Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μαξίμου, που ολοκληρώθηκε με απόφασή του για μια άμεση «καρατόμηση» από το Υπουργικό Συμβούλιο, χτύπησε στο Στρασβούργο. Εκεί βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός για άτυπη σύνοδο με τους ευρωπαίους συναδέλφους του, όταν αιφνιδιασμένος άκουσε τον Πρωθυπουργό να του ζητεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, όχι απλώς εξηγήσεις, αλλά και την παραίτησή του.

Λίγη ώρα πριν, ο Μητσοτάκης ενημερωνόταν από συνεργάτες του και παρακολουθούσε και ο ίδιος βίντεο – απόσπασμα από σύσκεψη του υπουργού με τοπικούς φορείς στη Λακωνία στις 2 Φεβρουάριου, κατά την οποία ακούγονται κυνικές αναφορές σε χαλαρή διάθεση από τον δήμαρχο Σπάρτης και άλλοτε υφυπουργό στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, Πέτρο Δούκα, και από τον Λίβανό για την εθνική τραγωδία της πύρινης κόλασης του 2007 στην Ηλεία. Στον διάλογο που εξόργισε το Μαξίμου ακούγεται ο Δούκας να λέει μεταξύ άλλων «έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007, γυρίσαμε το παιχνίδι, είχαμε κατέβει με τσάντες και αποζημιώναμε» και ο Λιβανός να μη βάζει φρένο, αλλά να μιλά για «εποποιία» που δεν μπορεί να ξεπεραστεί!..

Στην επιστολή παραίτησης, πάντως, ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «εμφανώς ειρωνική διάθεση» από την πλευρά του στα σχόλια που έκανε απέναντι στην «απαράδεκτη και κυνική τοποθέτηση» του Πέτρου Δούκα, όπως την χαρακτήρισε.

Τελευταία φορά που Μητσοτάκης και Λίβανός είχαν διά ζώσης συνάντηση στο Μαξίμου ήταν, κατά πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή, μέρα ανακοίνωσης μέτρων ύψους 170 εκατ. ευρώ για τους αγρότες, σε συνέχεια της περιοδείας του υπουργού στη Λακωνία.

Ωστόσο η αποκάλυψη του βίντεο έγινε χθες, έφερε αυτομάτως την αποπομπή Λιβάνου, η πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου έκλεισε για διαβούλευση του Μητσοτάκη με τους εξ απορρήτων του και μιάμιση ώρα μετά κλείδωσε ο αντικαταστάτης του υπουργού στον έκτο όροφο του κτιρίου επί της λεωφόρου Αχαρνών. Εκεί μετακινείται, αναβαθμισμένος πλέον, ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς και οι πρωθυπουργικές παρεμβάσεις σταματούν προσώρας εδώ καθώς η θέση υφυπουργού στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών δεν καλύπτεται.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. Κυρίαρχο ζητούμενο για τον Μητσοτάκη στην πολιτικά τεταμένη περίοδο ήταν να μη συρθεί για ώρα η διαχείριση της κρίσης (με ενδεχόμενη ονοματολογία για τον αντικαταστάτη κ,ο.κ.) αλλά να καταγραφεί μια κίνηση που, κατά τους συνεργάτες του, θα λειτουργήσει ως σαφή διαχωριστική γραμμή του «με πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος». Είναι ενδεικτικά τα πρώτα σχόλια από κύκλους του Πρωθυπουργού ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές» και ότι παρά τους προσωπικούς δεσμούς με τον Λίβανό «όσα ειπώθηκαν για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του κώδικα αξιών του Μητσοτάκη».

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να κινηθεί εν βρασμώ με τυχόν ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποφασίζοντας να μην αναδείξει νέο πρόσωπο στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου μένει το δίδυμο Κυριάκου Πιερρακάκη – Θοδωρή Λιβάνιου. Ουσιαστικά το βάρος έπεσε στο προφίλ του επόμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τον αγροτικό κόσμο. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν γαλάζιες φωνές που είχαν μεταφέρει απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο αιτήματα για πιο γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις του υπουργείου απέναντι στα αιτήματα των αγροτών. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν καταγράψει θετικά την κοινοβουλευτική παρουσία του Γεωργαντά σε διάφορες επιτροπές (για Δικαιοσύνη, Δημόσια Διοίκηση κ.λπ.), ενώ τον ίδιο, που επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας, είχε επιλέξει ο Μητσοτάκης ως τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ το 2016. Τότε που επιχειρούσε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο αντιπολιτευτικό έργο του κόμματος.
(Της Ελένης Ευαγγελοδήμου από τα “Νέα”)