Με μάσκα και αποστάσεις η νέα καθημερινότητα

by Manifesto

Η νέα καθημερινότητα που αναμένεται να διαμορφωθεί με τη σταδιακή άρση των μέτρων, θα περιλαμβάνει ένα νέο… αξεσουάρ, αυτό της μάσκας και θα μας επιβάλλει μια διστακτικότητα, κρατώντας τις αποστάσεις. Οι επιστήμονες διαμηνύουν ότι ο ιός είναι εδώ κι ως εκ τούτου η άρση των μέτρων που αναμένεται, δε σημαίνει και επιστροφή στις συνθήκες προ κορωνοϊού.

Η μαγική λέξη, όπως την προσδιόρισε χθες Δευτέρα (20/4) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είναι η λέξη “απόσταση”. “Νομίζω η μαγική λέξη εδώ είναι «απόσταση» και μέτρα ασφαλείας, δηλαδή προσωπικά μέτρα προστασίας των ανθρώπων και προστασίας βέβαια της Δημόσιας Υγείας γενικότερα”, σημείωσε ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να μπει η ζωή μας η μάσκα που θα χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους, από εργασιακούς χώρους μέχρι μέσα μαζικής μεταφοράς, καφετέρειες, όπως στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα για την επόμεννη μέρα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μετά τις 27 Απριλίου. “Νομίζω αυτό είναι το σημαντικό, ότι παρακολουθούμε τα δεδομένα. Όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί να προχωρήσουμε σε αυτό, θα προχωρήσουμε σε κάποια ανάλογα μέτρα με αυτά που βλέπετε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με πάρα πολλή προσοχή και καθημερινή αξιολόγηση των μέτρων. Και φυσικά, με γνώμονα πάντα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την αντοχή του συστήματος υγείας και της επάρκειας του συστήματος υγείας της χώρας μας”, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σημαντική συμβολή στη λήψη των όποιων αποφάσεων και θα έχει και η εμπειρία από το παράδειγμα άλλων χωρών που σταδιακά προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα πάντως με το OPEN, το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια.

Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία. Μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια, ενώ από τις αρχές καλοκαιριού τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία. Έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα