Με σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα ο κ.Μητσοτάκης είπε ο κ.Τσίπρας “τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας” και γι’αυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Μάλιστα ο ίδιος στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά πως:

“Η χώρα σήμερα, και το κατάφερε αυτό μέσα σε έξι μήνες, έχει μία υπογεγραμμένη συμφωνία οριοθέτησης σε όλη τη γεωγραφική έκταση με την Ιταλία, ίσως η πιο εύκολη συμφωνία την οποία κάναμε. Έχει μια δύσκολη -στην διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη- συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, την οποία καταλαβαίνω ότι και εσείς ουσιαστικά χαιρετίσατε, δεν διαφωνήσατε με αυτή τη συμφωνία. Και έχει επίσης μία συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία να υπογραφεί συνυποσχετικό, ώστε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αφού, όμως, η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, οπότε το επίδικο της απόφασης της Χάγης θα είναι σχετικά περιορισμένο. Συμβολικά όμως και ουσιαστικά αυτή η απόφαση έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Διότι δείχνει ποια χώρα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για να μπορεί να υπερασπιστεί τα δίκαιά της, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Κι επειδή πολλά άκουσα για κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα, θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα μία φορά, από αυτό το βήμα: Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε, ξεκινώντας από το Ιόνιο. Επίσης, είναι γνωστό, επειδή άκουσα και πολλές αναφορές, γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία Κυβέρνηση από το 1995 και μετά που υπάρχει το casus belli, τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 μίλια. Νομίζω το γνωρίζετε καλά, έτσι δεν είναι; Δε φαντάζομαι ότι εισηγείστε αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει ανά πάσα στιγμή αυτό το δικαίωμα.

Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αναχαιτίζεται. Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρχαν ουκ ολίγες Navtex της Τουρκίας, με πραγματικά πυρά που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 12 μιλίων, όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές Navtex οι οποίες έγιναν σε αντίστοιχη ζώνη. Τα γνωρίζετε όλα αυτά διότι διατελέσατε Πρωθυπουργός, να είστε λοιπόν λίγο πιο προσεκτικός όταν υιοθετείτε μία λογική η οποία μου παραπέμπει πιο πολύ σε μεταγραφές που μπορεί να έχετε πάρει από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, με πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η χώρα.

Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και έχει αποδείξει στο πεδίο, όποτε και όπως χρειάστηκε, την αποτρεπτική της ισχύ. Εμείς πήραμε την απόφαση. Η δική μας κυβέρνηση πήρε την απόφαση να δρομολογήσει ένα τολμηρό αλλά λελογισμένο, ταυτόχρονα, εντός των αντοχών της ελληνικής οικονομίας εξοπλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη δεκαετία. Εμείς πήραμε την απόφαση διότι προέκυψε και αυτή η ευκαιρία σε διμερές επίπεδο με την Γαλλία.

Προχωράμε στην αντικατάσταση των παλιών MIRAGE, της πρώτης παρτίδας των MIRAGE 2000, με μία υπερσύγχρονη μοίρα 18 καινούργιων αεροσκαφών RAFALE. Δική μας απόφαση είναι αυτή.

Προχωράμε σε μία εκκρεμότητα η οποία μας έρχεται από το παρελθόν και η οποία θα πρέπει να μας βρει όλους σύμφωνους σε αυτή την αίθουσα. Και αυτή δεν είναι άλλη από την απόκτηση τεσσάρων καινούργιων φρεγατών πολλαπλού ρόλου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Άμυνας και θα έρθει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το ποια επιλογή πρέπει να γίνει τελικά γύρω από το ζήτημα αυτό, γιατί αποτελεί απολύτως κρίσιμη παράμετρο για το Ναυτικό μας.

Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι υπογράψαμε τη σύμβαση του follow-on support για τα MIRAGE, διότι είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε αεροσκάφη με χαμηλή διαθεσιμότητα γιατί κανένας δεν είχε μεριμνήσει να υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι προχωράμε στην υπογραφή των συμβάσεων για τορπίλες, βαριές τορπίλες για τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας. Άλλη μία εκκρεμότητα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν”.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν πριν από 5, 10, 15 χρόνια. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και οι δεξιότητες που μπορεί να διαθέτουν σήμερα τα στελέχη μπορεί να μην είναι αυτές οι οποίες χρειάζονται σε 5-10 χρόνια. Χρειαζόμαστε αυτές τις προσλήψεις και ελπίζω και εύχομαι να στηριχθούν από όλα τα κόμματα της Εθνικής Αντιπροσωπείας.