«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τραβήξει αρκετά με πολύ δύσκολα αποτελέσματα για την οικονομία της ίδιας της Ρωσίας. Μια κρίση που αγγίζει ολόκληρο τον κόσμο, την παγκόσμια οικονομία και θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η βουλευτής ΝΔ και πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.

Πιο ειδικά όμως, για την ρωσική οικονομία είναι μια καταστροφή, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, «διότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί είναι πρωτοφανείς, δεν έχουν προηγούμενο, κυρώσεις που γονατίζουν πολύ γρηγορότερα την οικονομία από ό,τι περιμέναμε». «Ακούγαμε ότι ο Πούτιν έχει 650 δις δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα, μόνο που αυτά δεσμεύτηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό και δεν τα έχει πλέον. Το βάρος για τον ρωσικό λαό είναι πολύ μεγάλο αυτή την στιγμή, πέραν των ανθρώπινων απωλειών που είναι επίσης πολύ μεγάλες και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες» συμπλήρωσε.

Για την χώρα μας, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η κρίση έχει οικονομικά αποτελέσματα και πως «χρειάζεται να γίνει μια διαχείριση που να είναι τελείως «out of the box» όπως λένε οι αμερικάνοι».

«Η Ε.Ε. η οποία θα μαζευτεί αύριο και μεθαύριο θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις και εκεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Έχει καταθέσει μια πρόταση για 6 σημεία που αφορούν τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού και τον έλεγχο αυτών των τιμών που πρέπει να γίνει για τον λόγο ότι είναι πέρα και πάνω από την λογική της αγοράς αυτό που συμβαίνει. Το πλαφόν είναι μέσα στις προτάσεις του πρωθυπουργού, όπως και η πρόταση που θα συζητηθεί τώρα πολύ σοβαρά είναι η δημιουργία ενός ταμείου όπως είχε γίνει για την πανδημία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οικονομικά αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή. Για πρώτη φορά συζητείται σοβαρά στην Ευρώπη η έκδοση ευρωομόλογου, σπάει ένα ταμπού μετά το άλλο η Ευρώπη μέσα σε 15 ημέρες. Αυτή η κρίση της Ουκρανίας μέσα σε 2 εβδομάδες δημιούργησε μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που απαντάει ενωμένα, που στήνει μηχανισμό αμυντικό, βραχίονα αμυντικό με τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Γερμανία, μια Ευρώπη αποφασισμένη να δείξει ότι ως οικονομική δύναμη έχει την δυνατότητα και αποφάσεις να παίρνει οι οποίες είναι δύσκολες και από την άλλη να προστατεύει τον δικό της πληθυσμό και τις δικές της ανάγκες. Αυτά θα συζητηθούν στις Βερσαλλίες το επόμενο διήμερο αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η χώρα η οποία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και με συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα περιμένει από αυτές τις προτάσεις είναι η Ελλάδα, μια χώρα που έχει πλέον την αξιοπιστία να στέλνει προτάσεις που να εξετάζονται ταχύτατα και με θετική διάθεση» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη. Επισημαίνοντας ότι προτάσεις για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν μπορούν να υιοθετηθούν στην Ευρώπη, η κ. Μπακογιάννη, υποστήριξε σε σχέση με την προστασία των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων από τις δυσανάλογες αυξήσεις που έχουν φύγει πλέον πέρα από κάθε οικονομική λογική, ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να προφυλάξει η Ευρώπη τις οικονομίες της.


Ο Ερντογάν έχει λάβει το μήνυμα από την Ευρώπη

Ερωτηθείσα εάν τα γρήγορα αντανακλαστικά της δύσης για τον Ρώσο Πρόεδρο, διαμορφώνουν ένα καινούριο σκηνικό και για τον Τούρκο Πρόεδρο με τον οποίο θα συναντηθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός την Κυριακή, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε «είναι πασιφανές αυτό το οποίο όλοι σημειώνουν στον διεθνή τύπο, ότι αυταρχικοί ηγέτες με αναθεωρητικές λογικές είναι κάτι το οποίο συγκρούεται ευθέως με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Αυτοί οι ηγέτες που νομίζουν ότι μπορούν να αναθεωρούν Συνθήκες, που δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και είναι εκτός κάθε δημοκρατικής λογικής, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό δεν συμβαίνει στους δημοκρατικούς ηγέτες γιατί ο δημοκρατικός ηγέτης είναι υποχρεωμένος να πάρει την σύμφωνη γνώμη του λαού του. Αυτό έχει γίνει συνείδηση σήμερα στην Ευρώπη και το ξέρει και ο κ. Ερντογάν, δεν υπάρχει αμφιβολία. Άρα στην επικείμενη συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών-όπου πρέπει να πω ότι το σύνολο των κομμάτων που είχαν την διακυβέρνηση της χώρας τάχθηκαν υπέρ της συνάντησης, έχει σημασία ότι η Ελλάδα σε αυτή την πολιτική είναι ενωμένη-  πηγαίνοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός με θετική διάθεση να κάνει μια συζήτηση για όλες αυτές τις αλλαγές που αφορούν και στις δύο χώρες με διαφορετικό τρόπο, με προβλήματα κοινά στις οικονομίες, στα διμερή η Ελλάδα προσέρχεται με τις γνωστές καθαρές της θέσεις. Ο τελικός μας στόχος είναι να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να συμφωνήσουμε ότι θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης για να λύσουμε αυτές τις διαφορές. Πάμε σε αυτή την συνάντηση χωρίς να κρατάμε μεγάλο καλάθι, αλλά έχοντας ως στόχο την βελτίωση των γραμμών επαφής».

Δεν είναι σε θέση η κ. Ζαχάροβα να δώσει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα στην Ελλάδα

«Η λογική ότι μπορεί μια χώρα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας και να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικά οφέλη με την ανάμειξή της ανήκει στον 19ο αιώνα. Είναι ακριβώς η ίδια λογική με του κ. Πούτιν σήμερα ο οποίος αποφασίζει ότι θέλει να κάνει έναν πόλεμο και να πάρει ολόκληρη την Ουκρανία διότι έτσι του αρέσει και θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Δεν είναι σε θέση η κ. Ζαχάροβα να δώσει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα στην Ελλάδα. Εμένα δεν με πτοεί καθόλου η δήλωση της κ. Ζαχάροβα, η οποία στην συγκεκριμένη φάση μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αντιλαμβάνομαι και την δύσκολη θέση της, αλλά μέχρι εκεί. Παραπάνω δυνατότητες δεν έχει, ούτε θα της επιτρέψει κανείς στην Ελλάδα να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας» ξεκαθάρισε η κ. Μπακογιάννη σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το Κίεβο που αυτή την στιγμή είναι ο μεγάλος στόχος για να ρίξει την κυβέρνηση Ζελένσκι, γιατί όσο υπάρχει ο Ζελένσκι συνεχίζει και η αντίσταση των Ουκρανών, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, διότι το Κίεβο είναι προετοιμασμένο για μια μεγάλη επίθεση και το να βάλει κανείς βαρύ οπλισμό σε μια κατοικημένη περιοχή είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Αυτό που κατάφερε ο κ. Πούτιν είναι να ενώσει την Ε.Ε. σε χρόνο dt, να την κάνει μια συμπαγή ομάδα η οποία είναι έτοιμη να πάρει και δύσκολες αποφάσεις, έτσι κατάφερε όσους ήταν φιλικά διακείμενοι προς την Ρωσία να τους κάνει να αποκτήσουν ουκρανική συνείδηση και να πολεμούν για τον τόπο τους σήμερα. Από πλευράς σχεδιασμού βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.