Μετά τον Ερντογάν και ο Ακάρ βλέπει τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη (vid)

24
Στα βήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνέχισε την προκλητική ρητορική, επαναλαμβάνοντας τα περί μετατροπής της Μεσογείου σε τουρκική λίμνη, μετά τη νίκη στη ναυμαχία της Πρέβεζας, το 1538, με τον Χουλουσί Ακάρ να αναφέρεται – επ’ αυτής της αφορμής – και στο παρόν.

 

«Με την δραστηριότητά του στην Γαλάζια Πατρίδα μας, το ναυτικό μας συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη στις θάλασσες, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, εκπροσωπώντας την τουρκική ναυτοσύνη. Το Ναυτικό μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του με αποφασιστικότητα, ώστε να προστατέψει τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας σε όλες τις θάλασσες και ειδικά στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε και ένα προπαγανδιστικό βίντεο για την τουρκική νίκη του 16ου αιώνα, συνδέοντας την τότε επιτυχία του τουρκικού στόλου με τον 21ο αιώνα.

Νωρίτερα σήμερα, το γραφείο επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου ανέφερε σε γραπτό μήνυμα, με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας της Πρέβεζας, το 1538: «Το 1538, υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά, το πολεμικό μας ναυτικό με τη ναυμαχία της Πρέβεζας, κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη, μετέφερε την επιτυχία των χερσαίων επιχειρήσεων στις θάλασσές μας και κατέδειξε τη δύναμη του στόλου μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Ναυτικό μας θα φέρει εις πέρας όλες τις αποστολές του και στο μέλλον, όπως το έκανε στο παρελθόν, αλλά και στις μέρες μας με τις μονάδες, τον εξοπλισμό, την πειθαρχία και το εξειδικευμένο προσωπικό του», τονίζει το μήνυμα, που καταλήγει με τον χαιρετισμό του Ταγίπ Ερντογάν προς όλους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους.

Ντονμέζ: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

Στο μεταξύ, στην πορεία των τουρκικών γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να δώσει μία απάντηση για την προσωρινή αποχώρηση των γεωτρυπάνων «Φατίχ» και «Γιαβούζ» από τα ανοιχτά της Κύπρου, αναφέρθηκε ο Φατίζ Ντονμέζ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ισχυρίστηκε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση ( Κυπριακή Δημοκρατία) συμπεριφέρεται σαν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού. Έτσι κι εμείς, θα συνεχίσουμε τη δράση μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’».

Ο Ντονμέζ ανέφερε ακόμη πως τα γεωτρύπανα θα συνεχίσουν τη δραστηριότητα στην περιοχή γύρω από την Κύπρο, χωρίς όμως να διευκρινίζει το που θα κατευθυνθεί το Γιαβούζ.

«Το γεωτρύπανο μας, το Γιαβούζ, έχει ολοκληρώσει τη γεώτρηση του στην Καρπασία, και αυτή τη στιγμή είναι στην Μερσίνα και ετοιμάζεται για την επόμενη γεώτρηση του. Το Φατίχ, συνεχίζει την δραστηριότητά του στο σημείο που έχουμε αποκαλέσει Μόρφου. Εμείς είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής των υδρογονανθράκων και έχουμε αναφέρει πως ως εγγυήτρια δύναμη μπορούμε να συμβάλλουμε στη διαδικασία αυτή», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Ντονμέζ πραγματοποιούνται δύο ημέρες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Cumhuriyet», σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν επιβάλει άτυπο εμπάργκο στην Τουρκία, για τη μη προμήθεια υλικών και εξοπλισμού στα γεωτρύπανά της.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr