Για το «σύστημα αξιολόγησης ΧΙΛΩΝ» και τα παράπονα ομοσπονδιών για την επιχορήγηση που έλαβαν μίλησε, μεταξύ άλλων  ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (ΓΓΑ), Γιώργος Μαυρωτάς. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑσπορ αναφέρθηκε στην τιμητική, όπως είπε, πρόταση του πρωθυπουργού για τη θέση του ΓΓΑ, για το «Ποτάμι», για την ελληνική πολιτική σκηνή και για τη μεγάλη του αγάπη, την υδατοσφαίριση.

Για το «σύστημα αξιολόγησης ΧΙΛΩΝ» και τα παράπονα ομοσπονδιών για την επιχορήγηση που έλαβαν, είπε: «Πάντα υπάρχουν παράπονα. Μπορεί μία μεταρρύθμιση να είναι καλή για τους πολλούς, όμως την ίδια στιγμή ξεβολεύει κάποιους λίγους, που έχουν όμως δυνατή φωνή. Το σύστημα αξιολόγησης το εφαρμόσαμε κατά 20%. Εφαρμόσαμε 70% την πεπατημένη και 10% τις αθλητικές προτεραιότητες, δηλαδή αν είχαν αθλητές στις ολυμπιακές ομάδες. Βάλαμε τέσσερα κριτήρια σημαντικά, το μέγεθος της ομοσπονδίας, τις διακρίσεις, τη δραστηριότητα και τη διακυβέρνηση. Με βάση αυτά βγήκε μία αξιολόγηση. Η ΚΟΕ ήταν καλή, ο ΣΕΓΑΣ ήταν καλός, αλλά τα ποσά στον προϋπολογισμό είναι αναλογικά δεν βγαίνουν με το μάτι. Μετά ήρθε ο κορωνοϊός και τα 17,7 εκατ. ευρώ, που είχαμε για τις ομοσπονδίες δεν τα αυξήσαμε, διότι τελικά το 2020 δεν ήταν ολυμπιακή χρονιά. Χρειάστηκε να δώσουμε κάποιους παραπάνω πόρους στα σωματεία, που είναι τα βασικά κύτταρα και δεν έπρεπε να νεκρώσουν και έτσι βρέθηκαν μερικές ομοσπονδίες να πάρουν κάποια χρήματα λιγότερα. Όμως, αυτές οι ομοσπονδίες δεν έκαναν τα ταξίδια που ήταν να κάνουν αυτήν την περίοδο. Υπάρχουν ομοσπονδίες με κατά μέσο όρο 500.000 ευρώ για ταξίδια σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τώρα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα λεφτά για άλλους λόγους, που θα μας τους πουν όταν θα κάνουν αναπροσαρμογή προϋπολογισμών».

Για την ενίσχυση των σωματείων: «Δεν έχουν πόρους από τις ακαδημίες, με αποτέλεσμα για να ξαναπάρει εμπρός ο σωματειακός αθλητισμός να χρειάζεται μία ένεση, ένα σχέδιο Μάρσαλ, για να παραμείνουν ζωντανά τα σωματεία και να μην έχουν σβήσει έως ότου περάσει η κρίση. Για αυτό υπάρχει η μέριμνα με τα 12 εκατ. ευρώ. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό που το σκέφτηκε και ήταν δεκτικός μετά την εισήγηση του υφυπουργού. Έτσι, θα πάνε 12 εκατ. ευρώ στα σωματεία με το Μητρώο που δημιουργούμε, με κριτήρια, ανάλογα με το ποιος δουλεύει και ποιος είναι νοικοκυρεμένος και όχι με το ποιος έχει τη σφραγίδα».

Για τον περιορισμό των θητειών στις ομοσπονδίες: «Αυτό με τις θητείες δεν είναι δική μας παραξενιά και εμμονή. Υπάρχει σαν οδηγία και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό θέλει συγκεκριμένο αριθμό θητειών, ώστε να υπάρχει εναλλαγή, γιατί έτσι υπάρχει εξέλιξη. Το να βαλτώνουν οι καταστάσεις και να δημιουργούνται κατεστημένα είναι κάνει το οποίο δεν το θέλει το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Για την αναδρομική ισχύ που έχουν ζητήσει κάποιοι: «Αν έχει κάνει κάποιος τέσσερις και πέντε θητείες, του να πεις ότι έχει ακόμη δύο ή τρεις, δηλαδή ήμαρτον… Είναι σαν να μην ισχύει το μέτρο. Έχει αναδρομική ισχύ ο ΕΝΦΙΑ;  Δεν σου λένε ότι θα πληρώνεις φόρο για τα σπίτια που θα αποκτήσεις αλλά για αυτά που έχεις».

Για τις προετοιμασίες αν έρθει 2ο κύμα κορωνοϊού: «Νομίζω είμαστε σοφότεροι. Το αθλητικό κίνημα έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα και πειθαρχία στα αγωνιστικά πρωτόκολλα. Έχουμε βάλει τις βάσεις, έχουμε δει τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει και από το Σεπτέμβριο θα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι. Ο αθλητισμός στη μάχη με τον κορωνοϊό έχει δείξει πολύ καλά δείγματα».

Για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα: «Υπάρχουν φωνές να ανοίξουν τα γήπεδα. Έχει κάνει αίτημα και ο ΟΦΗ να παίξει με κόσμο με τον Ολυμπιακό. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι γιατροί, οι οποίοι είναι πολύ επιφυλακτικοί σε αυτά τα θέματα. Στις πρώτες προσπάθειες που κάναμε με τη Super League να μπουν συγκεκριμένοι φίλαθλοι με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ήταν επιφυλακτικοί και δεν τους αδικών. Για παράδειγμα στη Σερβία που τους άφησαν ελεύθερους είδαμε ότι ξανακύλησαν».

Για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού: «Στο θέμα του Βοτανικού υπάρχει βούληση από τον Δήμο να βοηθήσει. Δεν μπορεί όμως να τα κάνει όλα η Πολιτεία, ο Δήμος και η Περιφέρεια. Πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο επιχειρηματικό πλάνο για να μπορεί να είναι βιώσιμη η εγκατάσταση».

Πηγή: ert.gr