Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα επίχειρα του πολέμου έχουν προκαλέσει σοβαρές συνέπειες -εκτός από τη δοκιμαζόμενη χώρα και τον λαό της και- σε όλον τον κόσμο. Ένας από τους τομείς που βρίσκονται στον πυρήνα των συνεπειών είναι η ενέργεια, αφού η Ρωσία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή.

Γεγονός το οποίο, ο Πρόεδρος της, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκμεταλλεύεται για να εκβιάσει τις κυβερνήσεις και τους λαούς που αντιδρούν στα αιματοβαμένα σχέδιά του. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της επεξεργάζονται σχέδια για ν’ αντιμετωπίσουν αυτόν τον εκβιασμό και να προστατέψουν τους πολίτες τους.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» έχει εκπονήσει ένα σχέδιο 5 σημείων. Το οποίο, εξετάστηκε σ’ έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων την περασμένη Τρίτη.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Πλήρη λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Αλλαγή του καυσίμου, από αέριο σε ντίζελ, σε πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Ενοικίαση αποθήκης στην Ιταλία και ενίσχυση, με κάθε μέσο, της παραγωγής των ΑΠΕ. Παράλληλα, ενισχύονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του «Πρίνου 1» ως φυσικής δεξαμενής αποθήκευσης αερίου.

Ακόμα εξετάζεται το ενδεχόμενο περιοδικών διακοπών ρεύματος σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και ιδιώτες καταναλωτές, κατά τηις περιόδους αυξημένης ζήτησης. Όπως είχε γίνει το 2004, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα προβλήματα βέβαια δεν περιορίζονταο μόνο στην ενέργεια αλλά επεκτείνονται και στη διατροφική αλυσίδα. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται, από την κυβέρνηση, είναι η παροχή κινήτρων για την καλλιέργεια σιτηρών και εισαγωγές από την Ευρώπη.

Σε συνδυασμό, βέβαια, με τους ήδη εφαρμοζόμενους συνεχής και αυστηρούς ελέγχους για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών ελλείψεων και αισχροκέρδεια. Φαινόμενα που όπου εντοπιστούν -όπως έχει κατηγορηματικά διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός- θα αντιμετωπιστούν.