Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη χθες Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο Reuters πηγή από τη Συμμαχία σήμερα. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι “απίθανο” η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.

Στο μεταξύ, στον απόηχο της χθεσινής πτώσης του πυραύλου και εν μέσω διεθνούς εγρήγορσης για τις εξελίσεις, συνεδριάζει σήμερα το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, με αποκλειστικό θέμα τις εκρήξεις σε πολωνικό έδαφος. Όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, «ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία». Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΑΜΠΕ ότι, μετά τις πρώτες ενδείξεις πως οι πύραυλοι που χτύπησαν πολωνικό έδαφος μάλλον είναι ουκρανικοί, θεωρείται λιγότερο πιθανό η Πολωνία να ζητήσει την ενεργοποίηση του ‘Αρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας. Το ‘Αρθρο 4 προβλέπει ότι μια χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις για ένα ζήτημα που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της.

Η έκρηξη οφειλόταν στα ουκρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με τη βελγίδα υπουργό Άμυνας 

Η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι», δήλωσε σήμερα η βελγίδα υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ. Η Ντεντοντέ έκανε λόγο για «εκρήξεις» στο πολωνικό έδαφος οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια μαζικού βομβαρδισμού της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στην Πολωνία, στη μεθόριο με την Ουκρανία. Σ’ αυτό το στάδιο και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για θραύσματα ρωσικών πυραύλων και για ουκρανικούς πυραύλους της αντιαεροπορικής άμυνας που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος», προσθέτει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

«Οι αναλύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τόσο η προέλευση των πυρών όσο και οι στόχοι που επρόκειτο να πλήξουν αυτοί οι πύραυλοι. Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ωστόσο πως επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση σε κάποιον ή κάποιους πολωνικούς στόχους», δήλωσε η Ντεντοντέ.

Η βελγική υπηρεσία πληροφοριών «παραμένει σε απ’ ευθείας επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η βελγίδα υπουργός, η οποία έκανε έκκληση για σύνεση όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχει αυτό το περιστατικό. «Στις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι όσον αφορά την αντίδρασή μας. Το Βέλγιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τον στρατό της και τον πληθυσμό της. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να καλούμε σε αποκλιμάκωση και για τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής», δήλωσε η ίδια.

Κρεμλίνο: “Αβάσιμες δηλώσεις”

Το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι κάποιες χώρες έκαναν «αβάσιμες δηλώσεις» για την έκρηξη. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, το οποίο προκλήθηκε, όπως εξήγησε, από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν ενεργοποιηθεί ειδικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε ότι η αμερικανική αντίδραση ήταν «συγκρατημένη» σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως η έκρηξη προκλήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο και πως τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία δεν έφθασαν πιο κοντά από 35 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία. “Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο χωριό Σεβόντοφ ταυτοποιήθηκαν αδιαμφισβήτητα από ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ως στοιχεία ενός κατευθυνόμενου αντιαεροπορικού πυραύλου του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Δεν είναι δυνατό να επαληθευθούν οι εικόνες ή η ταυτοποίηση από ανεξάρτητη πηγή.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα πως η Βαρσοβία δεν έχει απτές αποδείξεις για το ποιος πυροδότησε τον πύραυλο που έπληξε ένα πολωνικό εργοστάσιο σιτηρών περίπου 6 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι δεν στοχοποίησε το Κίεβο στη διάρκεια των χθεσινών εκτεταμένων πληγμάτων. Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς στην πόλη ανέφεραν πυραυλικά πλήγματα, μεταξύ άλλων και σε κτίρια κατοικιών, και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη χθες σε μερικές από τις πιο σφοδρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από εννέα μήνες.

