Το γκάζι στις μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσες αποτελούν προγραμματικές δεσμεύσεις αλλά και διαιρετικές τομές με την αξιωματική αντιπολίτευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επερχόμενες πολιτικές συγκρούσεις εντός του καλοκαιριού, αντιτείνει το Μαξίμου απέναντι στο σύνθημα της Κουμουνδούρου για φρένο στη «βαριά» πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαράσσει στα στελέχη του ως κεντρική γραμμή ένα «μεταρρυθμιστικό» καλοκαίρι με συνολικό σχεδιασμό «που κοιτάει μπροστά, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν», όπως ήταν τα λόγια του στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλει «θερμό» καλοκαίρι με έντονη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους σχεδιασμούς της Ηρώδου Αττικού σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. «Οι πολίτες μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι» είπε ο Πρωθυπουργός ως προειδοποίηση σε υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς να μην κατεβάζουν τα μολύβια – είτε λόγω… θερινής ραστώνης είτε εξαιτίας της σεναριολογίας περί ανασχηματισμού, που πηγαινοέρχεται σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία με την παραμικρή αφορμή. Το Μαξίμου επιμένει να βγάζει εκτός κάδρου οποιαδήποτε συζήτηση ξεφεύγει από την παραγωγή έργου, υπό τον φόβο αποπροσανατολισμού των κυβερνητικών παραγόντων.

Αντίθετα, ζητάει οριζοντίως άμεση επιτάχυνση έργου. Και αυτό γιατί αγωνιά να καλύψει το χαμένο έδαφος, προσβλέποντας στη δημιουργία μιας καλής πολιτικής αφετηρίας για τη μετά COVID εποχή στο προσεχές φθινόπωρο. Εξού και στο μεσοδιάστημα, με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση διατηρεί την πολιτική κυριαρχία, θέλει να ενισχύσει την εικόνα αποφασιστικότητας για «κομβικές τομές», χωρίς οπισθοχωρήσεις μπροστά στις ισχυρές αντιπολιτευτικές βολές. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος» ήταν ο πρωθυπουργικός επίλογος στη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία άνοιξε με σύντομες αναφορές… απολογισμού («ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση του τόπου…», «συνολικά 187 σχέδια νόμου έχουν γίνει νόμοι του κράτους», «έχουμε διαθέσει 41 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας» κ.ο.κ.), με δεδομένο ότι σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση της ΝΔ φτάνει στο μέσο της θητείας της. Το κυρίαρχο μήνυμα που θέλει να εκπέμπει ο Μητσοτάκης είναι η ανάγκη προσήλωσης σε στόχους και χρονοδιαγράμματα, επιδιώκοντας να προσδίδει προωθητικό χαρακτήρα στην κυβερνητική ατζέντα. «Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες» είπε χθες, περίπου ως συνέχεια της φράσης του στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «θα πρέπει η χώρα να είναι θεσμικά οπλισμένη ώστε να μπει δυναμικά στη μετά COVID εποχή».

Είναι ενδεικτική η απόφαση να πραγματοποιηθεί και δεύτερο Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στον μήνα, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη. Και αυτό προκειμένου να δρομολογηθούν επιπλέον ώριμες δράσεις αλλά και εισηγήσεις που δεν… χώρεσαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ανάμεσά τους σχέδια των υπουργείων Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Ενέργειας, αλλά και ένας απολογισμός εξαμήνου μαζί με την έγκριση στόχων για το 2022, με φόντο προφανώς και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ανοίγει άμεσα στη δημόσια σφαίρα νέα μέτωπα, τα οποία προεξοφλούν – έστω τα περισσότερα – νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Συγκεκριμένα, έρχονται μπροστά το «σουηδικό μοντέλο» στην κοινωνική ασφάλιση, η «λογοδοσία» στην εκπαίδευση μέσα από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η «αναδιάταξη δυνάμεων» στην ΕΛ.ΑΣ. με αλλαγές και στην αστυνομική εκπαίδευση, καθώς και παρέμβαση για αυστηρότερες ποινές, όπως προαναγγέλλεται, στα ειδεχθή εγκλήματα εν αναμονή πλέον έναρξης της διαβούλευσης επί του τελικού πορίσματος της επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα. Στόχος του Μαξίμου είναι να προωθηθεί το συντομότερο το κύμα παρεμβάσεων, με σαφείς προτεραιότητες το νέο επικουρικό ταμείο και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που αναλύθηκαν στο Υπουργικό και αναμένονται στη Βουλή εντός του Ιουλίου. Μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το εργασιακό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση περιμένει κύκλο αντιπαράθεσης και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, «θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου» είπε ο Μητσοτάκης, ενώ για το μέτωπο της εκπαίδευσης επέλεξε να χρησιμοποιήσει τρεις λέξεις: «ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία».

Ξεχωριστή σημασία έχει πάντως η προαναγγελία του Μητσοτάκη για την πλήρη αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι έμμεσες αναφορές του τόσο στην εξιχνίαση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά όσο και στον νόμο Παρασκευόπουλου. «Η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας (…) αυτή δεν αποκαλύπτει ενόχους από μόνη της, φέρνει αποτελέσματα μόνο όταν τίθεται στα χέρια των ειδικών (…) οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου» είπε. Με αιχμηρό τρόπο για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για κύμα λαθών από «εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα», επέμεινε ότι «οι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» και δεσμεύθηκε ότι θα διορθωθούν αστοχίες. «Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους» σημείωσε.


από Τα Νέα