«Αν απαντούσα κάθε φορά σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν θα έκανα άλλη δουλειά» ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση που του έγινε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου της Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφορικά με τις προκλητικές αναφορές και του ίδιου του Έρντογαν σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον τρόπο αυτό έδειξε πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει, όπως κατ επανάληψη έχει δηλώσει, στην τακτική του Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως στο προκλητικό κρεσέντο του ίδιου και των στελεχών της κυβέρνησής του  που με κάθε ευκαιρία επιτίθενται στην Ελλάδα, βλέποντας ότι η εθνικιστική ρητορική και ο αναθεωρητισμός δίνουν έστω και μικρή αύξηση στα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται στην Τουρκία.

Σε αυτό παραπέμπει και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πληθωρισμό που τρέχει στην Τουρκία με απίστευτους ρυθμούς ξεπερνώντας πλέον το 85%. Οπως χαρακτηριστικά είπε «αν και στην Ελλάδα είχαμε πληθωρισμό που έτρεχε πάνω από το 85% θα επεδίωκα και εγώ να αλλάζω τη συζήτηση».

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της θα εξακολουθήσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» χαρακτήρισε θετική την πρώτη ανταπόκριση αγοράς και καταναλωτών στο συγκεκριμένο μέτρο. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση δρομολογεί εδώ και αρκετούς μήνες δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απαριθμώντας τις πιο πρόσφατες όπως:

  • η χορήγηση επιδοτήσεων 7,5 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς του ρεύματος,
  • το έκτακτο βοήθημα για του ευάλωτους ενόψει Χριστουγέννων
  • τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξει,

Υπάρχουν, είπε «εύκολες κριτικές και ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά πλέον οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο», αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευθούν την κρίση με υποσχέσεις για εύκολες λύσεις…

Τέλος για τις εργασίες της συνόδου εξέφρασε την ικανοποίηση του, ενώ επανέλαβε τη φιλοδοξία της Αθήνας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ο οποίος ενισχύεται και από τις υποδομές που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στην Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η απεξάρτηση των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι κρίσιμη και επανέλαβε ότι όλα τα κράτη της περιοχής αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας.