«Λογαριασμός» πολιτικού: Απαντήσεις από Αγγελή και ερωτήματα για Τουλουπάκη: Τι είπε ο αντιεισαγγελέας στην προανακριτική για τη σκευωρία Novartis

482

Με καθαρές απαντήσεις από τον Γιάννη Αγγελή για τον περίφημο δήθεν «επίμαχο λογαριασμό» του Δημήτρη Αβραμόπουλου και με πολλά ερωτήματα για τις κινήσεις και την… έλλειψη κινήσεων της Ελένης Τουλουπάκη, συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η κατάθεση του αντιεισαγγελέα.

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκαλούνται από τα όσα είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Αγγελής, ότι δηλαδή η Ελένη Τουλουπάκη γνώριζε τα περί λογαριασμού, ποτέ ωστόσο δεν έψαξε τα σχετικά στοιχεία, παρά το γεγονός ότι το είχε ζητήσει ο ίδιος ο κ. Αγγελής, ζητώντας μάλιστα να γίνει και συνδρομή…

Υπενθυμίζεται ότι όπως προέκυψε, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, επρόκειτο για  φοιτητικό(!) λογαριασμό, για την πληρωμή ενοικίων και διδάκτρων, ενώ το ποσό που διακινήθηκε όλα τα χρόνια ήταν μόλις 30.000. Οι Αμερικανοί, μάλιστα, κάλεσαν τις ελληνικές αρχές αν ήθελαν να ψάξουν περισσότερο τον λογαριασμό, κάτι το οποίο ουδέποτε έγινε.

Πιο αναλυτικά, ο Γιάννης Αγγελής φέρεται να είπε «αυτό τον λογαριασμό δεν τον ερεύνησαν ποτέ οι ελληνικές Αρχές. Δεν ζητήθηκε ποτέ αυτός ο λογαριασμός. Επίσης, επέμενα να γίνει συνάντηση μέσω της Eurojust. Στις 7/1/2019 η κ. Τουλουπάκη έκανε αίτημα, όμως οι Αμερικανοί είπαν καλύτερα να κάνουν έρευνα οι εθνικές μας Αρχές. Η αρχή της τυπικότητας πάντως για όλη τη διαδικασία δεν τηρήθηκε εδώ».

Ανέφερε, ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η κ. Τουλουπάκη κατά τη διάρκεια της επαφής με Αμερικανούς ρώτησε τον Ντζούρα στα ελληνικά γιατί δεν μιλούσε αγγλικά: «Ρώτησε τον για τον λογαριασμό» κι εκείνος ρωτήθηκε κι απάντησε πως το σπίτι του γιου του πολιτικού είναι ενοικιαζόμενο και πληρώνει χρήματα κάθε μήνα. Δεν ξέρουμε ποσά έρχονται κάθε μήνα από λογαριασμό στην Ελβετία. Ξέρουμε πως ο λογαριασμός έχει 30.000 (δεν ξέραμε δολάρια ή ευρώ).

Η Ελένη Τουλουπάκη, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο κ. Αγγελής, έκανε για αυτό ξεχωριστό report στην εισαγγελία Αρείου πάγου.

Το θέμα του λογαριασμού έθεσε στην προανακριτική ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

Ι. Αγγελής: Τα αναφέρω όλα στην τρίτη σελίδα της αναφοράς μου. Οι Αμερικανοί μας είπαν για λογαριασμό πρώην υπουργού στο εξωτερικό. Ζήτησα από το FBI τα στοιχεία του λογαριασμού. «Εμείς σου δίνουμε τις πληροφορίες, είναι δική σας δουλειά να βρείτε τα υπόλοιπα».

Σε ερώτηση του Θανάση Πλεύρη από τη ΝΔ εάν επιλέχθηκε για τη θέση του επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς από τον επονομαζόμενο Ρασπούτιν, φέρεται να απάντησε: «Έχει ακουστεί πως ο Ρασπούτιν διόριζε στην Εισαγγελία. Στην περίπτωση μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με την Εισαγγελέα Δημητρίου υπήρχαν σχέσεις από το 1989. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις».

«Βόμβες» για Τουλουπάκη

Στη σημερινή δεύτερη ημέρα κατάθεσής του, ο κ. Αγγελής φέρεται να επανέλαβε ότι η κ. Τουλουπάκη είναι «ανεπαρκής» και «πρέπει να φύγει από το Σώμα», ενώ αναφέρθηκε , σύμφωνα με πληροφορίες, στην ένταξη του Νίκου Μανιαδάκη στο καθεστώς προστασίας.

«Εξαρχής ήταν παράνομη η είσοδος Μανιαδάκη στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Το αναφέρω αυτό και στην αναφορά μου. Δεν θα μπορούσε να κληθεί ούτε ως απλός μάρτυρας. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος ως ύποπτος και έτσι θα έπρεπε να κληθεί», είπε και αρνήθηκε ότι γνωρίζει ποιοι είναι οι άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, το όνομα των οποίων ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis, φέρεται να είπε:

Ι. Αγγελής: Είπα της Τουλουπάκη «δείξε μου τη δικογραφία». Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η Τουλουπάκη πως υπάρχει βίντεο πως ο κ. Πικραμμένος πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: το έχεις δει; Ναι, μου λέει. Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση; Όχι, απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη ημέρα μου λέει συγγνώμη αφορά άλλο πρόσωπο.

Θ. Πλεύρης: Για τον Αντώνη Σαμαρά, τι σας είπε η κ. Τουλουπάκη;

Ι. Αγγελής: Μόνο οι προστατευόμενοι μάρτυρες μίλησαν. Όσα έλεγαν οι προστατευόμενοι. Πως πήρε βαλίτσα μέσα στο Μαξίμου. Και της λέω για εμένα αυτό δεν είναι αρκετό. Αν τα πήρε άλλος; Είναι σοβαρό στοιχείο αυτό; Η Τουλουπάκη μου είπε «για εμένα είναι αρκετό». Τότε της είπα, επειδή τα στοιχεία δεν επαρκούν, θα προσφύγω για κατάχρηση εξουσίας. Αυτή δεν είναι ούτε καν ένδειξη για να ασκήσουμε ποινική δίωξη. Όπως και για άλλο πολιτικό ότι «δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ», δεν μπορείς να ασκήσεις δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει κι ο πρόεδρος που μόλις βγήκε από τη Σχολή Δικαστών… Με «υποθέτω» και «αν» κι «εφόσον» δεν ασκείται δίωξη. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία.

«Ο Παπαγγελόπουλος ξέρει τι έχει κάνει…»

Ο κ. Πλεύρης τον ρώτησε και για τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και φέρεται να απάντησε:

Ι. Αγγελής: Από φιλικές έως ουδέτερες. Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ. Τον είχα επισκεφθεί κι ως υπουργό. Είχα και γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ημουν υπεύθυνος για πληροφοριακά συστήματα, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2019. Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον μου παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας.

Θ. Πλεύρης: Σας είχε χαρακτηρίσει ως αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή. Μετά σας παρουσίασε ως φαιδρό πρόσωπο. Ποιος ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας; Έγραψε και σχετικό άρθρο. Θεωρεί ότι θίγεται;

Ι. Αγγελής: Είναι ευνοητο. Όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι.

Θ. Πλεύρης: Για αυτά που είπατε;

Ι. Αγγελής: Για αυτά που θα πω εδώ.

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε πως θεωρεί ότι θίγεται;

Ι. Αγγελής: Είμαι απολύτως βέβαιος.

Θ. Πλεύρης: Θέλει να υποβαθμιστούν οι καταγγελίες σας;

Ι. Αγγελής: Ναι… Ξέρει την αλήθεια και ξέρει τι έχει κάνει

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε, ακόμη, ο ακόλουθος διάλογος με τον ερωτώντα βουλευτή Θανάση Πλεύρη:

Θ. Πλεύρης: Λάμβανε ο Δεσταμπασίδης χρήματα, όπως κατήγγειλε ο Βουλκίδης;

Ι. Αγγελής: Είναι ευνόητο πως υπερέχει η ιδιότητα του κατηγορουμένου. Όχι του μάρτυρα. Άρα δεν μπορούσε ο Δεσταμπασίδης να είναι προστατευόμενος.

Θ. Πλεύρης: Μπορεί στο μεσοδιάστημα ο εισαγγελέας να καλεί ξανά τους μάρτυρες και να διαπραγματεύεται; Να απειλεί;

Ι. Αγγελής: Όχι. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διαδικασία. Ο νόμος ορίζει όρια. Ο φάκελος έπρεπε να αποσταλεί αμελλητί. Καλώς υπήρξε διάστημα από Νοέμβριο 2018 έως Φεβρουάριο 2019 για να αποσταλεί.

Θ. Πλεύρης: Είναι δυνατό να κατονομάζει πρωθυπουργό ο προστατευόμενος τον Νοέμβριο και να μην αποστέλλεται ο φάκελος άμεσα;

Ι. Αγγελής: Ακριβώς για αυτό ζήτησα την πειθαρχική δίωξη της Τουλουπάκη.

(Με πληροφορίες από το cnn.gr)

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr