Τη στήριξη του αγροτικού τομέα με πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του tomanifesto, για τα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι, λόγω ενεργειακής κρίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχουν εξοικονομηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρόσθετοι πόροι προς την κατεύθυνση αυτή. Σημείωσε επίσης ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πλούσιο, με συγκεκριμένες ωστόσο προϋποθέσεις και προδιαγραφές.

Υπογράμμισε επίσης το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο παραγωγής πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Έκανε δε σαφές ότι η κυβέρνηση συζητά με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και προσπαθεί κάθε φορά να βρίσκει λύσεις στα αιτήματά τους, όπου αυτό είναι εφικτό.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε από το tomanifesto:

Ερώτηση: “Λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουμε αύξηση στο κόστος παραγωγής, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται και να προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις παραμονές της καλλιεργητικής περιόδου. Πρόκειται για εκείνους που κάποιοι αποκαλούν ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τη στήριξη και ανακούφισή τους; Επιπλέον, με τους πόρους του Tαμείου Aνάπτυξης για την αγροτική οικονομία που βρισκόμαστε;”

Και απάντησε ως εξής: “Το Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης είναι πλούσιο αλλά έχει και πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές και προϋποθέσεις, όχι μόνο ως προς τις κλασικές επιδοτήσεις, αλλά και ως προς τη μετάβαση σε μια παραγωγή που να είναι λίγο πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ξέρετε πολύ καλά ότι με απαχολεί ιδιαίτερα το κόστος παραγωγής προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Έχουν εξοικονομηθεί από το Γενικό Λογιστήριο πρόσθετοι πόροι που έχουν διατεθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Φέτος σε μια σειρά προϊόντων έχουμε πολύ καλές τιμές. Δεν ξέρω αν θα είναι πάντα έτσι, και αν θα ξαναέχουμε λάδι στα πέντε και έξι ευρώ, αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό, στο κομμάτι των εσόδων, δίνει μια σημαντική ανάσα”.

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις ο πρωθυπουργός είπε: “Κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο γίνεται κουβέντα για κινητοποιήσεις. Εμείς πάντα μιλάμε με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις όπου αυτό είναι εφικτό”.