Μια άλλη κυβέρνηση

356

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της νέας κυβέρνησης, αλλά και η μελετημένη δομή της, διασκεδάζουν απολύτως τις ανησυχίες περί «δυσλειτουργικής κυβέρνησης».

Ο δομικός χαρακτήρας της πείθει για το εντελώς αντίθετο. Καθώς οι αυστηρά προσδιορισμένες αρμοδιότητες υπουργών-αναπληρωτών-υφυπουργών και ο «κάθετος» τρόπος λειτουργίας «ανα θέμα και τομέα», δείχνουν, ότι με στοιχειώδη συντονισμό, η νέα δομή της κυβέρνησης μπορεί να «γεννήσει» μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

Γράφει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Οι υφυπουργοί-κατά τεκμήριο τεχνοκράτες με άριστη γνώση του αντικειμένου τους-εξειδικεύουν και αναφέρονται στα πολιτικά πρόσωπα-υπουργούς, οι οποίοι σε στενή συνεργασία με το Μ. Μαξίμου, χαράζουν την πολιτική. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, συνεπικουρούμενος από τους κ. Σκέρτζο, Γεραπετρίτη και Δημητριάδη, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους υπουργούς, αλλά και τους τεχνοκράτες υφυπουργούς.
Ο συντονισμός ενός τέτοιου σχήματος, είναι προφανές, ότι εφόσον «δουλέψει» μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικα λειτουργικός και αποτελεσματικός.

Ταυτοχρόνως, η ανάληψη της ευθύνης και της εποπτείας της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, αναδεικνύει την σημασία που αποδίδει ο ΠΘ, στην εύρυθμη λειτουργία αυτών των δυο ευαίσθητων τομέων και την επαναφορά τους εντός συνταγματικών πλαισίων. Δεν παραπέμπουν σε «συγκεντρωτισμό», όπως ισχυρίζονται τα πρώην συστημικά ΜΜΕ με την καθοδήγηση της Κουμουνδούρου, αλλά σε αποκατάσταση της ομαλότητας. Άλλωστε την άμεση αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ (ΕΡΤ,ΑΠΕ) θα έχει ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Σε ότι αφορά την ΕΥΠ, όσοι γνωρίζουν πως λειτουργούν όλοι οι ΠΘ, από τα πρώτα έγγραφα που βρίσκουν κάθε πρωί στο γραφείο τους, είναι οι αναφορές της ΕΥΠ. Ενώ πολλοί θυμούνται την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ τις καθημερινές επισκέψεις του Γ. Ρουμπάτη στο Μ. Μαξίμου. Οι οποίες συνεχίστηκαν, αλλά μετά παρέμειναν μυστικές.

Η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να έχει και επίσημα την εποπτεία της ΕΥΠ, δείχνει ειλικρίνεια και γενναιότητα σε ότι αφορά την ευθύνη της λειτουργίας της. Σε ότι αφορά και την ΕΥΠ και την ΕΡΤ και το ΑΠΕ φαίνεται η σημασία που αποδίδει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν επιλέγει να έχει κάποιον ενδιάμεσο υπουργό ή υφυπουργό, ο οποίος λειτουργεί ως «εξιλαστήριο θύμα» στην όποια «στραβη», αλλά αναλαμβάνει ευθέως και προσωπικά την ευθύνη.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί κάτι το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Βεβαίως και θα κριθεί, όπως κάθε κυβέρνηση, από το έργο και την αποτελεσματικότητα της. Ωστόσο ο νέος τρόπος λειτουργίας της θέλει τον χρόνο του, προκειμένου να γίνει κατανοητό πως θα δουλέψει. Η στάση τόσο του ίδιου του ΠΘ, όσο και των υπουργών-υφυπουργών, δείχνουν, ότι έχουν εμπεδώσει τον νέο τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Με «σηκωμένα τα μανίκια» από την πρώτη μέρα και με πλήρως αποσαφηνισμένο ποιός κάνει τι, δείχνει να έχει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι μια κυβέρνηση «δουλειάς, γνώσης και αποτελέσματος».

Δεν είναι τυχαίο, ότι αύριο μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως θα φύγουν με έναν φάκελο. Ο οποίος περιέχει προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης τους. Αρκετοί υπουργοί θα βρουν στον φάκελο τους και έτοιμα νομοσχέδια τα οποία χρειάζονται ίσως, μόνο τις τελευταίες πινελιές τους.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr