Mανώλης Γλέζος: Ο πατριώτης αριστερός που έγινε εθνικό σύμβολο

222

ΑΓΕΡΩΧΟΣ, γενναίος, μεγαλόψυχος, τρυφερός, γνήσιος, αγωνιστής και πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Σπάνια συνδυάζονται τόσα χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο. Γι αυτό και λιγοστεύουν οι μεγάλες φυσιογνωμίες, που αναγνωρίζονται από πολλούς και συμβολίζουν «κάτι» για πολλούς. Ο Μ. Γλέζος ήταν ένας από αυτούς τους λίγους που έχουν μείνει.

Πληρωμένη απάντησηΓράφει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΓΕΝΝΗΜΑ-θρέμμα της αριστεράς, όχι της δογματικής. Άλλωστε ποτέ του δεν υπήρξε «δορυφόρος» κανενός. Ήταν πάντα αυτοτελής μέσα στις συλλογικότητες, στις οποίες ήταν πάντα ενταγμένος. Αυτοτελής, πεισματάρης και καθαρός στις απόψεις του. Ήταν ο γνήσιος εκπρόσωπος της πατριωτικής αριστεράς. Ο οποίος όσο κι αν συγκρούστηκε ποτέ δεν «τσακώθηκε» με τους πολιτικούς αντιπάλους του. Γι’ αυτό κι έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού απ’ όλους, όπως και ο ίδιος σεβόταν κι εκτιμούσε τους ιδεολογικούς αντιπάλους του.

ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ πιτσιρικάς στα πρώτα δημοσιογραφικά βήματα μου. Ήταν η εποχή που η τότε μικρή ΕΔΑ προσπαθούσε να τα βρει με το τότε μεγαλύτερο, αλλά μικρό, ΚΚΕ Εσωτερικού. Σε κέρδιζε αμέσως η επιβλητική απλότητα του, η γενναιοδωρία του, αλλά και το πείσμα του. Ήξερε, ότι οι «συσχετισμοί» ήταν εναντίον του. Όπως και ότι η συνεργασία του μπορούσε να είναι επωφελής και για τον ίδιο και το κόμμα του. Κι όμως οι «λεπτομέρειες» δεν ήταν εντάξει και έτσι το προξενιό χάλασε. Δεν χάλασαν όμως οι καρδιές.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ πέρασαν. Ο Μ. Γλέζος είχε πάντα τον τρόπο να είναι παρών, χωρίς να βάζει νερό στο κρασί του. Ακόμα κι όταν συνεργάστηκε και εκλέχτηκε βουλευτής, πάντα ήταν ο Μ. Γλέζος με τις απόψεις του και όχι ο υπ’ αριθμόν τάδε αριθμός βουλευτής του τάδε κόμματος. Και πάντα γελαστός, διαλλακτικός, αλλά σίγουρος για τις απόψεις του. Άλλωστε ο Μ. Γλέζος δεν ήταν ο άνθρωπος που προσάρμοζε την πραγματικότητα στις απόψεις του. Μάλλον το αντίθετο έκανε. Προσάρμοζε τις απόψεις του σε μια πραγματικότητα που άλλαζε γρήγορα. Κάτι που ενοχλούσε πολλούς «ορθόδοξους», αλλά και «ανανεωτικούς», που ήταν βολεμένοι στις εύκολες βεβαιότητες τους.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά, όταν το 2014 φάνηκε, ότι ερχόταν η ώρα της αριστεράς, ο Μ. Γλέζος παρά τις αμφιβολίες που διατηρούσε και μοιραζόταν με τους δικούς του ανθρώπους, δεν δίστασε να στηρίξει απλόχερα την ΠΦΑ και τον Α. Τσίπρα. Γρήγορα όμως κατάλαβε, ότι η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» και τα «νταούλια» ήταν ένας μύθος, μια πολιτική απάτη. Δεν δίστασε ούτε στιγμή, να βγει δημοσίως και να ζητήσει συγγνώμη, απ’ όσους πιθανώς είχε παρασύρει στηρίζοντας τον «χαρισματικό» και «αυταπατημένο».

Ο Μ. ΓΛΕΖΟΣ δεν έλειψε από κανένα πατριωτικό κάλεσμα. Χωρίς ποτέ του να κρύψει ή να λειάνει τις απόψεις του. Οργισμένος με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωνε «η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας-Τα Σκόπια δεν είναι Μακεδονία». Οι άκαπνοι «αριστεροί» της «παρέας του Αλέξη», διανοήθηκαν και προσπάθησαν να απαξιώσουν τον άνθρωπο που κατέβασε την Σβάστικα από την Ακρόπολη ανεβάζοντας την ελληνική σημαία και που έφαγε χρόνια από τη ζωή στις φυλακές.

ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων δεν δίστασε τον Ιούνιο του 2017 στο Δίστομο, να παραμερίσει την Ζ. Κωνσταντοπούλου και να συνοδεύσει τον Γερμανό πρέσβη να καταθέσει στεφάνι. Σχεδόν σπρώχνοντας την «σκληρή Ζωή». Κι αμέσως μετά δήλωσε, «το παιδί του εγκληματία, όσα εγκλήματα κι αν έχει κάνει ο πατέρας του και η μάνα του, δεν ευθύνεται γι αυτά». Άλλα μεγέθη, άλλα ήθη, άλλη πολιτική γενναιότητα και εντιμότητα. Γι αυτό και ο Μ. Γλέζος ενώ ήταν «ο αριστερός» στο διάβα του χρόνου κατάφερε να γίνει εθνικό σύμβολο ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Γι αυτό και η σημαία που σήκωσε τότε, δεν θα υποσταλεί ποτέ.

ΚΑΛΟ ταξίδι Μανώλη!

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr