«Ποτέ ξανά η πατρίδα μας να μην κυλήσει σε τέτοιες κατηφόρες. Τέτοια αδικία οφείλουμε όλοι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Ανδρέας Λοβέρδος που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας και απευθύνθηκε στην εθνική αντιπροσωπεία για το απαλλακτικό βούλευμα που εκδόθηκε ομόφωνα για την υπόθεση της Novartis και την «Οδύσσεια που ξεκίνησε από τη σκευωρία του 2018».

«Εκείνοι που επιχείρησαν να με πλήξουν προσωπικά, πολιτικά, ηθικά υπήρξαν για χρόνια λαλίστατοι και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι τους ανάλωσαν τόνους μελάνι για να εκτοξεύσουν λάσπη. Οι πολιτικοί λογαριασμοί, όμως, πρέπει να κλείνουν. Και αν οι συκοφαντικές φωνές τώρα που βγήκε ομόφωνο, τελεσίδικο βούλευμα για την οριστική απαλλαγή μου σιώπησαν, εγώ δεν θα σιωπήσω», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Όχι μόνο εμείς εδώ αλλά σύσσωμο το πανελλήνιο ενθυμείται το κατάπτυστο επικοινωνιακό σόου, που είχε στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε αυτή την αίθουσα με δέκα κάλπες που κάθε μία από αυτές είχε το όνομα πρώην Πρωθυπουργών και πρώην Υπουργών, με σκοπό αυτοί να εξοντωθούν πολιτικά και ηθικά και διά αυτών να διαλυθούν τα κόμματα στα οποία ανήκουν. Ένας ήταν ο στόχος. Και για να τον πετύχουν δεν ορρώδησαν προ ουδενός: να σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχος του πολιτικού πεδίου. Ανάμεσα σε αυτά τα πολιτικά πρόσωπα είχε συμπεριληφθεί και ο ομιλών. Η ποινική δίωξη εναντίον μου βεβαίως απέληξε στην οριστική και πανηγυρική απαλλαγή μου με την έκδοση ομόφωνου τελεσίδικου βουλεύματος», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κατέθεσε στα πρακτικά, το βούλευμα και την βεβαίωση της τελεσιδικίας.

Το ζήτημα δεν είναι αμιγώς προσωπικό, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι ηθικό και πολιτικό, με ιδιαίτερη σημασία και βαριά απαξία για τους σκευωρούς.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στους σταθμούς της «Οδύσσειας», υπενθυμίζοντας ότι είναι ο ίδιος που τον Απρίλιο του 2019, πρώτος εκείνος ζήτησε την άρση της ασυλίας του. «Πρώτος εγώ αρνήθηκα το οποιοδήποτε προνόμιο μου έδινε η βουλευτική μου ιδιότητα, η Βουλή, οι νόμοι, το Σύνταγμα και επέλεξα συνειδητά για την σκευωρία της Νοβάρτις να κριθώ όπως θα κρινόταν κάθε Έλληνας πολίτης από το φυσικό μου δικαστή. Για την επιλογή αυτή ούτε μια στιγμή δεν μετάνιωσα κατά την διάρκεια της σχεδόν τετραετούς δικαστικής μου οδύσσειας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος που επισήμανε ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, έδινε δυνατότητα στους «συκοφάντες» του, να τον «σπιλώνουν», να «λασπολογούν» σε βάρος του, να «επιδιώκουν λυσσαλέα, μέχρι την τελευταία στιγμή την εξόντωση του».

«Ήμουν το άλλοθι των σκευωρών. Γιατί το 10-0 μετέτρεπε την ήττα τους σε πανωλεθρία. Γιατί το 10-0 έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί», είπε ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας πως «άντεξε την αδικία», γιατί «σε αυτή την βδελυρή υπόθεση της σκευωρίας», είχε πάντοτε με το μέρος του και την αλήθεια και το δίκαιο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη στάση του κόμματος του.

