Το φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε σχετικά με την σύσταση, τη συγκρότηση και τη λειτουργία της ειδικής Κυβερνητικής Επιτροπής που θα αναλάβει τον γενικό συντονισμό του έργου στο οποίο μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση.

«Από την πλούσια ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου επιτρέψτε μου πολύ γρήγορα να ξεχωρίσω ένα θέμα ακόμα, το οποίο θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία και πιστεύω ότι με έναν τρόπο ενώνεται και με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι στην αποκατάσταση και στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου, για το οποίο θα μας μιλήσει η Υπουργός Πολιτισμού. Είναι ένα έργο πολιτισμού, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα σημαντικότατο έργο Πράσινης Ανάπτυξης που και αυτό από σχέδιο γίνεται πράξη, θα δώσει μία σημαντικότατη ποιοτική διέξοδο ψυχαγωγίας, πολιτισμού σε όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου και πράγματι επιτρέψτε μου να πω ότι έχοντας ασχοληθεί αρκετά με το θέμα αυτό αποτελούσε ντροπή για την Ελληνική Πολιτεία το γεγονός ότι αυτός ο θαυμάσιος χώρος είχε περιέλθει στη δραματική κατάσταση στην οποία τον παραλάβαμε».

Όσον αφορά στην Κυβερνητική Επιτροπή για το Τατόι σε αυτή συμμετέχουν, εκτός από την εποπτεύουσα υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπουργοί Υποδομών – Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ανπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιοι για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και οι γενικοί γραμματείς Πολιτισμού και Υποδομών. Αυτή είναι η διευρημένη ομάδα δράσης που αναλαμβάνει τον προγραμματισμό και τον συντονισμό του απαιτητικού και πολυεπίπεδου έργου το οποίο θα μεταμορφώσει, σταδιακά, την εικόνα του Κτήματος Τατοϊου που μέχρι προσφάτως ήταν παραδομένο στην εγκατάλειψη.

Όπως είχε αναφερθεί και στην παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας του έργου που έγινε στα τέλη Ιανουαρίου το σχέδιο βασίζεται σε πέντε βασικές θεματικές κατευθύνσεις που είναι Ιστορία – Πολιτισμός, Υπαίθρια Άθληση – Αναψυχή, Αγροτική Οικονομία, ΄Ερευνα – Γνώση και Ευεξία – Ηρεμία.

Παράλληλα, η μελέτη διέπεται από δύο βασικές αρχές που ορίζουν την στρατηγική της κατεύθυνση και είναι, όπως εξήγησε η Λίνα Μενδώνη, ο σεβασμός στην Ιστορία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία και φυσικά η Οικονομική Βιωσιμότητα του έργου μέσα από την εξασφάλιση χρηματοδότησης αλλά και μια σειράς δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πρώτη μελέτη που θα ανατεθεί θα είναι η συγκοινωνιακή – κυκλοφοριακή ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των μελετών θα έχει ωριμάσει μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Πηγή: Πρώτο Θέμα