Μειώσεις μέχρι 50% στη συμμετοχή σε φάρμακα

by Manifesto

Στο μισό μειώνεται πλέον η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε αρκετά φάρμακα, με την ελάφρυνση να αφορά μόνο στα σκευάσματα, η τιμή των οποίων έχει περάσει από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης από την αρμόδια επιτροπή που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους, η μείωση της συμμετοχής κατά την παραλαβή από το ταχυδρομείο των συνταγογραφημένων φαρμάκων είναι απότοκος της εφαρμογής  τροπολογίας που είχε προωθηθεί λίγο πριν από τις εκλογές, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

  • Η ρύθμιση δεν αφορά τους ασφαλισμένους για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, καθώς αυτά ήδη χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή στους ασθενείς.
  • Η μειωμένη συμμετοχή αφορά σε νέα φάρμακα που απευθύνονται σε πάσχοντες με χρόνια νοσήματα όπως καρδιολογικά, του κυκλοφορικού συστήματος κ.λπ.
  • Η αλλαγή εμφανίζεται ήδη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ ο ασθενής το διαπιστώνει κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο.

Έτσι, σε όσα φάρμακα «κουρεύεται» η συμμετοχή, το 25% γίνεται 12,5%, ενώ το 10% μειώνεται σε 5%.

Στο μεταξύ, ανάσα αναμένεται να πάρουν, από τον ερχόμενο Νοέμβριο, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν εδώ και καιρό να δοθεί έγκριση για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων και στη χώρα μας. Πρόκειται κυρίως για νέα σκευάσματα, τα οποία κυκλοφορούν ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη και αφορούν σε σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνο, αυτοάνοσα, ρευματικά νοσήματα κλ.π. και εντάσσονται στα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), ενώ δεν έχουν συμμετοχή.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικα Αρθρα