Μία από τις εκπλήξεις του Ντόναλντ Τραμπ ήταν οι επαφές και οι συναντήσεις του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης είχε απομονώσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη. Ο Τζο Μπάιντεν ωστόσο φαίνεται πως επιστρέφει σε… κανονικές συνθήκες. Τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα επιχειρεί και πάλι δοκιμές πυραύλων και εν μέσω της ουκρανικής κρίσης να απειλεί και πάλι με χρήση πυρηνικών, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι κάτι παραπάνω από σαφής: «Αν θα συναντηθώ μαζί του; Εξαρτάται από το αν θα ήταν ειλικρινής και αν θα ήταν σοβαρός», δήλωσε από τη Σεούλ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Γιουν Σουκ Γεόλ.

Η Βόρεια Κορέα έχει ούτως ή άλλως απορρίψει το ενδεχόμενο διαλόγου με την αμερικανική κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιμένουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πολύ πιθανό το προσεχές χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ή σε πυρηνική δοκιμή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κορωνοϊός έχει «χτυπήσει» τη Βόρεια Κορέα έστω και με… καθυστέρηση σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, εξαιτίας των κλειστών συνόρων, αλλά τα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα από το βορειοκορεατικό καθεστώς είναι απλώς εξωφρενικά.

Δείγμα ότι σε 200.000 κρούσματα των τελευταίων ημερών καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος! Συνολικά, από το παγκόσμιο ξέσπασμα της πανδημίας έχουν δηλωθεί μόλις 67 νεκροί, όταν μέσα σε μία ημέρα, προχθές, στη Νότια Κορέα οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από 50 και παρά το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 87% του συνολικού πληθυσμού.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης απορρίψει την πρόταση της Νότιας Κορέας για «ανθρωπιστική βοήθεια» μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο ήταν η αποκάλυψη του Μπάιντεν από τη Σεούλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Πιονγκ-γιανγκ, ωστόσο το βορειοκορεατικό καθεστώς ουδέποτε απάντησε, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Από την άλλη πλευρά, ΗΠΑ και Νότια Κορέα παραμένουν σταθερές στο δρόμο της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας – που είχε περιοριστεί το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας – προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα και να υπάρξει ετοιμότητα για το ενδεχόμενο απάντησης σε προκλήσεις που έρχονται από την πλευρά του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ένας ακόμη παράγοντας που επιβάλλει την ενίσχυση της συνεργασίας είναι η ανάγκη να παραμείνει «ελεύθερη και ανοικτή», όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες, η ζώνη του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού προκειμένου να διεξάγεται χωρίς εμπόδια το εμπόριο και να προστατευθούν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, λόγω της εμπλοκής που έχει προκαλέσει ασφαλώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο Γιουν Σουκ Γεόλ ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από 11 ημέρες και μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του είναι να λάβει διαβεβαιώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν τη χώρα του απέναντι στις απειλές της Βόρειας Κορέας. Έτσι, ο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν αυτό χρειαστεί. Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στην Άπω Ανατολή ξεκίνησε αμέσως μετά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο και συνεχίζεται, καθώς χθες βρέθηκε στην Ιαπωνία και αναμένεται να επιστρέψει αύριο στην Ουάσιγκτον.