«Είχα με το μέρος μου χιλιάδες συμπολίτες μας που καταλάβαιναν το άδικο. Είχα με το μέρος μου και την παράταξή μου. Και θα ήταν λάθος να μην αναφερθώ ονομαστικά σήμερα στην αξέχαστη Πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά, που ήταν δίπλα μου και ιδιωτικά και δημόσια, από την πρώτη στιγμή, και έδωσε από τη θέση της, χωρίς δεύτερη σκέψη, και ολόπλευρα τη μάχη κατά των σκευωρών και της σκευωρίας. Και επίσης ευχαριστώ ονομαστικά τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην προκαταρκτική της Βουλής για τη σκευωρία Βασίλη Κεγκέρογλου, Ευαγγελία Λιακούλη και Δημήτρη Μπιάγκη για την ανεπιφύλακτη στήριξή τους. Βασίλη Κεγκέρογλου, πάντα θα θυμάμαι τη δημόσια τοποθέτησή σου από την πρώτη στιγμή ότι για το πρόσωπό μου βάζεις το χέρι σου στη φωτιά. Τέτοια λόγια δεν ξεχνιούνται», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν όλοι όσοι με ακούν σήμερα μπορούν να κατανοήσουν το αίσθημα νίκης, χαράς και δικαίωσης που με κατακλύζει. Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι κάθε άνθρωπος που αδικήθηκε κάποτε μπορεί να κατανοήσει απολύτως το πως αισθάνομαι σήμερα», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Από τον Οκτώβριο του 2019 και μέχρι την 8η Αυγούστου του 2022 περίμενα και άντεξα. Στις 8 του περασμένου Αυγούστου, με ομόφωνο βούλευμα επταμελούς συμβουλίου απαλλάσσομαι. Στις 30 του μηνός Σεπτεμβρίου, την προηγούμενη δηλαδή Παρασκευή, το βούλευμα αυτό καθίσταται τελεσίδικο. Οκτώ δικαστές με έκριναν. Οκτώ δικαστές της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης. Η Ελληνική Δικαιοσύνη ανέδειξε την αλήθεια», είπε ο κ. Λοβέρδος που αναφέρθηκε και στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και την έκβαση των ισχυρισμών τους. «Ήταν πολύ ψεύτικοι, πολύ άδικοι, πιστέψτε με, πολύ γελοίοι τελικά οι ισχυρισμοί των κουκουλοφόρων για να μπορέσουν να σταθούν. Ήταν μάλιστα τόσο γελοίοι που ακόμη και ο ίδιος ο βασικός εκ των τριών ψευδομαρτύρων «Μάξιμος Σαράφης» όταν εκλήθη για κατάθεση τον Μάρτιο του 2022 από την αρμόδια για την υπόθεσή μου ανακρίτρια παρέπαιε», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε: «Καταθέτω, τώρα που όλα έχουν λήξει, τα όσα είπε, παραπαίοντας στην ανάκριση. Και πώς να μην; Τα πράγματα δυσκόλεψαν γι’ αυτόν. 95 ερωτήσεις δέχθηκε από την ανακρίτρια. Θυμίζω στο Σώμα ότι η τότε εισαγγελέας διαφθοράς και σήμερα κατηγορουμένη είχε απευθύνει 63 όλες και όλες ερωτήσεις συνολικά και στους τρεις κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες και μάλιστα και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα».

Παράλληλα, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και λίγες ημέρες προτού εκδοθεί το βούλευμα. «Λίγες μόνο μέρες πριν το συμβούλιο εκδώσει το βούλευμα για την υπόθεσή μου δεν διστάζουν ακόμη και να απειλήσουν με δημόσιο λόγο τους εισαγγελείς και τους δικαστές που έχουν αναλάβει τον χειρισμό της. Και ακόμη χειρότερα. Δεν εξαντλούνται στη φραστική λάσπη και στις απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης. 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 42 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελληνικής Δημοκρατίας παρεμβαίνουν ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης με το πρόσχημα μίας κοινοβουλευτικής ερμηνείας».

«Έδωσα μια μάχη αξιών. Κι αισθάνομαι συγκίνηση, τιμή και υπερηφάνεια γιατί νίκησα. Το δίκαιο νίκησε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου περί ευθύνης Υπουργών επισήμανε:

«α. Η εμπειρία των Ελλήνων πολιτικών του 19ου αιώνα που κατέληγε σε θεσμικές επιλογές γρήγορης ποινικής αξιολόγησης των φερόμενων αδικημάτων υπουργών πρέπει να θεσμοποιηθούν. Οι υποθέσεις δεν πρέπει να χρονίζουν γιατί η καθυστέρηση προκαλεί ομηρίες και δίνει χώρο στη συκοφαντία.

β. Οι υποθέσεις υπουργών που οδηγούνται στη δικαιοσύνη πρέπει να εξετάζονται πάραυτα κατά απόλυτη προτεραιότητα.

γ. Η συκοφαντική δυσφήμιση κατά την περίοδο που διενεργείται η ανάκριση υπουργού πρέπει να αναχθεί σε βαρύτατο κακούργημα.

δ. Η εναρμόνιση του κοινού νόμου με το αναθεωρημένο άρθρο 86 πρέπει να γίνει με σοβαρότατη προκοινοβουλευτική διαβούλευση, όπου θα συμμετάσχουν όσα πολιτικά κόμματα επιθυμούν».