Είχε πιστέψει ότι ήλθε ο καιρός να βγει στην σύνταξη! Ο Προέδρος της ιταλικής δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα του είπε ότι “στα 74 σου χρόνια έχεις ακόμα αγαπητέ Μάριο, πολλά να προσφέρεις στην πατρίδα! Ελα αυριο το μεσημέρι στο Quirinale (Κιρινάλιο) να τα πούμε από κοντά!”

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Ηταν περίπου 8.30μμ της Τρίτης όταν με ένα μήνυμα πέντε λεπτών, σε δραματικούς τόνους ο Προέδρος Ματταρέλλα, ανακοίνωνε στον ιταλικό λαό “ότι καμία πολιτική ομάδα της μέχρι σήμερα βουλής δεν συμφώνησε στην δημιουργία κυβέρνησης πλειοψηφίας. Έτσι είμαι υποχρεωμένος να προχωρήσω στην επιλογή ενός προσώπου άξιου να  βγάλει την πατρίδα από την κρίση”.

Λίγα λεπτά αργότερα ο υπεύθυνος γραμματέας του προεδρικού Μεγάρου γνωστοποίησε την απόφαση του Ματταρέλλα να επιλέξει ως εντολοδόχο υποψήφιο πρωθυπουργό τον “Σούπερ Μάριο” Ντράγκι!

Παρακολουθήσαμε όλο αυτό το διάστημα τις πολιτικές εξελίξεις και την κυβερνητική κρίση με πρωθυπουργό τον “Δικηγόρο του λαού” όπως έγινε πιο γνωστός ο Τζιουζέπε Κόντε!

Ήταν δυο ψηφοφορίες σε βουλή και γερουσία που έκριναν οριστικά το τέλος της προσωρινής πολιτικής πορείας του Κόντε. Γράφουμε προσωρινής γιατί αναμένονται πολλές ακόμα σελίδες ιστορίας της γείτονος χώρας μέχρι τις προσεχείς εκλογές.

Το  αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για την 67η εμπιστοσύνη κυβέρνησης ήταν θετικό στη βουλή όχι απόλυτα πλειοψηφικό στην γερουσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι που εγκαταλείποντας το σοσιαλιστικό κόμμα δημιούργησε την “Italia Viva”, ήταν η πέτρα του κακού ονείρου που είδαν τα κόμματα συνασπισμού της κυβέρνησης Κόντε.

Σοσιαλδημοκράτες, 5αστερια ενωμένη αριστερά δεν πίστευαν στην απειλή του Ρέντσι.

Στην γερουσία οι 16 πιστοί του πρώην πρωθυπουργού φώναξαν παρών!

Ηταν η αρχή του τέλους.

Σήμερα ο Τζιουζέπε Κόντε θα παραδεχθεί το μεγάλο του λάθος: “Δεν έπρεπε να παραιτηθώ. Ηταν μεγάλο λάθος. Έπρεπε να συνεχίσω έστω και με ελάχιστη μειοψηφία!”

Ο Ρέντσι μαζί με τους βουλευτές του αναδείχθηκε ως μεγάλος πρωταγωνιστής. Πολλοί θυμήθηκαν την ίδια σκηνή παράδοσης της πρωθυπουργίας του Ενρίκο Λέττα στον Ρέντσι… χωρίς καν να δώσουν τα χέρια… μόνο η παραδοσιακή “κουδούνα” του υπουργικού συμβουλίου! Από τον επιτυχημένο Λέττα στον φιλόδοξο Ρέντσι που έμελλε να χάσει τον θώκο μετά από ένα καλοστημένο και αποτυχημένο όπως αποδείχθηκε δημοψήφισμα…!

Ο πρόεδρος της βουλής Ρομπέρτο Φίκο είχε αναλάβει τις διαβουλεύσεις για λύση ανάγκης. Δεν τα κατάφερε. Δέκα ήταν τα σημεία τριβής με τον Ρέντσι. Ένα όμως ήταν το ουσιαστικό. “Ναι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που σημαίνει 36 δις ευρώ για την Ιταλία.”

Οχι από τον υπουργό εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο… και το κόμμα του 5αστέρια”.

Με πρόσωπο φανερά θυμού και απογοήτευσης ο Ματταρέλλα προχώρησε με την επιλογή ενός προσώπου μεγάλης αποδοχής και φίλου του. Του Μάριο  Ντράγκι!.

Είναι η δεύτερη φορά που ένας Ιταλός Προέδρος καλείται να απομακρύνει την κρίση επιλέγοντας έναν υποψήφιο και εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Τον Νοέμβριο του 2011 όταν ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχοντας θητεύσει στην Ευρωβουλή επέλεξε τον Μάριο Μόντι πρύτανη του Πανεπιστημίου Μποκκόννι στο Μιλάνο, να ηγηθεί μιας κυβέρνησης στη θέση της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι!

Η επιλογή Ντράγκι ήλθε χωρίς ο προφεσσόρε και πρώην Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ” να κρατάει στα χέρια έτοιμη την βαλίτσα για τη θέση αυτή” σχολιάζουν στα γραφεία κομμάτων και ΜΜΕ.

Πολλές είναι οι εκτιμήσεις. Μεταξύ αυτών και η δική μας εμπειρία γνωρίζοντας από κοντά τον Ντράγκι όταν ερχότανε στην ευρωβουλή παλαιότερα ως πρόεδρος της Τράπεζας Ιταλίας και μετέπειτα στην Κομισιόν ως διοικητής της ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι ήταν και παραμένει το μεγάλο φαβορί να προταθεί και να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση το 2022 του Ματταρέλλα!

