Μarc: ισχυρό προβάδισμα ΝΔ με 7,5%- στο 41,1% η παράσταση νίκης

377

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση και χαρακτηρίζουν την παροχή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» ως προεκλογικό επίδομα σε ποσοστό 77,1%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc η οποία δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί.

Αναλυτικότερα, ως προς την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,2% και προηγείται κατά 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φτάνει στο 22%, ενώ με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά φτάνει στις 7,5 μονάδες, με τη ΝΔ να υπολογίζεται στο 30,6% και του κυβερνώντος κόμματος στο 23,1%.

Το 77,1% των ερωτηθέντων, ήτοι 8 στους 10, χαρακτηρίζουν την παροχή που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση ως προεκλογικό επίδομα, έναντι μόλις το 19,3% που θεωρεί την αποκαλούμενη «13η σύνταξη», ως σύνταξη. Στην κατηγορία των συνταξιούχων το ποσοστό που θεωρεί προεκλογικό επίδομα την παροχή ανέρχεται στο 76,5%.

Στην παράσταση νίκης η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, καθώς το 62,3% του συνόλου θεωρεί ότι τις ευρωεκλογές θα τις κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι του 21,2% που πιστεύει ότι θα κερδίσει το κυβερνών κόμμα.

Να σημειωθεί ότι η παράσταση νίκης αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων, αφού αποτυπώνει την τάση του εκλογικού σώματος και διαμορφώνει κλίμα για τον νικητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ένα παγιωμένο προβάδισμα της Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και από τα ποιοτικά στοιχεία αναδεικνύεται το προβλεπόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, το ποσοστό του οποίου αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί την ημέρα των ευρωεκλογών και να επιβεβαιώσει το εύρος της απόστασης που θα χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα, η πρωτιά της οποίας δεν αμφισβητείται.