fbpx

Μπακογιάννης: «Οι Βαλκανικές πόλεις είναι ενωμένες σα γροθιά»

by desk

Μήνυμα σε όσους βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον των Βαλκανίων έστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 (Balkan Cities Network B40) η οποία ξεκίνησε από το Μουσείο της Ακρόπολης και φιλοξενείται από το Δήμο Αθηναίων.

Ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε ότι 73 πόλεις από 10 χώρες στέκουν η μία στο πλευρό της άλλης, ενωμένες σα γροθιά και δίνοντας το παράδειγμα και μία δυναμική απάντηση ενάντια στον κατακερματισμό, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη.

«Είμαστε αλληλεξαρτώμενοι και αν δεν στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, δεν θα μπορέσει να υπάρξει σταθερότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με μία ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, δόθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου η έναρξη στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, που οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ως οικοδεσπότης της Συνόδου και επόμενος πρόεδρος του Δικτύου για το 2023, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, υποδέχθηκε στο Μουσείου 69 δημάρχους από 73 πόλεις από 10 χώρες των Βαλκανίων.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

EUROKINISSI

Όπως τόνισε, η επανανένωσή τους στην Αθήνα αποτελεί μία ενίσχυση της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας:

«Η δημοκρατία αποτελεί κοινή επιλογή. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ως σύμβολό της τον Παρθενώνα», σημείωσε και ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να στρέψουν το βλέμμα τους προς το Μνημείο-σύμβολο της πόλης, που σήμερα μας ατενίζει πληγωμένος και υπογραμμίζει την αποτυχία να προστατευθεί η ακεραιότητα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάτι που είναι ακριβώς ένας από τους στόχους του Δικτύου, αφήνοντας κατά μέρους εγωϊστικές συμπεριφορές και μικροσυμφέροντα. Μάλιστα, όπως τόνισε η επανένωση των γλυπτών δεν αποτελεί ελληνοβρετανική υπόθεση, ούτε αφορά τις διακρατικές σχέσεις, αλλά αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται πρωτίστως με το πώς οι λαοί αντιμετωπίζουν και προσλαμβάνουν έννοιες όπως ο Πολιτισμός της Δύσης κι η Ιστορία.

Στο δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στους υψηλούς προσκεκλημένους του, αφού τούς καλωσόρισε θερμά στην Αθήνα, μίλησε για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Δίκτυο στη σταθερότητα της περιοχής, ειδικά στην παρούσα ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο που διανύουμε. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο κοινό όραμα που μοιράζεται με το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Άλλωστε οι δύο δήμαρχοι βρίσκονται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας τούτης, για να ιδρυθεί το Δίκτυο Β40 στη ζώνη των Βαλκανίων.

Παράλληλα, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης του Δικτύου για την ανάπτυξη των πόλεων και την ευημερία των πολιτών.

«Είναι ύψιστη τιμή να σάς υποδεχόμαστε στην Αθήνα, έναν χρόνο μετά το ξεκίνημα της υλοποίησης του κοινού μας οράματος με τον Εκρέμ». Τόνισε δε, πως το δίκτυο μεγαλώνει διαρκώς έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του και ανοίγει τον δρόμο για ένα βιώσιμο, κοινό μέλλον για τους λαούς της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, το Δίκτυο Β40 αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία στους Δήμους της Νοτιοανατολικής περιοχής της Ευρώπης να εμβαθύνουν περισσότερο στις σχέσεις και τη συνεργασία τους, θα οικοδομήσουν δίκτυα αλληλεγγύης και σύμπραξης, που με τη σειρά τους θα θεμελιώσουν δεσμούς φιλίας και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς. Οι σημαντικές πρωτοβουλίες που μπορούν από κοινού να αναπτύξουν οι δήμοι της Βαλκανικής, μπορούν να δώσουν λύσεις σε μία σειρά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία, τον πολιτισμό, αλλά ακόμη και τις διεθνείς σχέσεις.

EUROKINISSI

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε τη σημασία που η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου Β40 από την Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και υπερηφάνειας στους λαούς των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία κοινή πορεία.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε ξενάγηση μέσα στους χώρους του Μουσείου, με τους ξένους και έλληνες Δημάρχους να ενημερώνονται για τα εκθέματα, αλλά και συνάμα να τους δίνεται η ευκαιρία πέρα από τον θαυμασμό για τα ασύγκριτα τούτα έργα τέχνης να στοχασθούν και τη διαχρονική σημασία τους.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα