Όταν άνοιξαν οι ερμητικά κλειστές πόρτες της αίθουσας των συνεδριάσεων στις Βερσαλλίες και αποχωρούσαν οι ηγέτες των 27κρατων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έκτακτη Σύνοδο κορυφή, ένας κλητήρας πρόβαλε και κάλεσε τον τελευταίο επισκέπτη να επιστρέψει στο εσωτερικό της αίθουσας.

Όλα τα άρθρα του Μανώλη Μαυρομμάτη

Οι Ιταλοί συνάδελφοι που είχαν μείνει σε μικρή απόσταση για να κάνουν μερικές ερωτήσεις στον Μάριο Ντράγκι κατάλαβαν ότι κάτι σημαντικό θα είχε συμβεί στο μεταξύ και ο Εμμάνουελ Μακρόν κράτησε να συζητήσει κάποιο θέμα που θεωρούσε επείγον με τον συνάδελφο του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έμεινε περίπου μία ώρα στο κτήριο των Βερσαλλιών.

Βγαίνοντας πήγε απέναντι που τον περίμεναν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.

“Ήταν ένα συμπληρωματικό τετ α τετ με τον Εμμανουέλ που με ζήτησε για κάποιο θέμα που κι εγώ χαρακτηρίζω επείγον να συζητηθεί και να παρθούν κάποιες αποφάσεις στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου” είπε ο Ντράγκι.

“Οριστικοποιήσαμε ορισμένες προτάσεις συναδέλφων που υιοθετούμε Γαλλία και Ιταλία. Όπως η αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια, το κοινό ταμείο, οι σταθερές κοινές τιμές στο πετρέλαιο και το αέριο στα κράτη μέλη και με επιμονή του Μακρόν ειδικότερα στο θέμα ασφάλειας και άμυνας στην ΕΕ”.

Όπως πληροφορηθήκαμε ο Ντράγκι αναλύοντας το βασικό θέμα της ενέργειας χρησιμοποίησε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην σταθερή τιμή πώλησης των καυσίμων, το έλεγχο των τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων όσο διαρκούν πανδημία και πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας. Επίσης ο ταχύτερος ρυθμός απεξάρτησης προμήθειας πετρελαίου και αερίου από την Ρωσία.

Στο τελευταίο φαίνεται ότι δεν συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Σε ότι αφορά όμως τα πρώτα σημεία αναφοράς των εισηγήσεων Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακρόν και Ντράγκι συμφώνησαν να στηρίξουν μεγάλο μέρος των προτάσεων του ενώ και οι δύο ηγέτες θα συντάξουν κοινή πρόταση συμπεριλαμβάνοντας τις θέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία θα αναπτύξουν και θα καταθέσουν στη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Όπως μας μετέφεραν πηγές από την έδρα της Κομισιόν, όσον αφορά το ταμείο Κρίσης θα είναι ανάλογο του Ταμείου Ανάκαμψης με την προσθήκη αλλαγής του σημείου που μιλάει για χάρισμα ενός μέρους και δανεισμού ένα υπόλοιπο. Το υπό σκέψη ταμείο Κρίσης θα είναι “εξ’ ολοκλήρου δανεισμός με εγγυήτριες χώρες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!”

Αυτό το σημείο με πολύ χαμηλό επιτόκιο, σχεδόν μηδενικό, φαίνεται ελπιδοφόρο καθώς αν οριστικοποιηθεί ταυτόχρονα θα παγώσει και το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας με επιμήκυνση εφαρμογής του τουλάχιστον δύο χρόνων ώστε, ώστε να γίνει μια περισσότερο ευελιξία στις ρυθμίσεις και διορθώσεις των εθνικών προϋπολογισμών, οι οποίες το χρειάζονται! Θετική εξέλιξη ασφαλώς, για την Ελλάδα η οποία βαρύνεται με το μεγαλύτερο χρέος των 27 μελών!

Όσον αφορά τον Μακρόν παραμένει ισχυρή άποψη και επιμονή του στην άμεση δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού ασφαλείας και άμυνας. Η Γερμανία στην διάρκεια της συνεδρίασης των Βερσαλλιών, φέρεται να συμφωνεί αφού θεωρητικά είναι χώρα προμηθευτής στρατιωτικού υλικού σε πολλά κράτη. Και όχι μόνο ευρωπαϊκών.

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφοντας στην Ρώμη συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να πάρει θετικό μήνυμα από την κυβέρνηση του προτού συνομιλήσει και με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές, τότε σας μεταφέρουμε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός σε ένα από τα διαλείμματα στο Παρίσι, συνομίλησε σφαιρικά για τις προτάσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συμπλήρωσε λέγοντας “η εποχή μας είναι Οικονομία Πολέμου”. Αναφερόμενος στην ακρίβεια των προϊόντων της καθημερινότητας, των υλών πρώτης ανάγκης εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μέρκελ-Μπερλουσκόνι

Το θέμα που αναδύθηκε στην διάρκεια του Συμβουλίου στην Γαλλία ήταν η ολομέλεια και το ψήφισμα για την Ουκρανία, του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι αντιπρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια και επικεφαλής της πολιτικής του ομάδας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκμυστηρεύθηκε στον Μάνφρεντ Βέμπερ ότι ο Μπερλουσκόνι αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στο Ουκρανό-ρωσικό αν κάτι ανάλογο θελήσει να είναι και η Άνγκελα Μέρκελ. Και οι δύο όμως, από κοινού με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών!

Είναι γνωστές οι φιλικές σχέσεις του Μπερλουσκόνι με τον Πούτιν όπως και οι για πολλά χρόνια άριστες σχέσεις της Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο. Δύο πολιτικοί που ίσως επιτύχουν να φέρουν την ειρήνη και την κατάπαυση του πυρός των χιλιάδων νεκρών και από τις δύο πλευρές.

Ίσως αυτή την εβδομάδα η Μέρκελ τοποθετηθεί στην σκέψη – πρόταση του Σίλβιο η οποία ξεκίνησε στο ΡΡΕ ανάμεσα σε δύο πολιτικούς που έχουν επιρροή στην ευρωπαϊκή σκηνή. Του Αντόνιο Ταγιάνι και του Μάνφρεντ Βέμπερ. Των δύο φίλων της Ελλάδας.

Τον λόγο έχει ο ΟΗΕ.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.