Στις αρχές του 2020 θα ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

«Βασική συνταγματική επιταγή αποτελεί για το κράτος να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση του συστήματος, απέναντι στη δημογραφική κρίση και μελλοντικούς δημοσιονομικούς κύκλους», είπε ο υφυπουργός και σημείωσε: «Η μετάβαση σε μικτά συστήματα -όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου- με στοιχεία κεφαλαιοποίησης, διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση».

Μικτό σύστημα

«Η μεγαλύτερη πρόκληση του συνταξιοδοτικού είναι ξεκάθαρα το δημογραφικό. Τα αμιγώς αναδιανεμητικά συστήματα μπορούν να επιβιώσουν όταν έχουμε τέσσερις εργαζόμενους ανά συνταξιούχο. Σήμερα στη χώρα μας έχουμε 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και προβλέπεται το 2070 η σχέση αυτή να μειωθεί περαιτέρω στον 1,25 εργαζόμενο ανά συνταξιούχο. Άρα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Ήδη, με βραχυπρόθεσμα μέτρα, εργαζόμαστε προς την άμβλυνση των πιέσεων του δημογραφικού. Οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού στη χώρα, η στήριξη των νέων οικογενειών, η παύση του ηλικιακού ρατσισμού, με ουσιαστικό περιορισμό της περικοπής των συντάξεων κατά 60%, στους συνταξιούχους, είναι μέτρα που λαμβάνουμε. Όμως, πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Κανένα σύστημα αμιγώς διανεμητικό δεν επιβιώνει σε δυσμενές δημογραφικό περιβάλλον. Η μετάβαση σε μικτά συστήματα -όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου- με στοιχεία κεφαλαιοποίησης διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση».

Το νέο ασφαλιστικό

Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2020 η κυβέρνηση φέρνει το νέο ασφαλιστικό. «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε ο γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου», επισήμανε παρατηρώντας ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δικαίωσαν απόλυτα τις πάγιες θέσεις της ΝΔ, που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει τη ληστρική συμπεριφορά απέναντι στην παραγωγική Ελλάδα, μέσω των υψηλών εισφορών, την απαξίωση της εργασίας μέσα από τους χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης και τη μείωση των συντάξεων μέσω του πλαφόν που επιβλήθηκε». Όπως υπογράμμισε, «το νέο ασφαλιστικό που θα είναι νόμος του κράτους στις αρχές του 2020 διορθώνει αποφασιστικά τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν απόλυτη επιλογή των εισφορών που θέλουν και μπορούν να πληρώσουν, γνωρίζοντας εκ προοιμίου τη μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή. Αλλά και στη μισθωτή εργασία θα ελαφρύνει το ασφαλιστικό βάρος, την ψαλίδα μεταξύ του συνολικού κόστους εργασίας και του καθαρού μισθού που παίρνουν στην τσέπη οι εργαζόμενοι. Από το 2020 μειώνονται σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές και συνολικά, σε βάθος τετραετίας, θα μειωθούν οι εισφορές αυτές κατά 25%, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, για τα πολλά χρόνια εργασίας, ώστε όσα πιο πολλά κατέβαλε κάποιος και για περισσότερα χρόνια τόσο περισσότερα να λάβει ως σύνταξη. Καταργείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων που είχε αντισυνταγματικά επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τα αναδρομικά

Ο κ. Μητσράκης ανέφερε ότι «με την πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Ιανουάριο, μπαίνει οριστικό τέλος στο θέμα των αναδρομικών που έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στους συνταξιούχους και θέτει και σε ιδιότυπη ομηρία τα δημοσιονομικά της χώρας» και συμπλήρωσε: «Φυσικά, ως κυβέρνηση, δεσμευόμαστε για την πλήρη αποπληρωμή αυτών των αναδρομικών και κλειδί για την αποπληρωμή θα αποτελέσει η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών, ληξιπροθέσμων και μη, και η βελτίωση της απόδοσης της περιουσίας των ταμείων». Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά απέναντι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Θα πληρώσουν οι πιο αδύναμοι

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε τις εξαγγελίες για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και σημείωσε ότι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται ήδη στην κατώτατη κλάση και συνεπώς θα έχουν μεγάλη αύξηση των εισφορών τους. Τόνισε, δε, πως η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει όλοι να είναι μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα και να εξηγήσει πώς θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού αν όλοι επιλέξουν την κατώτερη κλάση. «Εκτός αν η στρατηγική σας είναι αυτή. Να πάνε όλοι στην κατώτατη κλάση, οι πιο πλούσιοι να έχουν ιδιωτική ασφάλιση και πάλι να πληρώσουν οι πιο φτωχοί ασφαλισμένοι. Εμείς φοβόμαστε ότι αυτό κάνετε», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Μείωση επιβάρυνσης

«Είναι δεδομένο ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση και με το φορολογικό η συνολική μείωση της επιβάρυνσης ελευθέρων επαγγελματιών με εισοδήματα μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ, θα είναι πολύ σημαντική», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας. Αναφορικά με την αύξηση της κατώτατης εισφοράς, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να την αυξήσει λίγο, και αυτό γιατί θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τη σύνταξη που θα λάβουν οι χαμηλοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Σωρευτικά, όμως, πληρώνει λιγότερα ο ελεύθερος επαγγελματίας λόγω των φοροελαφρύνσεων».