Nέα απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις και στις ακραίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σε ομιλία του από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς σημείωσε πως  «Κάθε γιουρούσι μπορεί να μετατραπεί προς άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του».

Αναφερόμενος στον τομέα της Άμυνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “Η Ελλάδα είναι σήμερα ισχυρή και περήφανη όσο ποτέ. Κι όσοι εύκολα διαλαλούν ότι μπορούν να έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, ας ξέρουν ότι εκείνη μπορεί να ξυπνήσουν ξαφνικά και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα και ας μάθουν ότι κάθε γιουρούσι που διαλαλούν, μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Η πατρίδα μας μένει πάντα ανοιχτή στη νομιμότητα και στις σχέσεις καλές γειτονίας”.

Η εντυπωσιακή άφιξη εν μέσω χειροκροτημάτων

Υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, αλλά και όσων … δε χώρεσαν κι έμειναν απέξω, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλία τους  ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, “προβλέποντας” ότι την επόμενη φορά “θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερο χώρο”. Ο ίδιος είπε ότι, όσα χρονια πραγματοποιεί πολιτικές συγκεντρώσεις στην Κρήτη, τέτοια συγκέντρωση δεν είδε ξανά.

Ξεχωριστή σημασία έχει η άμυνα της πατρίδας μας

«Ξεχωριστή σημασία έχει η άμυνα της πατρίδας μας. Χωρίς εθνική κυριαρχία δεν υπάρχει οικονομική ευημερία. Θα επαναλάβω αυτό που είπα στην Τανάγρα ξεπροβοδίζοντας το πέμπτο f16 viber. Η Ελλάδα είναι σήμερα ισχυρή και περήφανη όσο ποτέ. Και όσοι εύκολα διαλαλούν ότι ίσως μας επισκεφτούν μια νύχτα ξαφνικά ας ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα ξαφνικά και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Και ας μάθουν ότι κάθε γιουρούσι που επικαλούνται μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του.» υπογράμμισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο.Όμως η πατρίδα μας είναι ανοικτή στη νομιμότητα, στη λογική, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας. Στο διεθνές δίκαιο στηρίξαμε την αμυντική μας συμπαράταξη με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Πριν 2 εβδομάδες είχα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη.» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε πως: « Σήμερα για πρώτη φορά μετά από 10ετιες η Ελλάδα αξιοποιεί τον ενεργειακό πλούτο του βυθού της. Είναι μια απάντηση σε όσους μας έλεγαν πως δεν υπάρχουν λέει θαλάσσια σύνορα. Σήμερα μας λένε ξεδιάντροπα πως ο φράχτης παραβιάζει λέει τη διεθνή νομιμότητα. Είναι οι ίδιοι που ακόμα δεν ζήτησαν συγνώμη που δυσφήμησαν τη πατρίδα με δήθεν θύματα, τη μικρή Μαρία, όλα ψέματα. Είναι δυστυχώς οι ίδιες θλιβερές εξαιρέσεις που έχουν καταψηφίσει τους εθνικούς μας εξοπλισμούς.»

Τα στοχευμένα μέτρα για την ακρίβεια θα συνεχιστούν

«Βρισκόμαστε ένα σκαλί από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχει σημασία για όλους μας. Εσείς ξέρετε καλύτερα ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και χαμηλότερες εισφορές. Η εισφορά αλληλεγγύης καταργήθηκε. Σε ορισμένες παρεμβάσεις μας πήγαμε πέρα και πάνω από το προεκλογικό μας πρόγραμμα. » ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε πως: «Στο τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, για πρώτη φορά καλύτερες αποδοχές ύστερα από 12 χρόνια. Την 1η Απριλίου, θα έχουμε την 3η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και δεν θα είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της επιλογής μας. Να αυξάνουμε το δημόσιο πλούτο και να επιστρέφει στον πολίτη΅».

Σφυρηλατήσαμε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τον πολίτη

Απέναντι σε όλα αυτά τα οποία μας έτυχαν η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες χάρις σε ένα πρόγραμμα στήριξης που συνολικά ξεπέρασε τα 50 δις ευρώ. Το γνωρίζουν οι επιχειρηματίες που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή, οι ευάλωτες συμπολίτες μας. Θα ήταν βολικό άλλοθι να κρυφτεί κάποιος πίσω από τα αλλεπάλληλα εμπόδια που λύγισαν και τα πιο ισχυρά κράτη. Την ώρα που κάναμε τις δυσκολίες ευκαιρίες, δεν ξεφύγαμε γραμμή από όσα υποσχεθήκαμε. Είναι κάτι το οποίο όλοι οι Έλληνες μας το αναγνωρίζουν. Πρόκειται για έναν απολογισμό εμπιστοσύνης. Δεν λείπουν βέβαια λάθη και αστοχίες. Υπάρχουν για να διορθώνονται και να ξεπερνούνται. Όταν εντοπίζεις πώς έσφαλες, μπορείς να μετουσιώσεις τις αδυναμίες σε θετικές ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει να σφυρηλατήσεις ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τον πολίτη. Είναι σημαντικό να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε αλλά και να ζυγίζουμε και από πού ξεκινήσαμε.