Στους διαδρόμους του Quirinale ήδη η υπόθεση αυτή κυκλοφορεί και ως “προϋπόθεση αποδοχής να αναλάβει τώρα το δυσκολότατο έργο σωτηρίας από την κρίση της Ιταλίας!”

Ο Δεκάλογος των 110 ημερών του Ντράγκι

Ο “σούπερ Μάριο” θεωρείται ανάμεσα στ’ άλλα ο άνθρωπος που έσωσε το ευρώ!

Τον Ιούλιο του 2012 σε μία από τις συγκλονιστικότερες ομιλίες του, ο Μάριο Ντράγκι όταν όλοι πίστευαν ότι έφθασε το άδοξο τέλος του Ευρώ, είπε την ιστορική φράση που έμελλε να χαράξει το οικονομικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

“”Whatever it takes”!

“Θα κάνω τα πάντα για το ευρώ!” Πιστέψτε με! Αυτό θα είναι αρκετό για την σωτηρία! Πρόσθεσε μπροστά στο βουβό από έκπληξη και δυσπιστία πλήθος που τον παρακολουθούσε.

Πολλά ακολούθησαν στην ΕΚΤ με τον σχεδιασμό σωτηρίας του Ντράγκι.

Η Ελλάδα των μνημονίων δυστυχώς μετά το 2015 δεν ακολούθησε το πρόγραμμα Ντράγκι. Δεν δεχθήκαμε το Qui βγήκαμε από τις διεκδικήσεις όπως σχεδόν όλα τα άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Ο Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα. θα το πραγματοποιήσει λίγο προτού αποχωρήσει και παραχωρήσει την θέση του στην Κριστίν Λαγκάρντ…Τον Οκτώβριο του 2019.

Οι άριστες σχέσεις του Ιταλού τραπεζίτη πρώτα με τον Λουκά Παπαδήμο και μεταγενέστερα έως το φινάλε με τον Γιάννη Στουρνάρα οδήγησαν μέχρι και σήμερα στο ανοιχτό ταμείο και για την ελληνική οικονομία!

Ο Μάριο Ντράγκι τώρα ανέλαβε τις διερευνητικές συναντήσεις με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται σε βουλή και γερουσία.

Το κυβερνητικό σχήμα ο Ντράγκι επιθυμεί να αποτελείται από έμπειρους πολιτικούς. Κυρίως όμως να περιλαμβάνει από όλους τους χώρους τους καταλληλότερους. Κατά την κρίση του, το τελικό σχήμα θα το συνυπογράψει με την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις συναντήσεις της Τετάρτης ο Ντράγκι συνομίλησε με τον πρόεδρο της βουλής Ρομπέρτο Φίκο που προέρχεται από την αριστερά πτέρυγα των 5αστεριών. Βέρος Ναπολιτάνος. και την πρόεδρο της γερουσίας Καζελλάττι από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Και στους δυο ανέπτυξε το πρόγραμμα των 110 ημερών που καλείται να παρουσιάσει σε περίπου δύο- τρεις ημέρες.

Ένας δεκάλογος θεματολογίας που συνοψίζεται στα εξής:

  1. Πανδημία εμβόλια σε όλο τον λαό!
  2. Αναστήλωση του κύρους στην ΕΕ της Ιταλίας.
  3. Ταμείο ανάκαμψης με πρόγραμμα 206 δις ευρώ που αναλογούν στην Ιταλία.
  4. Προβλήματα της καθημερινότητας και εκτάκτων αναγκών.
  5. Νέα Γενιά στο πρότυπο του προγράμματος της κομισιόν.
  6. Ανεργία κυρίως στους νέους 35- 58 χρονών.
  7. Πάγωμα των απολύσεων κάθε κατηγορίας.
  8. Αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πολιτικής με συνθήκη Σέγκεν.
  9. Παιδεία- Πολιτισμός
  10. Συνεργασία και συμφωνία με τα Συνδικάτα!

Ο Μάριο Ντράγκι θα χρησιμοποιήσει τα 32 δις ευρώ του Ταμείου αλληλεγγύης που προορίζονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καθώς και προκαταβολή 20 δις από το 13% του συνόλου των 206 δις που αναλογούν στο ταμείο ανάκαμψης.

Ερώτημα η ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψήφος εμπιστοσύνης θα έλθει στο κοινοβούλιο και αναμένονται οι ψηφοφορίες για εμπιστοσύνη στην σχηματισθείσα κυβέρνηση.

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αν κρίνουμε από δηλώσεις εκπροσώπων των κομμάτων.

Φήμες θέλουν εναντίον τα 5αστερια και την άκρα δεξιά. Ίσως και ορισμένων δυσαρεστημένων.

Ο Μπερλουσκόνι, ο Σαλβίνι, ο Ρέντσι και οι σοσιαλδημοκράτες με την ενωμένη αριστερά ψηφίζουν ΝΑΙ!

Ο Μάριο Ντράγκι ήταν υπουργός οικονομικών σε δέκα διαφορετικές κυβερνήσεις! Από τον Αντρεόττι έως τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Υστέρα ήλθαν οι “γύπες” του βορρά. Πέτυχε να μην παραχωρήσει εξουσίες σε ισχυρούς όπως ο Σόιμπλε. Απέκρουσε Γερμανό διάδοχο του όπως ο ήταν ο Βάινσμαν της Τράπεζας Γερμανίας..

Συμφώνησε και η Ανγκελα Μέρκελ!!

Σούπερ Μάριο. Το φτωχόπαιδο, όρφανός και από τούς δύο γονείς του σε μικρή ηλικία, έγινε το πρόσωπο της Ευρώπης.

Τώρα κλήθηκε να σώσει την πατρίδα του από την κρίση και την πανδημία!

Από τη θέση του Προέδρου της Ιταλικής κυβέρνησης!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.