«Στόχος μας παραμένει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023» δήλωσε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

 

Γράφει ο Νίκος Αρμένης

 

Ενα ακόμα βήμα μακριά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης κάνει η Ελλάδα μεθαύριο, Πέμπτη 16 Ιουνίου. Στο Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως ώστε τον Αύγουστο οριστικά η χώρα μας να βγει από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου για την οικονομία.

«Συνολικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Με χαροποιεί επίσης ότι θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Και, φυσικά, ο στόχος μας παραμένει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Και πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ.

 

Νέα εποχή

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ανατέλλει μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και στο εξής θα λυθούν τα χέρια της κυβέρνησης ώστε από τη μία πλευρά να σταθεί πιο δυναμικά στο πλευρό των πολιτών που τα βγάζουν δύσκολα και από την άλλη να παραμείνει στην ίδια κατεύθυνση χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Επί της ουσίας, πλέον, η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται την άδεια και τον έλεγχο κανενός για τα μέτρα τα οποία θα αποφασίζει και θα έχει απλώς την αυτονόητη υποχρέωση να παραδίδει στοιχεία ανά εξάμηνο για το έλλειμμα και το χρέος, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Η επιβράβευση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είναι και αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος στη Γερμανία, επιβεβαιώνει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο εξής. «Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και επίσης το να ακολουθεί έναν αξιόπιστο δρόμο αναδιάρθρωσης του χρέους είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Για τον λόγο αυτόν στηρίζουμε τη μετάβαση από την ενισχυμένη εποπτεία στην κανονική εποπτεία. Θεωρώ πως αυτό σηματοδοτεί μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους Ελληνες φίλους και εταίρους μας να συνεχίσουν τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει αποδειχθεί η αξία και η αποτελεσματικότητά της», υπογράμμισε ο κ. Λίντνερ αναγνωρίζοντας έτσι τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα και πλέον αρχίζει να απολαμβάνει τους καρπούς.

Πρακτικά, πρόκειται για εξέλιξη που, σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, δημιουργεί ένα διαφορετικό περιβάλλον για τα δημόσια οικονομικά.

 

Στον ίδιο δρόμο

Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται επανάληψη των χρόνιων λαθών του παρελθόντος. Στο οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι η χώρα θα μείνει απαρέγκλιτα στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων, της μείωσης των φόρων και της προώθησης πολιτικής που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Είναι κάτι που υπογράμμισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της και στην οικονομική πολιτική της για τη μείωση της φορολογίας, τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις ξένες επενδύσεις, τη στήριξη των πιο ευάλωτων και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό, παρά την πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ερχεται το power pass, ενισχύεται το fuel pass

Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το power pass προκειμένου να επιστραφεί στους καταναλωτές ποσό μέχρι 600 ευρώ για τις υπερχρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα το προηγούμενο εξάμηνο. Παράλληλα, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για μια νέα κίνηση που θα αφορά τα καύσιμα.

«Εχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας. Το κάναμε με την ηλεκτρική ενέργεια, θα το κάνουμε και με τα καύσιμα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι το fuel pass να αυξηθεί ελαφρώς και ταυτόχρονα να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι οι τιμές των καυσίμων είναι που τώρα προκαλούν «εγκεφαλικά» στους πολίτες και πως, παρότι πρόκειται για εισαγόμενο πρόβλημα, δεν μπορεί κανείς να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν την καλύτερη δυνατή επιλογή ώστε το όποιο μέτρο να έχει ουσιαστικό αποτύπωμα στις τσέπες των καταναλωτών και ταυτόχρονα να κινείται μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας.

Οι σχετικές αναφορές του Γιώργου Γεραπετρίτη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «toManifesto» καταδεικνύουν τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. «Η επιλογή μας ήταν στοχευμένες παρεμβάσεις για τους πιο αδύναμους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη με μέτρα που θα πιάνουν τόπο και θα φτάνουν στον πολίτη», υπογράμμισε.

Φυσικά όλα θα γίνουν πιο εύκολα στην περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να παρέμβει και να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει όλη την Ευρώπη. Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα και πως τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο μπορούν να μειώσουν τα βάρη στους πολίτες, αλλά όχι να εκμηδενίσουν τις αυξήσεις.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”