Όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγήθηκε την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, για δύο μηνύσεις σε βάρος του, που αφορούν μήνυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για παράνομη καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εκείνο, όμως, που αναμένεται να αποτελέσει… χιονοστιβάδα για τον νταή πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μία άλλη πτυχή της υπόθεσης του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην οποία φέρεται ελεγχόμενος και ο ίδιος, όπως και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετά από μηνυτήρια αναφορά της Σταυρούλας (Λίνα) Νικολοπούλου, συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας διοργάνωσης εκδηλώσεων με την επωνυμία «MINDWORK».

Ο λόγος για μηνυτήρια αναφορά της κ. Νικολοπούλου εναντίον του Παύλου Πολάκη, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αλλά και δημοσίων υπαλλήλων, είναι η απιστία στην υπηρεσία και η ζημία του ελληνικού κράτους. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την επικεφαλής της MINDWORK, προχώρησαν στην απένταξη εκτελεσμένου και αποπληρωμένου έργου ΕΣΠΑ του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία προκαλεί ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ!

Στη μηνυτήρια αναφορά, την οποία έχει υποβάλει στις 25/4/2018 κατά των δύο πρώην υπουργών και λοιπών συνεργατών τους η σύζυγος του κ. Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, σύμβουλος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει ότι οι πρώην… άρχοντες του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, ακύρωσαν παράνομα, με «Απένταξη», ένα έργο ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο συμμετείχε η εταιρεία Mindwork, την οποία διευθύνει ίδια, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο το παραπάνω ποσόν.

Την υπόθεση, που φέρεται να έχει πολύ… ψωμί, καθώς ο λόγος που αποφασίστηκε η απένταξη του έργου μυρίζει ως καθαρά προσχηματικός, χειρίζεται η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία από τον Απρίλιο του 2018 που κατετέθη η παραπάνω μήνυση της κας Νικολοπούλου, εδέησε να ξεκινήσει η έρευνα για το αδίκημα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου προ 15 ημερών, όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση.

Η… καραμπόλα

Και εδώ είναι που προκύπτει μία άνευ προηγουμένου δικαστική καραμπόλα, όπου για ακόμη μία φορά η εισαγγελέας Διαφθοράς κα Τουλουπάκη λειτουργεί επιλεκτικά με διαφορετικές ταχύτητες. Και εξηγούμε:

Στην περίπτωση της υπόθεσης Novartis, όπου μεταξύ άλλων είναι ελεγχόμενος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και σύζυγος της κας Νικολουπούλου, Γιάννης Στουρνάρας, η κα Τουλουπάκη επιδεικνύει μέγιστη φροντίδα και σπουδή να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά το «δόγμα Ρασπούτιν» –«κάντε τις διώξεις και αφήστε την ανάκριση να βρει τους ενόχους»–, με όλα τα γνωστά επακόλουθα, την αποχώρηση Αγγελή και την αποκάλυψη της σκευωρίας.

Την ίδια σπουδή έχει επιδείξει η Εισαγγελία Διαφθοράς και στην περίπτωση του ΚΕΕΠΛΝΟ, όπου η κα Νικολοπούλου ερευνάται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται μετά τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ποιος, άραγε, ξεχνάει το σόου με την έφοδο στα γραφεία της εταιρείας της κας Νικολοπούλου-Στουρνάρα, όπου αστυνομικοί, συνοδεία εισαγγελέα Διαφθοράς, προχώρησαν σε κατάσχεση εγγράφων και στοιχείων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που αφορούν στη συνεργασία της εταιρείας της κας Νικολοπούλου, στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Επικαλούμενοι την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι πρώην υπουργοί Υγείας, Ξανθός και Πολάκης, έκαναν απένταξη του έργου, στο οποίο μετείχε η εταιρεία της κας Νικολοπούλου, η οποία στη μηνυτήρια αναφορά της καταγγέλλει ότι αυτό έγινε παράνομα, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο περί τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Στη μήνυση που κατέθεσε η κα Νικολοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

>>Επί τη βάσει των ενεργειών αυτών και μόνον και εξ αιτίας του σχηματισμού μιας προκαταρκτικής δικογραφίας και της διεξαγωγής μιας προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία διαρκεί τώρα επί σχεδόν δύο έτη, χωρίς εγώ να έχω λάβει καμιά απολύτως κλήτευση για εξέταση.

>>Επί τη βάσει μιας «κατ’ οίκον έρευνας», η οποία διενεργήθηκε υπό τις ως άνω αναφερόμενες αντιδικονομικές συνθήκες και μιας προκαταρκτικής εξέτασης η οποία διεξάγεται αντιδικονομικώς, έχουσα υπερβεί όλα τα χρονικά όρια, που τάσσει ο κώδικας ποινικής δικονομίας, εξεδόθη η Α.Π 24/3/2017 Υπουργική Απόφαση, με την οποία έγινε ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «εκστρατείες και δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού, για την πρόληψη των νοσημάτων».

>>Η απένταξη έγινε με το αιτιολογικό πως διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Διαφθοράς.

>>Η προκαταρκτική εξέταση όμως δεν αφορά το σύνολο των υποέργων της πράξης, αλλά μόνον το υποέργο ενημέρωσης του πληθυσμού για πρόληψη του καρκίνου, αλλά παρ’ όλα αυτά έγινε απένταξη της πράξης συνολικά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν χρησιμοποιεί την ίδια ταχύτητα, για τη μηνυτήρια αναφορά της κας Νικολοπούλου, κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και άλλων αρμόδιων δημόσιων υπαλλήλων, την οποία είχε επιδείξει εις βάρος της μηνύτριας όταν ο σύζυγός της κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, είχε αρνηθεί τον διορισμό του κ. Σαπουτζόγλου –στενού συνεργάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη– ως διευθύνοντος συμβούλου στην Attica Bank, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα εισαγγελείς Διαφθοράς και αστυνομικοί να «εισβάλουν» στα γραφεία της κας Νικολοπούλου για να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος της, τα οποία βεβαίως και δεν βρήκαν.

Να διερευνηθούν τα κίνητρα

Η σύζυγός του κ. Στουρνάρα έχει ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να διερευνηθούν τα κίνητρα της απόφασης απένταξης του προγράμματος, που ζημίωσαν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, με απώτερο σκοπό να βλάψουν την οικογένειά της.

Όπως αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά της:

«Για να μπορούν ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης και τα όργανά του να βλάψουν εμένα και την οικογένειά μου τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Έδρασαν ως μια συμμορία που ενήργησε με δόλο, με σκοπό να βλάψουν τον σύζυγό μου, Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, μέσω εμού της ιδίας και ενώ γνώριζαν ότι η πράξη τους αυτή είναι κακούργημα και ζημιώνει βάναυσα το Ελληνικό Δημόσιο, εντούτοις δεν δίστασαν ούτε στιγμή να το τελέσουν. Τουναντίον μηχανορράφησαν, ραδιούργησαν, εκβίασαν προκειμένου με αριστοτεχνικό τρόπο να επιτελέσουν τον σκοπό τους, επιστρατεύοντας υπαλλήλους και στελέχη δημόσιας διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας».

Δεν είναι απορίας άξιον γιατί η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν… ταράζεται από μια υπόθεση απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με ζημιά τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά αφήνει τη διερεύνησή της στο… ρελαντί;

Στη μηνυτήρια αναφορά της η κα Νικολοπούλου αναφέρει σειρά αιτιάσεων, για τις οποίες αποφασίστηκε από τους πρώην υπουργούς τους ΣΥΡΙΖΑ η ΑΠΕΝΤΑΞΗ του προγράμματος, που συνιστά απιστία, και καταλήγει:

«Επειδή άπαντες οι ανωτέρω (Ξανθός, Πολάκης, Ρόζενμπεργκ, το Διοικητικό Συμβούλιο, ο υπεύθυνος της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ), ενήργησαν ως συμμορία ή εκβιάστηκαν ή αδιαφόρησαν, παραβαίνοντας το καθήκον τους στην υπηρεσία τους, να υπηρετήσουν την αλήθεια και το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να βλάψουν εμένα και τον σύζυγό μου».

Σε δεινή θέση η κα Τουλουπάκη

Όπως αναφέρουμε παραπάνω, η μήνυση της κας Νικολοπούλου κατετέθη ενώπιον της κας Τουλουπάκη στις 25/4/2018. Σύμφωνα με τους μάρτυρες που πρότεινε η μηνύτρια, η εξέτασή τους ενώπιον του 32ου πταισματοδίκη έγινε τις τελευταίες δέκα ημέρες(!!!), πράγμα που σημαίνει ότι η μήνυση που κατετέθη στην Εισαγγελία Διαφθοράς διαβιβάστηκε στο Πταισματοδικείο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές (26/5) και ενδεχομένως μετά τις βουλευτικές (7/7).

Την καθυστέρηση αυτή θα πρέπει η κα Τουλουπάκη να τη δικαιολογήσει: γιατί επί 14 περίπου μήνες καθυστερούσε την έρευνα ενός αδικήματος –εν προκειμένω της απιστίας– εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, όταν προ διετίας περίπου με πρωτοφανή ζήλο είχαν «μπουκάρει» στα γραφεία της κας Νικολοπούλου στις 15/9/2016.

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να ερευνηθεί είναι εάν η κα Τουλουπάκη «αμελλητί» –όπως προβλέπει ο νόμος– όταν κατετέθη η μήνυση της κας Νικολοπούλου διαβίβασε τη μήνυση στην τότε εισαγγελέα του ΑΠ κα Ξένη Δημητρίου, αν η κα Δημητρίου διαβίβασε με τη σειρά της τη μήνυση στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή, αν ο κ. Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, επελήφθη της μήνυσης, και βεβαίως αν υπήρξε απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας των πολιτικών προσώπων, δηλαδή των δύο υπουργών κ.κ. Ξανθού και Πολάκη. Ίδωμεν…
πηγή:iapopsi.gr