Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη με αφορμή τη στρατηγική για την προσέλκυση ψηφοφόρων και τη στασιμότητα που εμφανίζει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

 

Παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη το μεσημέρι από τη σφοδρότατη σύγκρουση μεταξύ του Νίκου Φίλη και του Νίκου Παππά με αφορμή τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση ψηφοφόρων και τη στασιμότητα που εμφανίζει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Μάταια στο τέλος της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους, στέλνοντας τα αντίστοιχα μηνύματα περί ενότητας. Mε ανάγλυφο τρόπο αναδείχτηκαν τα ζητήματα που διχάζουν το κόμμα και τα οποία στην πορεία προς τις εκλογές γίνονται προσπάθειες να μπουν κάτω από το χαλί.

Η επισήμανση του πρώην υπουργού Παιδείας πως o ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να προσεγγίσει τους νέους και όσους είναι απογοητευμένοι από την πολιτική προκάλεσε την έντονη αντίδραση του άλλοτε στενότερου συνεργάτη του προέδρου του κόμματος. Επί της ουσίας, ο κ. Φίλης με έμμεσο τρόπο αμφισβήτησε εν συνόλω τη «γραμμή» του κόμματος.

 

«Κυρ Παντελήδες»

Η σκωπτική αναφορά του στους «κυρ Παντελήδες» υπονοούσε ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του και έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα των νοικοκυραίων. Είναι άλλωστε το δεύτερο χτύπημα μέσα σε λίγες μέρες από τον κ. Φίλη, ο οποίος μαζί με άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Βούτσης, Δρίτσας, Ξανθός, Φωτίου, Χριστοδουλοπούλου, Λάμπρου, Κνήτου, Καλαμαρά, Καββαδία κ.ά.) είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο με το οποίο διαφωνούσαν με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η σφοδρότατη σύγκρουση, ωστόσο, του κ. Φίλη με τον κ. Παππά μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν για τους παροικούντες τη ΣΥΡΙΖΑϊκή Ιερουσαλήμ. Είναι γνωστό τοις πάσι πως τα αισθήματα των ιστορικών στελεχών του κόμματος για τον κ. Παππά μόνο φιλικά δεν είναι. Η κολόνια κρατάει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και το αρνητικό άρωμά της οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Παππάς, αντλώντας δύναμη από τον κ. Τσίπρα, ανέβηκε με γοργό ρυθμό τα σκαλιά της κομματικής ιεραρχίας, αφήνοντας πίσω την ιστορική φρουρά.

Η αντιπαράθεση, όμως, ξέχωρα από τις κομματικές μετοχές, είχε να κάνει με την αμφιλεγόμενη πολιτική δράση του κ. Παππά από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε προς την εξουσία. Η πλειονότητα των στελεχών του κόμματος έβλεπε τότε με καχυποψία το δίκτυο των σχέσεων που είχε αναπτύξει ο κ. Παππάς λειτουργώντας ως ο αντ’ αυτού του κ. Τσίπρα. Κυρίως με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, που στο πρόσωπό του είδαν έναν προνομιακό συνομιλητή μέσω του οποίου έφταναν με ταχύτητα στην αυλή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν άγνωστο, σε αυτούς, πρόσωπο.

Από τότε υπήρξε σούσουρο στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου για τον κ. Παππά, ωστόσο τα πρώτα χρόνια όλα αυτά δεν εκδηλώνονταν δημοσίως για λόγους κομματικού πατριωτισμού και εν όψει της ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καπάκι άνοιξε για πρώτη φορά όταν ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τότε, ουκ ολίγα στελέχη χρέωσαν όλη την αστοχία στον κ. Παππά, και μάλιστα για ένα θέμα που είχε θεωρηθεί εμβληματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο δε, όταν έγιναν γνωστές οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε ο τότε υπουργός Επικρατείας προκειμένου να ελέγξει τον διαγωνισμό. Με αποτέλεσμα όταν στην επόμενη Βουλή κινήθηκαν οι διαδικασίες για την παραπομπή του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο κανένα από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος να μη δείχνει ιδιαίτερη ζέση να τον υπερασπιστεί.

Πρώτος φυσικά από όλους ήταν αρνητικός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε τον κ. Παππά πίσω από τις αρνητικές διαρροές που γίνονταν από το Μέγαρο Μαξίμου σε φιλικά για εκείνον Μέσα του κόμματος. Ο ίδιος απέδιδε τις υπόγειες επιθέσεις του κ. Παππά στην ανησυχία που προκαλούσε στους μηχανισμούς της Κουμουνδούρου η υψηλή δημοφιλία του και τούτο παρότι ήταν ο υπουργός Οικονομικών που είχε βάλει την υπογραφή του στο τρίτο μνημόνιο.

Επιπροσθέτως, για τους θεματοφύλακες της αριστερής ψυχής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παππάς ήταν «κόκκινο πανί» γιατί θεωρούσαν ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ώσμωση με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, αλλά και τα απροκάλυπτα ανοίγματα που γίνονταν σε κάποια πρώην στελέχη της ΝΔ, που είχαν καραμανλικές αναφορές, όπως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

 

Ηχηρά μηνύματα

Τα προαναφερθέντα μπορεί να έχουν, φυσικά, έντονο άρωμα παρελθόντος, ωστόσο επανέρχονται στο προσκήνιο αφενός γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβάει στις δημοσκοπήσεις, αφετέρου γιατί η στρατηγική του κόμματος με τα πάσης φύσεως ανοίγματα δεν είναι αποδεκτή από την εσωκομματική αντιπολίτευσή του.

Εν όψει λοιπόν και των εκλογών που θα γίνουν με την απλή αναλογική, στελέχη όπως ο κ. Φίλης σπεύδουν να στείλουν ηχηρά μηνύματα στον κ. Τσίπρα για τις ενδεχόμενες κυβερνητικές κινήσεις και συμμαχίες που μπορεί να γίνουν. Με πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου θα τεθεί επί τάπητος η στρατηγική του κόμματος στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές αλλά και τις αυτοδιοικητικές μάχες.