Επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές, και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς στους δήμους της Αττικής αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα τις τελευταίες ημέρες η προετοιμασία των σχολικών εγκαταστάσεων, ώστε με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού να είναι όλα έτοιμα και να υποδεχθούν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς με ασφάλεια και σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Είναι η δεύτερη χρονιά που τα σχολεία ανοίγουν μέσα σε κατάσταση πανδημίας κι έτσι για τους δήμους υπάρχει πλέον η σχετική εμπειρία, οπότε οι εργασίες έγιναν με μεγαλύτερη ακρίβεια και σιγουριά. Όλο το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι όποιες επιδιορθώσεις, οι καθαρισμοί, οι απολυμάνσεις.

 

«Προτεραιότητά μας να είναι όλα έτοιμα και ασφαλή»

«Για εμάς αποτελούν προτεραιότητα τα σχολεία όλο αυτό το διάστημα, ώστε να είναι έτοιμα και ασφαλή. Αυτός είναι ο σκοπός μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και συνεχίζει: «Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με μοναδικό θέμα την προετοιμασία για το ασφαλές και απρόσκοπτο άνοιγμα των σχολείων, με τη συμμετοχή των αρμόδιων αντιδημάρχων και τον προέδρων των σχολικών Επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έγινε αναλυτική ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση αναφορικά με όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το άνοιγμα και την ομαλή λειτουργία των σχολείων του δήμου και από εκεί και πέρα υπήρξε κινητοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού και στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι εργασίες. Όλη την εβδομάδα εργαστήκαμε για τις τελευταίες λεπτομέρειες, που έχουν απομείνει, το ίδιο και μέσα στο σαββατοκύριακο, με τους τελευταίους χρωματισμούς, τον καθαρισμό, τις απολυμάνσεις».

Σχετικά με κάτι έκτακτο που ενδεχομένως προκύψει, ο κ. Καλαφατέλης απαντά: «Οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των Επιτροπών βρίσκονται όλες αυτές τις ημέρες σε διαρκή επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων, ώστε ό,τι προκύψει να λυθεί άμεσα».

Ο δήμος Διονύσου «χτυπήθηκε» διπλά μέσα στο 2021, τόσο τον χειμώνα με την κακοκαιρία και την επέλαση της «Μήδειας», όσο και τον περασμένο μήνα με τις φωτιές. «Ευτυχώς δεν “χτυπήθηκε” κάποιο σχολείο μας, ούτε στη μία περίπτωση, ούτε στην άλλη», λέει ο δήμαρχος Διονύσου και προσθέτει: «Έχουμε 37 σχολεία και παρά τις δοκιμασίες που περάσαμε, αλλά και την κούραση του προσωπικού, όλα τα σχολεία είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διδασκαλίες. Ως δήμος είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα».

 

«Το πράσινο που κάηκε έχει αντίκτυπο και στα παιδιά»

Και ο δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας δοκιμάστηκε άγρια τον Αύγουστο με τις φωτιές, ωστόσο και εδώ τα σχολεία είναι καθ’ όλα έτοιμα. «Δεν χτυπήθηκε ο ιστός της πόλης, οπότε δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τα σχολεία μας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης. «Όλες οι σχολικές μονάδες είναι έτοιμες προς λειτουργία. Εμείς εκμεταλλευθήκαμε και το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω της πανδημίας και κάναμε όλες τις εργασίες που χρειάζονταν. Τις όποιες επιδιορθώσεις, τους ελαιοχρωματισμούς, τα γήπεδα, τις αίθουσες, τους προαύλιους χώρους. Παρ’ όλο το πλήγμα των 100.000 στρεμμάτων, τα σχολεία είναι ήδη έτοιμα. Είναι δεδομένο πως αποτελεί προτεραιότητά μας η ασφάλεια. Αντισηπτικά, είδη υγιεινής, καθαρισμοί, θα γίνουν και οι τελικές απολυμάνσεις μέσα στο σαββατοκύριακο και οι μαθητές θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία για τη νέα χρονιά», λέει ο ακόμη ο κ. Στάθης, όμως ειδικά για την περιοχή και τις φωτιές θέτει μια επιπλέον παράμετρο:

«Το κακό είναι αυτά τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν. Εμείς είμαστε ένας δήμος, όπου το 80% είναι το πράσινο. Όταν καίγεται σε τέτοια έκταση το πράσινο, είναι κακό και για τα παιδιά, γιατί πέφτει η ποιότητα της ζωής τους. Έχει αντίκτυπο στα παιδιά».

 

«Από κανέναν μαθητή δεν θα λείψει οτιδήποτε χρειάζεται»

Ωστόσο, πέρα από τις ετοιμασίες των σχολικών μονάδων, οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής φρόντισαν και για τις οικογένειες εκείνες, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα σχολικά έξοδα, τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά σε κάθε ξεκίνημα της χρονιάς. Έτσι, δημιούργησαν δράσεις αλληλεγγύης, καλώντας όλους τους άλλους δημότες να συνεισφέρουν στη συγκέντρωση σχολικών ειδών, ώστε μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου να προωθηθούν σε όποιες οικογένειες το έχουν ανάγκη, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις σχολικών ειδών έγιναν και για να σταλούν στους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο.

Ένας από τους δήμους που διοργάνωσε μια τέτοια δράση και μάλιστα με την επωνυμία «Δώρα από καρδιάς», είναι αυτός της Πετρούπολης. «Συγκεντρώνουμε σχολικά είδη για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου μας, στο πλαίσιο του να μην λείψει από κανέναν μαθητή το οτιδήποτε χρειάζεται. Κανένα παιδί να μην πάει στο σχολείο χωρίς τη σάκα του, το βιβλίο του, το τετράδιο, το μολύβι του ή ακόμη και τις ξυλομπογιές του και μάλιστα όλα αυτά να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Για εμάς ως δήμος είναι πολύ σημαντικό αυτό και υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος.

Και ως προς τις προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέρει: «Όλες αυτές τις ημέρες είμαστε σε εγρήγορση, επιδιορθώνουμε ό,τι χρειάζεται, κάνουμε τους καθαρισμούς, τις απολυμάνσεις, εφοδιάζουμε με αντισηπτικά και όλα τα απαραίτητα. Την πρώτη ημέρα που θα χτυπήσει το κουδούνι, τα σχολεία μας θα είναι πανέτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές τους».