Ο «ΣΥΡΙΖΑ, επιδίδεται σε μία αντιπολίτευση ανευθυνότητας και προφανώς, δεν θέλει να αποδεχτεί την πραγματικότητα: ότι δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει». Αυτό -ανάμεσα σε άλλα- ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Η διπλωματική κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά ξαφνικά ανέβασε έντονα ρυθμούς και επίπεδο. Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τις συζητήσεις με την τουρκική πλευρά; Διαβλέπετε περιθώριο για κάποια συναινετική λύση;

«Μου δίνετε την ευκαιρία να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα τάσσεται διαχρονικά υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Η Άγκυρα υποχρεώθηκε να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων μετά από μία μακρά περίοδο μονομερών και προκλητικών ενεργειών που την έφεραν σε διεθνή απομόνωση. Είναι σημαντικό, ύστερα από μία περίοδο έντασης, να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Αρκεί η Άγκυρα να απέχει τόσο λεκτικά όσο και στο πεδίο από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες. Πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα και να επιδείξει ειλικρίνεια σε αυτό το πλαίσιο των συζητήσεων.  Το ίδιο καλείται να πράξει και ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κοινός τόπος, τότε, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

-Μόλις επιστρέψατε από το Παρίσι και την Πέμπτη θα μεταβείτε με τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει το επόμενο βήμα και να παρουσιάσει συγκεκριμένες κυρώσεις για την Τουρκία;

«Οι συνομιλίες που είχα στο Παρίσι με τον ομόλογό μου, Κλεμάν Μπον, επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις που έχουμε Γαλλία και Ελλάδα. Σχέσεις ιστορικές, αλλά και στρατηγικές,  που ενισχύουν το δόγμα “Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία”. Ελλάδα και Γαλλία θα είμαστε στο ίδιο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει πετύχει να βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Άλλωστε, η απομόνωση της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με την απειλή των κυρώσεων είναι οι βασικές παράμετροι που έφεραν την Τουρκία στο τραπέζι της συζήτησης. Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε μία σειρά από τομείς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και περιμένει η έκθεση της επιτροπής να περιλαμβάνει την προοπτική συγκεκριμένων μέτρων».

-Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις, όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα. Βλέπετε περιθώρια βελτίωσης, ώστε να υπάρχει μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν.  Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και προσβλέπουμε στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει όλες τις πτυχές του ζητήματος, από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων έως την κοινή ευθύνη για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Η Ελλάδα διαφωνεί με μια λογική “σαλαμοποίησης” της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Είμαστε υπέρ μίας λύσης-πακέτο. Η Ελλάδα είναι, άλλωστε, σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής της λεκάνης της Μεσογείου και προσπαθούμε να φέρουμε κοντά μας χώρες, με ολιστική προσέγγιση, όπως η Γαλλία. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να διέπεται από την αναγκαία ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης».

-Ποια «εργαλεία» έχει το Υπουργείο Εξωτερικών για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών στη χώρα μας και πως αξιολογείτε την απόδοσή τους μέχρι στιγμής;

«Στο Υπουργείο Εξωτερικών, από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου θεωρήσεων εισόδου, που ως στόχο έχουν την προσέλκυση επενδυτών, φοιτητών και κεφαλαίων από τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη θεσμοθετήσει τη  Business Visa,  τη  Student Visa,  ενώ το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία της λεγόμενης  Digital Visa, με την οποία η χώρα μας θα γίνει ελκυστικός προορισμός για τους επονομαζόμενους “Ψηφιακούς Νομάδες”, ανθρώπους της σύγχρονης τεχνολογίας, που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως επαγγελματική τους έδρα».

-Τι οφέλη θα έχει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τι απαντάτε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ; 

«Η υιοθέτηση της πρότασης του Πρωθυπουργού για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή αλλιώς Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε. είναι κίνηση εξαιρετικής ευρωπαϊκής και εθνικής σημασίας.  H χώρα μας λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον Τουρισμό, αναμένει πολύ σημαντικά οφέλη από την κίνηση αυτή και ευελπιστούμε ότι τη φετινή θερινή περίοδο θα δούμε τουλάχιστον διπλάσιες τουριστικές αφίξεις συγκριτικά με το 2020.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε., προκειμένου να ανοίξει με ασφάλεια η οικονομική δραστηριότητα. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδίδεται σε μία αντιπολίτευση ανευθυνότητας και προφανώς, δεν θέλει να αποδεχτεί την πραγματικότητα: ότι δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει».