Η έκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει υψηλή και βρίσκεται σε σημαντική ένταση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις, είπε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι διασωληνωμένοι που προς στιγμήν έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι λιγότεροι – συγκεκριμένα όπως είπε ο αν. καθηγητής, «υπήρξε μία μικρή κάμψη χθες” – ξεπέρασαν τους 70 και σήμερα έφτασαν τους 79. «Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας, είναι σταθερά πάνω από πέντε κάθε μέρα» .

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει την κατάσταση της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, είπε ότι στη φάση αυτή οι περισσότερες χώρες τα πάνε καλά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σύγκριση. «Η Ελλάδα σε αυτή την φάση έχει ένα καλό προφίλ. Βέβαια, μην ξεχνιόμαστε, είμαστε στο δεύτερο κύμα και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί». Προς το παρόν πάντως, είπε ότι υπάρχει μία καλή ισορροπία και άφησε να εννοηθεί ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η ένταση της οποίας όπως προείπε, είναι σημαντική.

Ο κ. Μαγιορκίνης, είπε ότι από τα σημερινά κρούσματα, τα 240 αφορούν την Περιφέρεια Αττικής και εξήγησε ότι «η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται σε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τα 574 rapid τεστ που έγιναν στην περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου, βρέθηκαν 23 θετικά δείγματα, που αφορούν 6 Έλληνες και 17 αλλοδαπούς.

Ο επίκουρος καθηγητής, πρόσθεσε ότι χθες έγιναν συνολικά στη χώρα 13000 τεστ από τις δημόσιες δομές Υγείας και περίπου 4.000 από τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στα γρήγορα τεστ, είπε ότι έχουν υψηλό ποσοστό επιβεβαίωσης όταν ακολουθεί μοριακός έλεγχος και πρόσθεσε ότι σε ποσοστό 5% με 8% είναι λιγότερο αξιόπιστα από το μοριακό τεστ.

Μιλώντας για το ζήτημα που ανέκυψε με τα αρχικώς 12 ψευδώς θετικά τεστ σε κρουαζιερόπλοιο στην Κρήτη, είπε ότι και ο τελευταίος μοριακός έλεγχος που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, είναι αρνητικός, τόσο για τα μέλη του πληρώματος, όσο και για τα δείγματα που ελήφθησαν από τις επιφάνειες του πλοίου.

Μιλώντας για τα εμβόλια, είπε ότι ίσως υπάρχουν αποτελεσματικά δεδομένα μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου από το εμβόλιο της Phizer, οι δοκιμές του οποίου βρίσκονται πλέον σε φάση 3, ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, επισήμανε πως ενδεχομένως θα είναι διαθέσιμο ακόμα και μέσα στο 2020. Μάλιστα, αναφερόμενος σε εκτίμηση της εταιρείας, είπε πως υπάρχει η διαβεβαίωση ότι μπορεί να παραγάγει μέχρι και ένα δισ. δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021.