Οργιώδες παρασκήνιο και επιχείρηση ελέγχου στις γειτονιές. Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίζουν ποιοι θα γίνονται μέλη του κόμματος

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία αρκετών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τρεις βουλευτές προερχόμενοι από την Χαριλάου Τρικούπη, ο Χ. Σπίρτζης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα της Αττικής, αποδεικνύοντας ότι ήταν «κεντρική γραμμή» του Αλ. Τσίπρα να τους δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις «κέρδισαν» παραδοσιακά στελέχη του κόμματος, όπως τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο αλλά και τους Νίκο Ζαχαριάδη και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολή Τσίπρα «ΠΑΣΟΚοποιείται» ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η πλειονότητα των νέων μελών που εγράφησαν προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον στις «νέες» οργανώσεις μελών το «πράσινο στοιχείο» θα είναι ακόμη πιο έντονο, βάζοντας έτσι στο περιθώριο πλήρως την εσωκομματική αντιπολίτευση (Ομπρέλα) που διατηρούσε σημαντικές δυνάμεις στις οργανώσεις μελών.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Αλ. Τσίπρας, πριν από λίγες μέρες από το βήμα της Βουλής, δεν… αρνήθηκε ότι θέλει να αφήσει το ΣΥΡΙΖΑϊκό παρελθόν του, στρέφοντας το ενδιαφέρον του προς τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατί η στάση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική». Παλαιότερα δε, είχε ξεκαθαρίσει (από την Κρήτη) ότι «κάθε άλλο πάρα πρέπει να φοβόμαστε τη λεγομένη ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ», με τον Ευ. Τσακαλώτο να απαντά ότι «θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα…»

Σε κάθε περίπτωση, η «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ένα… συγκυριακό φαινόμενο. Πρόκειται, ως φαίνεται, για μια στρατηγική επιλογή του κ. Τσίπρα, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά και το «στραπάτσο» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, πλέον οι οργανώσεις μελών, η βάση του κόμματος, θα έχει διαφορετική ανθρωπογεωγραφία σε σχέση με αυτήν που ίσχυε μέχρι πρότινος. Προφανώς, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ θα ανήκουν στην πλειοψηφία, κάτι που οδηγεί στην πλήρη  αποδυνάμωση της Ομπρέλας και της ομάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου. Θυμίζουμε ότι η αναλογία των συνέδρων (που εκλέχθηκαν από τις ομάδες μελών) στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου 70 – 30, με το ποσοστό της πλειοψηφίας εφεξής να αναμένεται να  πολλαπλασιαστεί. Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές και συνομιλητές του Τσίπρα τον έχουν πείσει ότι η οργανωτική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη του είναι αρκετά χαλαρή. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι οργανώσεις μελών δεν έχουν σταθερή και μαζική –σε σχέση με τα εγγεγραμμένα μέλη– παρουσία στις γειτονιές ή στους κλάδους δουλειάς που βρίσκονται. Τώρα οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εισηγούνται να υπάρξει ένας πιο «σφιχτός» έλεγχος των οργανώσεων, με ευθύνη των περιφερειακών και νομαρχιακών οργάνων και υπό την επίβλεψη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι οργανώσεις μελών θα είναι υπεύθυνες να «εντοπίσουν» τα νέα μέλη και να τα εντάξουν όσο πιο γρήγορα και ομαλά γίνεται στην κομματική ζωή. Αν παρατηρηθούν φαινόμενα οργανώσεων που αρνούνται να ανοίξουν την πόρτα στα νέα μέλη, τότε θα υπάρχει παρέμβαση από… ψηλά.

Η περίπτωση της Εφης και η επόμενη μέρα

Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμη συμπέρασμα από τα αποτελέσματα της Κεντρικής επιτροπής: η Εφη Αχτσιόγλου, μολονότι ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση, δεν «κέρδισε» με ευκολία. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, ο κ. Τσίπρας πιθανόν δεν επιθυμούσε μια άνετη επικράτηση για την κυρία Αχτσιόγλου, η οποία προφανώς έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο περισσότερες τρικλοποδιές τόσο καλύτερα για τον πρόεδρο του κόμματος. Η Κουμουνδούρου, αργά αλλά σταθερά, εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο «Βυζάντιο» με πολλές ίντριγκες και πολύ παρασκήνιο.