Μηταράκης: Δεν υπάρχουν μόνιμες δομές για το μεταναστευτικό

14

Την περιοδεία του σε δομές της Βόρειας Ελλάδας συνέχισε το Σάββατο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, που επισκέφθηκε το πρωί Κιλκίς και Καβάλα.

Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε πως «τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική σε σχέση με όσα βιώσαμε το 2015. Βάλαμε δύο στόχους: Την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης, στις τοπικές κοινωνίες» είπε.

Σχετικά με τη μείωση των ροών κατά 90%, τόνισε ότι «αυτή μας επιτρέπει να αποσυμφορήσουμε όχι μόνο τις δομές των νησιών, στις οποίες η αποσυμφόρηση έχει φτάσει το 35%, αλλά να αρχίσουμε και να κλείνουμε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Χθες κλείσαμε άλλα έξι ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε για το μεταναστευτικό και δημιουργούμε και κενές θέσεις σε υφιστάμενες δομές» ανέφερε. Όπως σημείωσε, «λειτουργούσαν 67 ξενοδοχεία στην Ελλάδα για τις ανάγκες των μεταναστευτικών ροών, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούν 49. Οι ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας, επίσης Covid-19, συνέβαλαν τα μέγιστα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Όλα θα κλείσουν εντός του 2020. Από την άλλη εβδομάδα, ξεκινάμε τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας της ξενοδοχειακής δομής φιλοξενίας στις Μουριές Κιλκίς, για να ολοκληρώσουμε εντός χρονοδιαγράμματος την πλήρη αποχώρηση των αιτούντων άσυλο από αυτό».

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στο αίτημα να μην κατασκευαστούν μόνιμες κατοικίες στη δομή της Νέας Καβάλας, αλλά να μπουν προσωρινές κατασκευές και διευκρίνισε ότι «όλες οι δομές είναι προσωρινές. Δεν υπάρχουν μόνιμες δομές για το μεταναστευτικό» τόνισε.

Για το θέμα των αποζημιώσεων υπογράμμισε πως νομοθετήθηκε από αυτή την κυβέρνηση το 2020. «Διαχειριζόμαστε τώρα τα αιτήματα των δήμων, καθώς και το ταμείο αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτείται με 25 εκ. κάθε χρόνο για να στηρίζει έργα στις περιοχές οι οποίες σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού» είπε.

Το απόγευμα, ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε τη δομή της Βέροιας, μαζί με τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, βουλευτή Ημαθίας Απόστολο Βεσυρόπουλο, συνομίλησε με τους διαμένοντες στη δομή και σε δηλώσεις του τόνισε: «Έχουν (οι διαμένοντες) λογικές αγωνίες, στις οποίες η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα δώσει σύντομα τέλος. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για μια συντεταγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Να μπορεί, δηλαδή, να αντιμετωπίζει τα αιτήματά τους με αξιοπρέπεια και ταχύτητα, έτσι ώστε όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να συνεχίσουν τη ζωή τους και να σταθούν στα πόδια τους. Έχοντας ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες και όχι εσαεί προνόμια. Και όσοι δε δικαιούνται, να επιστραφούν με αξιοπρέπεια στις χώρες προέλευσης τους».

Τον υπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του στη δομή της Βέροιας ο βουλευτής Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας και στη δομή της Κάτω Μηλιάς ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr