Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναμένει τη «μέγιστη κλιμάκωση» τους επόμενους δυο ως τρεις μήνες στη σύρραξη με τη Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο χθες Τετάρτη υποσχέθηκε μπόνους στους ρώσους στρατιώτες αν καταστρέφουν νατοϊκά όπλα.

Η δυτική συμμαχία συζητά τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στο Κίεβο, καθώς ο πόλεμος που κοντεύει να συμπληρώσει έναν χρόνο θα εισέλθει σε κρίσιμη φάση όσο πλησιάζει το τέλος του χειμώνα. Μετά τις ανακοινώσεις περί αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαιτεί ακόμη περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, από πυραύλους μακρού βεληνεκούς ως μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας, δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι αναμένει πως περίπου οι μισοί από τους 320.000 άνδρες που επιστρατεύθηκαν στη Ρωσία στα τέλη του 2022 θα πάρουν μέρος σε νέες ρωσικές επιχειρήσεις.

«Έχω συναίσθηση του ότι οι κυριότερες μάχες μένουν ακόμα να έρθουν και πως θα γίνουν φέτος, σε δύο ως τρεις μήνες. Αυτοί θα είναι καθοριστικοί μήνες του πολέμου», είπε ο κ. Ντανίλοφ. «Η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μέγιστη κλιμάκωση. Συγκεντρώνει ό,τι είναι δυνατόν, κάνει ασκήσεις και εκπαίδευση. Οι χώρες που μας βοηθούν στον αγώνα μας έχουν αρχίσει να μας στέλνουν τη μέγιστη βοήθεια», συνέχισε.

Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η περαιτέρω ανάμιξη του NATO στην ένοπλη σύρραξη υπενθυμίστηκαν χθες, όταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε πως θα δίνονται μπόνους σε στρατιώτες αν καταστρέφουν οπλικά συστήματα σταλμένα από το εξωτερικό στην Ουκρανία.

«Όσο γι’ αυτά τα άρματα μάχης, έχουμε πει ήδη πως θα καούν. Ακόμα περισσότερο εφόσον προσφέρονται τέτοια κίνητρα», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Εξάλλου, επανέλαβε πως η Ρωσία διατηρεί αμφιβολίες για το εάν θα παραταθεί η πιο πρόσφατη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού με τις ΗΠΑ, η Νέα START, παρότι θύμισε πως η Μόσχα τη θεωρεί εξαιρετικά σημαντική.

«Ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν για αυτό», δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ερωτηθείς εάν βλέπει στον ορίζοντα νέες συνομιλίες για την παράταση της συμφωνίας πέραν του 2026. «Όμως θεωρούμε τη συνέχιση αυτής της συνθήκης πολύ σημαντική», πρόσθεσε.