνα με πληροφορίες – θα καταλήγει για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα, ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε το 2020 το 200% λόγω της πανδημίας .

Η γνώμη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Η δεύτερη έκθεση, θα είναι μια γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα προσχέδιο προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ και άρα και για της Ελλάδας.

Και αυτή η έκθεση, θα είναι θετική με την Επιτροπή να δέχεται τις βασικές κατευθύνσεις του ελληνικού προϋπολογισμού σε ότι αφορά την φιλοσοφία και τους στόχους που θέτει.

Η Επιτροπή αναμένεται να παρατηρεί την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών (κυρίως του ελλείμματος και του πρωτογενούς ελλείμματος) σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, λόγω των γενναίων μέτρων στήριξης της οικονομίας που έφτασαν φέτος τα 17 δισ.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα προτείνει για το 2022, να δοθεί βάση στην δημοσιονομική προσαρμογή με προσεκτική όμως απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, ώστε να αποφευχθούν απότομες αναταράξεις στην οικονομία .

Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες

Η τρίτη έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, θα αφορά μακροοικονομικές ανισορροπίες , δηλαδή τα χρόνια λάθη που εντοπίζονται με άλλη μορφή σε κάθε κράτος μέλος και θα πρέπει βελτιωθούν με την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών.

Στην Ελλάδα, η έκθεση θα επισημάνει τα πάγια προβλήματα που άφησαν πίσω του τα μνημόνια.

Το πρώτο είναι η πολύ υψηλή ανεργία που παραμένει ως ποσοστό η υψηλότερη εντός της ΕΕ, ειδικά σε νέους και γυναίκες.

Το δεύτερο θα είναι το πολύ υψηλό επενδυτικό κενό της Ελλάδα και την μέχρι πρότινος χαμηλή ελκυστικότητα χώρας ως προορισμού επενδύσεων.

Το τρίτο είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, που δεν αφήνει την οικονομία να πετύχει οικονομική μεγέθυνση, ανάλογη με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το εργατικό της δυναμικό.

Τέλος, ως σημαντική μακροοικονομική ανωμαλία θα επισημαίνεται ο οπού υψηλός λόγος χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα θα επισημαίνεται ότι το ελληνικό χρέος που ξεπερνά το 200% του ΑΣΕΠ παρότι είναι βιώσιμο μετά την διευθέτηση του το 2018, αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμους κινδύνους από αλλαγές της νομισματικής πολιτικής αλλά και μελλοντικών οικονομικών κρίσεων

Παρόλα αυτά, θα αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις ακόμη και μέσα στην πανδημία. Θα τονίζεται επίσης ότι όλα τα σημαντικά προβλήματα όπως η ανεργία, χαμηλή παραγωγικότητα και το επενδυτικό κενό , θα αρχίσουν να βρίσκουν την λύση τους με την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πηγή: Capital.gr