Το “17th Tax Forum Athens – Thessaloniki” διοργανώνει, υβριδικά, στις 15-16 Νοεμβρίου, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Κεντρικός στόχος του συνεδρίου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, είναι να αναδείξει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της φορολογικής πολιτικής, ώστε να αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα, τη δυναμική και τις τάσεις μιας απόλυτα διασυνδεδεμένης παγκόσμιας οικονομίας. «Με δεδομένες τις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες απαιτούν στοχευμένες δράσεις για την αφενός έξυπνη απόσβεση των μέτρων ενισχύσεων λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ορθολογιστική απορρόφηση των ευεργετικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Εταιρικού Συμφώνου ΕΣΠΑ, οι εργασίες του 17ου Tax Forum, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η σύγκλιση των προσπαθειών της G20/ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με τη μεταβαλλόμενη προοπτική της φορολογίας, την αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών και την πίεση στις κυβερνήσεις να εισπράξουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα, αναμένεται να οδηγήσουν σε σαρωτικές αλλαγές στους φορολογικούς νόμους και τις συνθήκες που θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το “17th Tax Forum Athens – Thessaloniki”, θα φιλοξενήσει τις απόψεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων για τα φορολογικά θέματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα συμμετέχουν και στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δηλώνει: “Στη 17χρονη πορεία του, το Tax Forum έχει καθιερωθεί ως ένας θεσμός, ο oποίος έχει αφήσει μια ισχυρή παρακαταθήκη και έχει διαμορφώσει έναν ουσιαστικά και εποικοδομητικά παρεμβατικό ρόλο, συνδεόμενο με τις καίριες εξελίξεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος και την προσαρμογή του στις απαιτήσεις μιας οικονομίας που μετασχηματίζεται και λειτουργικά και ψηφιακά, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Φέτος, σε ένα πλήρως διασυνδεδεμένο και διαδραστικό πεδίο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώνουν τον λόγο, τις θέσεις και τις απόψεις τους, σε έναν διάλογο επίκαιρο και επιδραστικό, ο οποίος διεξάγεται σε μια χρονική συγκυρία, όπου οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του τόπου, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη βιώσιμη και αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας”.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Σπυρτούνιας, γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημαίνει: “Το Tax Forum, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί τον κορυφαίο φορολογικό θεσμό, φιλοξενώντας χρήσιμες και αξιοποιήσιμες απόψεις από ειδικούς που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στα φορολογικά ζητήματα. Με την καταλυτική συνδρομή της φορολογικής επιτροπής του επιμελητηρίου μας, το Tax Forum έχει θεσμοθετηθεί ως το σπουδαιότερο και εγκυρότερο γεγονός για θέματα φορολογικής πολιτικής. Το 17th Tax Forum, διεξάγεται εν μέσω της πανδημίας, με τις επιπτώσεις της να είναι ορατές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι σαφές πως καλούμαστε να τολμήσουμε να προχωρήσουμε σε ριζικές παρεμβάσεις για τον σχεδιασμό ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, με βασικό πυλώνα τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στην φορολογία, που αφενός θα εξασφαλίσουν την ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση πολιτών και επιχειρήσεων και αφετέρου θα αποτελέσουν τη βάση για μεγαλύτερη αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη”.

Ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Σταύρος Κώστας, αναφέρει: «Σε αυτή τη συγκυρία που βιώνουμε, η φορολογία είναι καθοριστική για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Ο πολυδιάστατος ρόλος της αποτελεί θεμέλιο για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής. Τα στοχευμένα και ουσιώδη φορολογικά κίνητρα θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα ανάπτυξης, με προοπτικές για επενδύσεις, ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία».