Μονόδρομος φαίνεται να είναι η παράταση του lockdown στην Αττική, καθώς το ΕΣΥ πιέζεται, τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν αυξημένα και οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται. Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, είναι η παράταση των μέτρων κατά μια εβδομάδα, δηλαδή έως τις 8 Μαρτίου.

Αναμένεται να διατηρηθούν τα ωράρια απαγόρευσης των μετακινήσεων, δηλαδή από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επομένης και για το Σαββατοκύριακο από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί της επομένης.

Η Επιτροπή των λοιμοξιωλόγων θα παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, να υπάρξει παράτασης μιας ακόμη βδομάδας του lockdown.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

«Είναι πολλά τα κρούσματα ακόμα, το Σύστημα Υγείας πιέζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.  Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν θα ήθελε να μπει στη διαδικασία να κάνει εκτιμήσεις για το πόσες μέρες αυτή μπορεί να είναι. Άφησε, ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα εκτός από την παράταση του lockdown της Αττικής.

«Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προφανώς ελαττώσει τα κρούσματα, δεν έχουμε τα μεγέθη που φοβόμασταν ότι θα είχαμε» είπε αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. «Έχουμε τις μεταλλάξεις του ιού οι οποίες και αυτές εξαπλώνονται και κατά τα φαινόμενα είναι πιο μεταδοτικές και έχουμε και τον εμβολιασμό που προχωράει. Να πούμε και τα καλά», πρόσθεσε.

Απαραίτητη μια ακόμα εβδομάδα

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε ακόμα μία εβδομάδα lockdown.

«Μια εβδομάδα ακόμα lockdown χρειαζόμαστε οπωσδήποτε, για δεύτερη θα το δούμε” δήλωσε σοτν ΘΕΜΑ 104,6. Επισήμανε ωστόσο ότι στο τέλος οποιασδήποτε χρονικής περιόδου δεν θα έχουμε πλήρη άρση των πάντων.

Σημείωσε παράλληλα, πώς υπάρχει προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα για το επιδημικό κύμα στη χώρα μας, ωστόσο εκτιμά ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν στο δεύτερο κύμα και συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, το τρίτο κύμα στη χώρα μας καθοδηγείται αρκετά από τις μεταλλάξεις που κινούν τα ταχύτερα τον ιό.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο εξαδάκτυλο, είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη, λόγω της ταχύτητας με την οποία διαδίδεται. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι τη συγκεκριμένη μετάλλαξη την καλύπτει το εμβόλιο, όπως και το παλιό στέλεχος. Ωστόσο, για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη φάνηκε πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι εντοπίζεται μεν λιγότερο στη χώρα μας όμως, τα εμβόλια είναι μια πηγή προβληματισμού για το συγκεκριμένο στέλεχος και την αποτελεσματικότητα του.

Στο 90% η κάλυψη στις ΜΕΘ

Σε όλη την Αττική η κάλυψη σε ΜΕΘ είναι γύρω στο 90%, τόνισε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». «Είμαστε σε μια δύσκολη φάση, γιατί έχουμε κουραστεί όλοι. Έχει περάσει ένας χρόνος και συνεχίζουμε να βλέπουμε κρούσματα αρκετά και αυτό μας αποκαρδιώνει», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε την ανησυχία της για αυτή την εβδομάδα, ωστόσο δεν απέκλεισε ήδη να έχουμε φτάσει στην κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος. Δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με το πόση παράταση του lockdown απαιτείται για να φτάσουμε σε ένα ασφαλές επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, λέγοντας ότι πρέπει να το αφήσουμε στην ομάδα που επιβλέπει όλα τα δεδομένα.

Για το νοσοκομείο Σωτηρία, τόνισε ότι νοσηλεύονται με κορωνοϊό λίγοι περισσότεροι από 300 ασθενείς εκ των οποίων περίπου οι 80 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, είπε το πρωί στο MEGA: «Η κατάσταση είναι βλέποντας και κάνοντας. Αυτή η βδομάδα, τα κρούσματα που είχαμε και εχτές, αλλά και το πρόβλημα στις ΜΕΘ, σε αναγκάζουν να είσαι αυστηρός και να σκέφτεσαι σοβαρά τι θα κάνεις. Από την άλλη μεριά υπάρχει το αισιόδοξο γεγονός ότι τα κρούσματα στις μεγάλες ηλικίες έχουν αρχίσει και μειώνονται. Πιστεύουμε ότι είναι τα εμβόλια αυτά που έχουν βοηθήσει. Πιστεύουμε ότι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί η τρίτη ηλικία, και τον Απρίλιο θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες».

Βεβαιώσεις μετακίνησεις

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.

Από την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.