Λουίτζι ντι Μάιο: Ο απρόβλεπτος σύμμαχος του Μητσοτάκη

286
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έναν απρόβλεπτο σύμμαχο έχει στο πλευρό της η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εποχή αυτή, κρίσιμη για τη χώρα μας λόγω Τουρκίας-Λιβύης.

Ο νέος φίλος λέγεται Λουίτζι Ντι Μάιο! Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρόεδρος των 5 Αστέρων που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες!

του Μανώλη Μαυρομάτη*

Στα έκπληκτα μάτια και… αυτιά του Νίκου Δένδια, την Δευτέρα μεσημέρι στις Βρυξέλλες, στη μάχη χαρακωμάτων ο Ιταλός, χωρίς να πάρει οδηγίες από τον Τζουζέπε Κόντε, ψήφισε υπέρ της Ελλάδας στην καταμέτρηση μεταξύ εχθρών και φίλων.

Ο Μακρόν, ο Ντι Μάιο, ο Ολλανδός Ρούτε και η Κύπρος όρθωσαν ανάστημα για να δηλώσουν την στήριξή τους στην ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον παραλογισμό Τουρκίας και Λιβύης.

Ο Μαραθώνιος διεθνών σχέσεων και συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει από καιρό. Με έντονο τρόπο και φωνή ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα πήγε στη Ρώμη όπου συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κυρίως μεταναστευτικό, ενεργειακό, οικονομία και επενδύσεις.

Οι Ιταλοί έχουν θέματα ανοιχτά σε όλα τα πιο πάνω. Ένα απ’ όλα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία, και συγκεκριμένα οι Κόντε και Ντι Μάιο δεν συμφωνούν στο  νέο πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Η ιταλική κυβέρνηση το ονόμασε programma salva stati!

Η Κομισιόν απειλεί με μέτρα εναντίον της Ιταλίας. Τα άλλα 18 από τα 19 κράτη της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει. Μένουν οι υπογραφές από τους αρχηγούς της ΕΕ.

Αυτή είναι η αρχή μιας εσωτερικής διαφωνίας που βγήκε σε καλό στην Ελλάδα!

Ο Ντι Μάιο έπαιξε μόνος του στη σκακιέρα της Ευρώπης.

Το στενό μαρκάρισμα στον Εμανουέλ Μακρόν να εντάξει στην πολιτική του ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο τα 5 Αστέρια δεν έχει καρποφορήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας βλέποντας στις Βρυξέλλες ότι η Γαλλία τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας έκανε το κρίσιμο επόμενο βήμα. Πηγαίνοντας με το μέρος της Γαλλίας και της Ολλανδίας δήλωσε Ελλάδα!

Στη Σύνοδο κορυφής την Πέμπτη ίσως γίνει το επόμενο βήμα με τον Κόντε αυτή τη φορά…

Το αίτημα του: Παράταση τής συμφωνίας για  τον Μηχανισμό στήριξης. Η συζήτηση να γίνει στο Γιουρογκρούπ και την Σύνοδο του Ιανουαρίου 2020!

Πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ηγέτες. Φυσικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Επιστρέφοντας στις θετικές δηλώσεις του Ντι Μάιο που ξάφνιασαν ευχάριστα τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπάρχει και το πολιτικό-διπλωματικό παρασκήνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε με τον ομόλογο του και συμφώνησαν να επισκεφθεί τη Ρώμη στις 20 Δεκεμβρίου για ολοκλήρωση της συμμαχίας. Και σε επίπεδο επενδυτικό που αφορά το ενεργειακό με τις ιταλικές εταιρίες να θέλουν έρευνες στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις στη Ρώμη τού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γκασσάν Σαλαμέ και του υπουργού Εξωτερικών τής Λιβύης του καθεστώτος Sarraj, Ταχέρ Σιαλά.

O τελευταίος στηρίζεται από την Ιταλία οικονομικά και με εξοπλισμούς.

Τώρα που ΗΠΑ και Ρωσία έκτος της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης -στην πλειοψηφία της- είναι στο πλευρό μας οι Ιταλοί στέλνουν… φρεγάτα στην κυπριακή ζώνη δίπλα στην ΕΝΙ όπως και η Γαλλία για την Τοtal!

Η Σύνοδος κορυφής όμως θα αναδείξει και άλλες πτυχές του ζητήματος.

Η Γερμανία κράτησε αποστάσεις. Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο έμειναν απομονωμένες… με μία ουδετερότητα που προκαλεί αρκετά ερωτήματα.

Ο Πρωθυπουργός τής Ελλάδας ασφαλώς με ισχυρά κίνητρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετρήσει φίλους αλλά και σιωπηλούς εταίρους στην ΕΕ.

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο θα βρεθεί δίπλα στη Μέρκελ, τον Τούσκ, την Ούρσουλα Φόν ντερ Λάιεν, τον Μπόρισσοφ, τον Κούρτς και στη συνέχεια με Μακρόν, Ρούτε, Μισέλ, Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα, Νίκο Αναστασιάδη κ.α

Είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θωρακίσει επιτελικά τη χώρα μας με αληθινούς συμμάχους και φίλους!


*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής Ν.Δ. και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν της Επιτρόπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα