Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, πολλώ δε μάλλον να διαφανεί από την ανησυχία μου ότι χαλάω την ευφορία που ενέσκυψε τις τελευταίες ώρες λόγω των ευχάριστων μηνυμάτων που έρχονται από το μέτωπο της μάχης με τον κορονοϊό.

Είναι σαφές ότι η εξαιρετική εικόνα όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων οφείλεται στα μέτρα που εγκαίρως πήρε η κυβέρνηση. Σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά εάν πρωθυπουργός δεν ήταν ο Μητσοτάκης και δεν βρίσκονταν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.

Ωστόσο διακρίνω μια σπουδή επιστροφής στην κανονικότητα, την οποία ναι μεν αντιλαμβάνομαι κυρίως για οικονομικούς λόγους αλλά έχω σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η επιστροφή δεν θα έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Όταν ακούω ότι η Ιταλία με 20 χιλιάδες νεκρούς ετοιμάζεται σταδιακά να ξαναμπεί σε ρυθμούς αγοράς, μαζί μου το ακούν και οι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» Έλληνες που ορθώς σκέφτονται ότι, γιατί εμείς μένουμε σπίτι με έναν και δύο νεκρούς την ημέρα;

Δεν λέω, μεγάλος ο πειρασμός να ξεχυθούμε στους δρόμους και στις πλατείες, να επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες, να πάμε για καφέ και να γευματίσουμε με θέα τη θάλασσα, αλλά αισθάνομαι ότι κάπως έτσι σκέφτονται και τα αρνιά- τα περισσότερα από αυτά- που το φετινό Πάσχα πήραν… παράταση.

Για τα αρνιά θα έρθει το επόμενο Πάσχα, για τους ανθρώπους όμως ο ιός είναι εδώ… ενωμένος και δυνατός. Θέλω να πω ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας και θα συνεχίσει όσο δεν υπάρχει το εμβόλιο. Θα πείτε και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, όλος ο κόσμος θα κάθεται στα σπίτια του; Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα παραμένουν κλειστές;

Δύσκολη η απάντηση μια και η λύση στην εξίσωση, όποια κι αν είναι, έχει κόστος. Το θέμα είναι ποιο θα είναι αυτό στις ανθρώπινες ζωές και ποιο θα είναι στην οικονομία. Δύσκολη η απόφαση και ακόμα πιο δύσκολη η εφαρμογή της. Πάντως καλό θα ήταν όλοι να χαμηλώσουμε τους πανηγυρικούς τόνους και να σταματήσουμε να βάζουμε ημερομηνίες.

Εντάξει, απολύτως κατανοητοί οι λόγοι επιστροφής και σε κάθε περίπτωση επιβεβλημένοι μια και η καραντίνα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην αγορά αλλά και στην ψυχική υγεία, αλλά ας μην αρχίσουμε από τώρα να λέμε τι θα γίνει μετά από 15 μέρες. Κρατήσαμε γερά μέχρι σήμερα, δεν θα χαθεί και ο κόσμος(που μπορεί εδώ που τα λέμε να χαθεί) αν η ομαλοποίηση ξεκινήσει στις 27 Απριλίου ή στις 10 Μαΐου.

Εν κατακλείδι και επειδή η ψυχοσύνθεση μας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, δεν είμαστε γερμανοί ή σουηδοί, όταν βλέπουν τον Τσιόδρα ανακουφισμένο, τους αριθμούς να ευημερούν και τους αρμοδίους να λένε ότι η καραντίνα αίρεται στις 27 Απριλίου, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τότε. Πολύ απλά δεν… Μένουμε στο σπίτι και όποιον πάρει ο χάρος…

Ο ιός