Πρώτη παρατήρηση, η εικόνα της εθνικής οικονομίας. Σήμερα η Ελλαδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Έχει σημειώσει τη σημαντικότερη μείωση χρέους, κινείται εκτός κάθε πλαισίου εποπτείας, σημειώνει ρεκόρ επενδύσεων, σημειώνει ρεκόρ εξαγωγών, ενώ η ανεργία σήμερα έχει πέσει στο 11,4 % και σήμερα θα κινείται σε μονοψήφια νούμερα.

Η αναφορά στο ΕΣΥ

«Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του ΕΣΥ, όμως εδώ στην Κρήτη ξέρετε ότι έχουμε υποδεχθεί 1893 νέους επαγγελματίες υγείας και σύντομα θα έρθουν καινούργιοι νοσηλευτές. Μόνο στην Κρήτη ήρθαν ως μόνιμο προσωπικό 2689 δάσκαλοι και καθηγητές» δήλώσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε με έμφαδη πως:«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, το εισαγόμενο κύμα που πολιορκεί τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού. Αρκετοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται. Απέναντι σε αυτή την απειλή έχουμε υψώσει και θα εξακολουθήσουμε να υψώνουμε όλο και πιο πολλά αναχώματα. Πιστεύω ότι και ο πιο κακόπιστος δεν μπορεί να μη παραδεχθεί ότι αντισταθμίσαμε τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, αποφύγαμε τα χειρότερα.»

Στον ΒΟΑΚ δεν παραλάβαμε απολύτως τίποτα παρά μόνο ένα σχέδιο στον χάρτη
Δεν είναι πια ένα άπιαστο όνειρο. Σήμερα επισκέφτηκα το πρώτο ενεργό εργοτάξιο του ΒΟΑΚ. Το έργο γίνεται σε τρία τμήματα. Είναι ένας δρόμος του οποίου τη σημασία δεν μπορώ να υπερτιμήσω. Όλοι ξέρετε τις τραγωδίες που ζούμε. Ο ΒΟΑΚ είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται στην Ευρώπη.

Το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο στη χώρα μας. Οι εργασίες φτάνουν ήδη στο 20% και παράλληλα προχωρούν οι μελέτες για την αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου. Δεν θα επαναληφθεί αυτό που έγινε με το Ελληνικό. Τη στιγμή που το αεροδρόμιο θα φύγει θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση των 3000 στρεμμάτων.

Θα ήθελα κι εγώ να είχαμε τρέξει περισσότερο, αλλά και για τα δύο πιάσαμε το νήμα από πολύ πίσω. Στον ΒΟΑΚ δεν παραλάβαμε απολύτως τίποτα παρά μόνο ένα σχέδιο στο χάρτη.

Τώρα η υλοποίηση έχει ξεκινήσει. Ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τους παραγωγούς ενέργειας

Επιπροσθέτως, αναφορικά με τους παραγωγούς ενέργειας  και το γεγονός, ότι τα υπερκέρδη τους χρηματοδότησαν τις επιδοτήσεις ο Πρωθυπουργός δήλωσε, ότι:« Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στα τρόφιμα. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι σημαντικό εργαλείο. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί το καλάθι του νοικοκυριού και ο Πρόεδρος Μακρόν στη Γαλλία ετοιμάζεται να το αντιγράψει και να κάνει το ίδιο. » Ενώ τέλος σημείωσε πως: «Το Φεβρουάριο έρχεται το market pass. Θα απορροφήσουμε πρακτικά πλήρως τις αυξήσεις του πληθωρισμού στα βασικά είδη ανάγκης.Ούτε μπορώ, ούτε και θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Για την ακρίβεια και αγωνιούμε, και προσπαθούμε και αντιδρούμε. Τα στοχευμενα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν.»

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της Κρήτης στην Ελλάδα του 2030

Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να γίνει πόλος προσέλκυσης φοιτητών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από ολόκληρο τον κόσμο. Αν το πέτυχε η Κύπρος, γιατί να μην μπορεί να το πετύχει η Κρήτη στα δημόσια πανεπιστήμιά μας.

Έχουμε πρόβλημα στέγασης φοιτητών. 255 εκ. για να κατασκευαστούν δύο νέες φοιτητικές εστίες στα Χανιά και το Ηράκλειο. Επίσης 8 νέα σχολεία και σχεδόν 100 εκ θα κατευθυνθούν στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Δυο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, πολλές δράσεις πολιτισμού, το νέο μουσείο στα Χανιά είναι κόσμημα, ανάπλαση της Φαιστού.

Έδωσα μόνο λίγα ψήγματα του συνολικού σχεδίου. Είναι ένας οδικός χάρτης της Κρήτης του 2030 στην Ελλάδα του 2030.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού