Εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια να λάβουν «μήνυμα» από την ΑΑΔΕ για να διορθώσουν λάθη που έγιναν στις δηλώσεις Covid, προκειμένου να καταβληθεί η επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Αυτό ισχύει για τα «κουρεμένα» ενοίκια που έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έως και τον Οκτώβριο.

Το Νοέμβριο, θα δουν κατευθείαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% της απώλειας που θα υποστούν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου. Το ποσό αναμένεται να καταβληθεί το Δεκέμβριο. «Δώρο Χριστουγέννων» χαρακτηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ τα ποσά που θα δοθούν στους ιδιοκτήτες από το Κράτος και κάνει τις δικές της προτάσεις για τη μείωση των μισθωμάτων.

Μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40% σε επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά από κρατική εντολή, σε όσες θεωρούνται πληττόμενες  αλλά και σε εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζουν τί κερδίζουν και τι χάνουν.

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί :

– Για τα μισθώματα  της περιόδου Μαρτίου- Οκτωβρίου που μειώθηκαν υποχρεωτικά κατά 40% οι ιδιοκτήτες των ακινήτων  δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με το 30% της απώλειας που έχουν.  Το ποσό της έκπτωσης συμψηφίζεται με οφειλές του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης  με βάση το φετινό εκκαθαριστικό. Αν περισσεύει ποσό έκπτωσης, αυτό αφαιρείται  από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή από τυχόν άλλες φορολογικές οφειλές του ιδιοκτήτη.  Ωστόσο ακόμα  περίπου 200.000 δικαιούχοι  δεν έχουν δει τους συμψηφισμούς. Η ΑΑΔΕ ενημέρωσε ότι αυτό οφείλεται σε λάθη που υπήρχαν στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.

– Για τα ενοίκια του Νοέμβριου τα οποία θα μειωθούν υποχρεωτικά λόγω του lockdown, ανακοινώθηκε ότι  το 50% της απώλειας  θα καταβάλλεται στο ιδιοκτήτη του ακινήτου ως αποζημίωση,  με πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Γι αυτό και το Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση Covid στην ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση απώλειας μισθωμάτων («δήλωση COVID») στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η Α.Α.Δ.Ε. στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση   https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.  Η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 20 Νοεμβρίου.

ΠΟΜΙΔΑ : «Δώρο Χριστουγέννων» η κατάθεση του 50% της απώλειας ενοικίου

Ως “Δώρο Χριστουγέννων” χαρακτηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ την απόφαση της κλυβέρνησης  για καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων της μισής απώλειάς που θα υποστούν από την περικοπή του 40% στα ενοίκια που θα εισπράξουν.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωση της, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, να εκδοθεί  σχετική υπουργική απόφαση, να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες η δήλωση COVID και να πραγματοποιηθεί έλεγχος και εκκαθάριση των δηλώσεων. «Η ρύθμιση αυτή πιθανότατα θα ισχύσει και για το Δεκέμβριο, δεδομένου ότι αρκούν σύμφωνα με το νόμο 14 ημέρες κλεισίματος ή αναστολής εργασίας, ώστε οι ενοικιαστές να δικαιούνται μείωση για το μίσθωμα ολόκληρο του μηνός» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Παράλληλα προτείνει :

να νομοθετηθεί ότι το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε ιδιοκτήτη,  εκτός από αφορολόγητο,  να είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο, και να μην συμψηφίζεται με οποιασδήποτε άλλες υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη προς οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, όπως ισχύει και για όλα τα άλλα επιδόματα την περίοδο αυτή,

–  να επεκταθούν και στους εκμισθωτές ακινήτων με τα “κομμένα” ενοίκια, που δεν διαθέτουν ΚΑΔ όπως όλοι οι άλλοι πληττόμενοι, και όλες οι λοιπές διευκολύνσεις και μεταθέσεις φορολογικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεων κλπ. και μειώσεις ενοικίων κύριας και φοιτητικής κατοικίας, που προβλέπονται για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων,

– το μέτρο να συμπεριλαμβάνει τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα τα οποία παραμένουν εκτός κάθε φοροελάφρυνσης, και αυτό αφορά τόσο τα κάθε είδους φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες.

Πηγή:naftemporiki.gr