Ποντόλιακ: Η Ρωσία φέρει την ευθύνη

Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε «περιστατικά με πυραύλους» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κατά την γνώμη μου, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε μία και μοναδική λογική. Ο πόλεμος ξεκίνησε και διεξάγεται από την Ρωσία. Η Ρωσία πλήττει μαζικά την Ουκρανία με πυραύλους Cruise», απάντησε ο Ποντολιάκ, στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία πιθανότατα δεν εβλήθη από την Ρωσία.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε απρόβλεπτο πεδίο μάχης. Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση -όλα αυτά προέρχονται μόνο από την Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιαδήποτε περιστατικά με πυραύλους», πρόσθεσε.

«Οταν μία επιτιθέμενη χώρα εξαπολύει εσκεμμένη μαζική πυραυλική επίθεση κατά ολόκληρου του εδάφους μίας μεγάλης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά όπλα (πυραύλους κλάσης X), μία τραγωδία θα προκύψει αργά ή γρήγορα σε εδάφη άλλων χωρών», εκτίμησε ο ίδιος.

«Επιπλέον, οι ρωσικοί πύραυλοι ή τα θραύσματά τους έχουν πέσει περισσότερες από μία φορές σε συνοριακές περιοχές. Δεν βλέπω να υπάρχει νόημα να ξεφύγουμε από την απλή αυτή λογική – μόνο η Ρωσία είναι ένοχη για απειλές και ακρότητες σε άλλες χώρες με τις πυραυλικές της επιθέσεις», είπε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Σε χωριστή ανάρτησή του στο Twitter, ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος δηλώνει ότι είναι καιρός για την Ευρώπη να «κλείσει τον ουρανό» επάνω από την Ουκρανία: «Δεν χρειάζεται να αναζητούνται δικαιολογίες και να αναβάλλονται σημαντικές αποφάσεις».

Σούνακ: Απειλή η ρωσική εισβολή

Σε διπλωματική εγρήγορση βρίσκεται στο μεταξύ η διεθνής κοινότητα, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες μετά την πτώση του πυραύλου χθες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα ότι το πλήγμα στην Πολωνία, όποια και αν είναι η προέλευσή του, «δεν θα σημειωνόταν χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» επισημαίνοντας την σφοδρότητα των ρωσικών βομβαρδισμών την ώρα του συμβάντος.

Την ώρα που η Πολωνία έκανε λόγο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής» και το Κίεβο κατηγόρησε την Μόσχα, που διαψεύδει, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί ότι πρέπει να συνεχισθεί η έρευνα. «Τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή είναι η σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα του πολέμου του Πούτιν», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Οσο θα συνεχίζεται, θα συνιστά απειλή για την ασφάλειά μας και για την ασφάλεια των συμμάχων μας και όσο θα συνεχίζεται, θα συνεχίζει και να καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία», είπε.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν», είπε αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής. Τόνισε ότι η Ρωσία εκτόξευσε χθες 80 πυραύλους κατά της ουκρανικής επικράτειας «την ώρα της διεξαγωγής της συνόδου της G20», πράγμα που δείχνει «πλήρη περιφρόνηση απέναντι σε ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

Νωρίτερα, ο νέος βρετανός πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσία του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. Για το θέμα του πλήγματος στην Πολωνία, Σούνακ και Τριντό «τόνισαν ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, η εισβολή στην Ουκρανία από τον Πούτιν ευθύνεται για τις βιαιότητες», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Από το Βίλνιους, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της νατοϊκής αντιαεροπορικής άμυνας στα ουκρανοπολωνικά σύνορα και στο υπόλοιπο τμήμα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

«Ελπίζω ότι μέχρι την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Ιούλιος 2023) θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόοδο, καθώς η κατάσταση επιβεβαιώνει ότι είναι η σωστή απόφαση και χρειάζεται ταχεία υλοποίηση», δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι το χθεσινό περιστατικό στην Πολωνία δεν αύξησε το επίπεδο των στρατιωτικών κινδύνων και προειδοποιώντας ότι «ατυχήματα και πιθανές παρεκκλίσεις πυραύλων είναι πιθανόν να συμβούν στο μέλλον» .