Μέχρι τον Δεκέμβρη αν όχι νωρίτερα αναμένει εξελίξεις στο θέμα της Τουρκίας ο Στέλιος Πέτσας. «Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας την νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας σημείωσε πως «έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της.

Η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία.

Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί  σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα. Και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».

Δεν φοβόμαστε τίποτα

Ααπαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και πως η Ελλάδα έχει κάνει τις ενέργειες που πρέπει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Είπε επίσης ότι μέσα στην εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της για να επηρεάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτές τις συμπεριφορές, είναι πλέον και το εμπάργκο όπλων. «Όχι μόνο οικονομικές κυρώσεις αλλά και το εμπάργκο όπλων που θίγει τους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας. Μακάρι να μη χρειαστεί να υλοποιηθεί ένα πλέγμα κυρώσεων γιατί αυτό θα δείχνει ότι η Τουρκία θα έχει αλλάξει πολιτική και θα έχει προσέλθει με ειλικρινή διάθεση στο τραπέζι της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών», ανέφερε.

«Σε αυτή τη φάση ας μείνουμε στο γεγονός ότι εμπλουτίζεται η φαρέτρα της Ευρώπης με διάφορες κυρώσεις, οικονομικές και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος», ανέφερε κληθείς να απαντήσει αν το εμπάργκο όπλων μπήκε στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το Όρουτς Ρεις να μπει σε περιοχή μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων είπε ότι η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και «κάνουμε αυτό που πρέπει για να υπερασπιζόμαστε και τα δύο».

Σχετικά με τη λήξη της προθεσμίας που έδωσαν η κα Μέρκελ και ο κ. Μακρόν στην Τουρκία μέχρι την Πέμπτη ανέφερε πως θα το συζητήσουμε από την Πέμπτη και μετά και υπογράμμισε ότι είναι διαρκής η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς «που έχει την τάση να προβαίνει σε νέες προκλητικές ενέργειες και όχι να συμμορφώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που αξιολογούν όλες οι χώρες».

Σε άλλη ερώτηση αν το Όρουτς Ρεις κάνει έρευνες, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, απάντησε «όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, όχι» ενώ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει πλωτό γεωτρύπανο σημείωσε: «Να το εξετάσει (σ.σ. η Τουρκία) προσεκτικά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρώπης και όσων έχουμε πει εμείς και επαναλαμβάνουμε ότι θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται θερμό επεισόδιο είπε ότι «δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα, είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της».