Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και η Τουρκία το γνωρίζει

63

Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υποστηρίζει στη Realnews και τον Γιώργο Σιαδήμα η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντάρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις τελευταίες κινήσεις της γείτονος για χορήγηση άδειας έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Εμείς θα προχωρήσουμε στις συντονισμένες ενέργειες που απαιτούνται σε διπλωματικό επίπεδο, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να μη φτάσουν τα πράγματα στο μη περαιτέρω», αναφέρει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο διαλόγου με την Τουρκία, η πρώην υπουργός υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρωτουρκικός διάλογος. «Να υπάρξει μια συνολική συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, που θα αφορά θέματα οικονομίας, μετανάστευσης, ασφάλειας συνόρων και, βεβαίως θα προβλέπει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο», σημειώνει. «Θα προχωρήσουμε στις συντονισμένες ενέργειες που απαιτούνται σε διπλωματικό επίπεδο, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να μη φτάσουν τα πράγματα στο μη περαιτέρω. Σας βεβαιώνω, κ. Σιαδήμα, ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθαρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σημειώνει πως η κίνηση της Τουρκίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

«Η Ελλάδα απέδειξε στον Εβρο ότι δεν εκβιάζεται και το μήνυμα αυτό το έλαβε η τουρκική πολιτική ηγεσία. Εχουμε σταθερή στρατηγική, η οποία λέει ότι επιθυμούμε τον διάλογο, επιθυμούμε την καλή γειτονία με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν εκβιαζόμαστε από καμία χώρα» σημειώνει ενώ επαναλαμβάνει πως είναι «σταθερά υπέρ της συνέχισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στη φάση αυτή, όμως πιστεύω ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο ένας σοβαρός ευρωτουρκικός διάλογος στον οποίο θα ενταχθούν και όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας. Με δύο λόγια, υποστηρίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, που θα αφορά θέματα οικονομίας μετανάστευσης ασφάλειας συνόρων και, βεβαίως θα προβλέπει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο». Η Ντόρα Μπακογιάννη εξηγεί πως η μονομερής κατάθεση γεωγραφικών συντεταγμένων δεν παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα είναι ισχυρό όταν προέρχεται από διμερείς συμφωνίες.

Για τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης εξηγεί πως ευρωπαϊκά χρήματα χωρίς εποπτεία δεν δίνονται σε καμία χώρα. «Το μεγάλο αυτό πακέτο που θα δοθεί στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα και της σημαντικής δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα. Αυτά τα ευρωπαϊκά χρήματα θα διατεθούν όπως η Ελλάδα θα αποφασίσει και όπως η Ελλάδα πιστεύει ότι θα στηρίξουν καλύτερα την οικονομία μας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο» σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr