Στην τελική ευθεία του καλλιεργητικού κύκλου και λίγο πριν από τη συλλογή, ο Ιούλιος έκρυβε άσχημες εκπλήξεις για τους κρεμμυδοπαραγωγούς της Θήβας, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιέργειας της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι υπόλοιπες περιοχές δεν παρουσίασαν σημαντικά προβλήματα. Αν σε αυτό προστεθεί και η καλή τιμή του προϊόντος, οι παραγωγοί θα απολαύσουν ικανοποιητικό εισόδημα. Παράλληλα, η αγορά παρουσιάζει ζήτηση στο προϊόν και ειδικά από δίκτυα του εξωτερικού.

Με σημαντικές απώλειες άρχισε η συγκομιδή στη Βοιωτία. Η δυνατή χαλαζόπτωση στις αρχές Ιουλίου είχε ως συνέπεια να καταστραφεί μεγάλο μέρος των καλλιεργειών. Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής, ο παραγωγός Δημήτρης Συκαράς κάνει λόγο για ζημιές που αγγίζουν και το 100% σε πολλά κτήματα. «Μετά τον έλεγχο των εκτάσεων από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ , οι αγρότες οργώνουν τα χωράφια τους και κάνουν ψεκασμούς με μυκητοκτόνα για την προστασία των κρεμμυδιών της επόμενης χρονιάς από βακτήρια και μύκητες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Χρήστου Κουρούνη, γεωπόνου από τη Θήβα. «Το σύνολο των καλλιεργειών κρεμμυδιού είναι χτυπημένες από το χαλάζι, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Σε μία καλή χρονιά, η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει και τους 7 τόνους το στρέμμα, σήμερα συζητάμε για 2 έως 3 τόνους και ένα ποσοστό αυτών ποιοτικά υποβαθμισμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι η Θήβα είναι η βασικότερη παραγωγός περιοχή της χώρας. Πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργούνται αυτή την περίοδο με κρεμμύδι, καλύπτωντας σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες της αγοράς.

Διαφορετική εικόνα μεταφέρει από την Ελάτεια Λοκρίδας ο Γιάννης Σταύρου, παραγωγός και έμπορος κρεμμυδιών. «Έχουμε αρχίσει τη συλλογή στην περιοχή μας, με θετικά αποτελέσματα. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες είναι ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τους 7 τόνους το στρέμμα. Αν αυτό συνδυαστεί και με τιμές της τάξης των 30 έως 45 λεπτών το κιλό, τότε θα συζητάμε για μία πολύ καλή χρονιά. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τον καιρό τις επόμενες ημέρες».

(Πηγή ypaithros.gr)