Mon Dieu, στα ελληνικά Θεέ μου! Είναι η φράση που ακούς περισσότερο από κάθε άλλη σε κάθε γωνιά του Παρισιού, σε κάθε γωνιά της Γαλλίας σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Οι φλόγες σε συνδυασμό με το σκοτάδι που πέφτει πια στην Πόλη των Φωτός (τραγική ειρωνεία αυτή η ονομασία) δημιουργούν ένα σκηνικό Αποκάλυψης. Μετά από 856 χρόνια ζωής η εκκλησία σύμβολο του Παρισιού, η μητρόπολη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη γαλλική πρωτεύουσα, μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε καπνισμένα ερείπια.

Ηλικιωμένοι Γάλλοι θυμήθηκαν ότι τέτοιες εικόνες είχαν να δουν από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Ακόμα και τότε βέβαια οι χιτλερικοί σεβάστηκαν ένα τέτοιο μνημείο». Η σχέση της Notre Dame (σε ελληνική μετάφραση «Η Κυρία μας») με τους παριζιάνους ήταν κάτι παραπάνω από σχέση σεβασμού της Ιστορίας τους. Η Παναγία των Παρισίων είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους αφού ακόμη και ο Πύργος του Άιφελ είναι ένα σύμβολο πιο τουριστικό.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι το Παρίσι χτίστηκε γύρω από την Παναγία των Παρισίων. Κάθε στιγμή της πόλης και του έθνους των Γάλλων έχει σχέση με την εκκλησία αυτή. Μία από τις κορυφαίες στιγμές, η στέψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη ως αυτοκράτορα της Γαλλίας πριν από 215 χρόνια. Μια άλλη κορυφαία στιγμή συνυφασμένη με την παγκόσμια λογοτεχνία, το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ «Παναγία των Παρισίων» το οποίο ως κέντρο δράσης έχει τον ναό αυτό.

Και μπορεί κάποιοι να ευχαριστούν την Παναγία για το γεγονός ότι μόλις πριν από 24 ώρες είχαν μεταφερθεί από τον χώρο της εκκλησίας πολλά έργα τέχνης, όμως, δυστυχώς, πολλά ακόμη έχουν ήδη καταστραφεί όπως τα μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας βιτρώ με ζωή πολλών αιώνων. Πέρα όμως από τις καταστροφές αυτές η καρδιά των Γάλλων είναι ραγισμένη γιατί το Παρίσι δεν θα είναι πια ποτέ το ίδιο. Το μικρό νησί εκεί στη μέση του Σηκουάνα με την εκκλησία σύμβολο περνούσε από τη ματιά κάθε παριζιάνου, κάθε Γάλλου αλλά και κάθε επισκέπτη που περνούσε από την πρωτεύουσα. Ήταν ένα από τα μνημεία που όλοι αντιμετώπιζαν με σεβασμό αλλά και με δέος.

«Ξέραμε ότι ήταν πάντα εκεί. Ήταν κομμάτι μας», δήλωναν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του 4ου διαμερίσματος της πόλης! Οι ελπίδες όλων πάντως αναπτερώθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι από την πυρκαγιά δεν έχει προκληθεί ζημιά στη στατικότητα του κτίσματος όμως πιο καλά νέα θα υπάρξουν μετά τις 4 το πρωί ώρα Ελλάδας, όταν πλέον οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα μπορούν με σιγουριά να πουν ότι ελέγχουν τη φωτιά.

Τελευταία ενημέρωση λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας αναφέρει ότι υπάρχει ένας βαριά τραυματισμένος πυροσβέστης στην προσπάθεια του να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η καταστροφή ήρθε τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών. Τραγική σύμπτωση; Η Μεγάλη Εβδομάδα του 2019, το Πάσχα του 2019, θα έχει μια άλλη πικρή και γεμάτη καπνιά γεύση για όλο τον κόσμο!