Σε υψηλούς τόνους αναμένεται η πολιτική αντιπαράθεση καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση αναγάγουν το νομοθέτημα σε ιδεολογική αναμέτρηση.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Σφοδρή σύγκρουση αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Παρά το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε οριστικά το θέμα των πρόωρων εκλογών, οι τόνοι από την πλευρά της αντιπολίτευσης διατηρούνται υψηλοί και, όπως τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «η Παιδεία για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπικό θέμα εναντίον της κ. Κεραμέως, είναι υψηλού επιπέδου ιδεολογική σύγκρουση», φωτογραφίζοντας τη στάση που θα κρατήσουν.

Σύμφωνα με τα όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει να σηκώσει τους τόνους, καθώς όπως λένε και στενοί του συνεργάτες, «το νομοσχέδιο θα καταργηθεί την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ». Η παρουσία του ενέχει λένε στην Κουμουνδούρου και σημεία πολιτικού συμβολισμού:

– Η αντιπαράθεση για την Παιδεία είναι ανάδειξη των ιδεολογικών διαχωρισμών ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Αυτό θα επιδιώξει να αναδείξει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

– Η ανάδειξη των διαχωρισμών ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Προσωπική ιδεολογική αντιπαράθεση. Σύγκρουση δύο κόσμων και σε προσωπικό επίπεδο.

– Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ, σήκωσε ψηλά τους τόνους της ιδεολογικής μάχης με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως «είναι ένα πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σας ζητώ να το στηρίξουμε όλοι με πολύ μεγάλη ένταση. Αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ηταν η πρώτη φορά μάλιστα που καλούσε δημόσια όλους τους υπουργούς να συνταχθούν δυναμικά πίσω από ένα νομοσχέδιο.

– Στήριξης –αναγκαστικής ή μη– του Νίκου Φίλη που έχει αναλάβει την ευθύνη της σύγκρουσης. Εξάλλου, όπως λένε και έμπειροι κομματικοί παράγοντες, «η μάχη του ψηφοδελτίου αναβάλλεται δι’ ολίγον»…

– Συσπείρωσης και στήριξης για προεκλογικούς λόγους των πανεπιστημιακών αλλά και του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, ένας τομέας που η πρωτοκαθεδρία της Αριστεράς αμφισβητήθηκε έντονα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ενώ πολλοί πανεπιστημιακοί είχαν αντιδράσει στη στήριξη της Αριστεράς στους προπηλακισμούς καθηγητών και πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών.

 

«Μάχη» από αποδυτήρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για σφοδρότερη σύγκρουση από τις αντίστοιχες για την ακρίβεια και την οικονομία. Το νομοσχέδιο για την Παιδεία θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος και κατά την προεκλογική περίοδο. Το κλίμα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη «πολεμικό». Στην αρμόδια επιτροπή η αντιπαράθεση ήταν έντονη, με τον Νίκο Φίλη να κάνει λόγο για «περιορισμένη δημοκρατία της νεοδεξιάς του κ. Μητσοτάκη». Σύμφωνα με τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ «το Πανεπιστήμιο της μεταπολιτευτικής περιόδου, με την τεράστια συμβολή στην πρόοδο της χώρας, που διακρίνεται στις διεθνείς κατατάξεις, επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ να καταστεί παρελθόν. Σαν ένα ακόμη δημόσιο αγαθό προς ιδιωτικοποίηση. Ωστε ο τόπος, από τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες που εξασφάλισε η δημοκρατική μεταπολίτευση, να οδηγηθεί στην περιορισμένη δημοκρατία της νεοδεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Βήμα-βήμα η Ελλάδα καθίσταται το διεθνές αντιπαράδειγμα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Είναι δεδομένο πως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το «τελευταίο νομοσχέδιο πριν τις θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου». Και για αυτόν τον λόγο θα υπάρξει αντίδραση καθώς θα κατηγορηθεί η αρμόδια υπουργός και ο πρωθυπουργός για την κατάθεση ενός «τόσο κρίσιμου νομοσχεδίου, λίγο πριν από τις διακοπές και χωρίς διαβούλευση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους παράγοντες και με διαδικασίες fast track».

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”