fbpx

Οικονόμου: Την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σηματοδοτεί ο νέος προϋπολογισμός

by news

Στα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, που αφορούν την ενίσχυση του εισοδήματος, τη φορολογία, τη δημοσιονομική και την κοινωνική πολιτική, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης ή της ενισχυμένης εποπτείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά καταδεικνύει επίσης την εθνική μας προτεραιότητα να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε ακόμη στα στοιχεία καθώς και στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την ανεργία και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, λέγοντας: «Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της ευρωζώνης και των κρατών μελών της ΕΕ. Ο πληθωρισμός για το 2022 εκτιμάται στο 9,7%, ενώ για το 2023 στο 5%, έναντι 6,1% της ευρωζώνης και 7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, σε 12,7%. Όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, από έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2022, η χώρα θα γυρίσει το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίσης μνεία στην ενίσχυση των εισοδημάτων και των συντάξεων, από το 2023, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις ένοπλες δυνάμεις και τους γιατρούς του ΕΣΥ, μέσω κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, μειώσεων φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και ενισχύσεων, τις οποίες προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, αλλά και στις φοροελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις για την οικοδομική δραστηριότητα, για τη στέγαση, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, την επιδότηση του φοιτητικού ενοικίου, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από έξι σε εννέα μήνες κ.ά.

«Όλα αυτά τα μέτρα στήριξης των πολιτών, στήριξης των επιχειρήσεων, όλες οι ενέργειες που κάνουμε για την προστασία της ποιότητας ζωής, γίνονται εφικτές χάρη στην πρόοδο της χώρας σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής», είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Κυρίως, όμως, αντανακλούν τη διαρκή τη συνεχή προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνησή μας να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις προσδοκίες της κοινωνίας».

Για τα θέματα των δικαιωμάτων και της προστασίας των ανηλίκων θυμάτων βίας και γενικότερα της κοινωνικής ατζέντας, τόνισε ότι έχουν τύχει μέριμνας της κυβερνητικής πολιτικής από την πρώτη στιγμή. «Το σχέδιό μας περιλαμβάνει το σπάσιμο όλων των αποστημάτων. Με σχέδιο, με τεχνογνωσία, με επαγγελματισμό και πρωτίστως με αμέριστη μέριμνα για όσους είναι σε δυσχερή θέση, συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σημείωσε δε, ότι η κοινωνία των πολιτών αντιλαμβάνεται την προσπάθεια, γι’ αυτό και «τα στόματα ανοίγουν και ο φόβος των θυμάτων νικιέται».

«Έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε αποφασιστικά να εισαγάγουμε νέες πολιτικές που θα αποδώσουν περισσότερα σε περισσότερους και να συγκρουστούμε με νοοτροπίες και κατεστημένα δεκαετιών», είπε ακόμα ο κ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας: «Από την άλλη, χρειάζεται να αποφεύγουμε τις εύκολες κραυγές, τις γενικεύσεις, τις υπερβολές. Όλα αυτά πρακτικά είναι αδιέξοδα, είναι αναποτελεσματικά και δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Τα ιδρύματα και οι εθελοντές πρόσφεραν και προσφέρουν πολλά. Τους οφείλουμε όλη την αναγνώριση αυτής της υπηρεσίας και καλό είναι να μη μηδενίζουμε και να μη γενικεύουμε χωρίς στοιχεία. Με ψυχραιμία, με μεθοδικότητα πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε για να γίνεται πάντοτε ό,τι καλύτερο απαιτείται για τα παιδιά. Και από την άλλη να φροντίζουμε, ώστε η δικαιοσύνη να αποδίδει ευθύνες αν αυτές προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση κάθε διερεύνησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα γενιά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, με μέτρα, όπως η ευρωπαϊκή κάρτα νέων και η αύξηση στεγαστικών επιδομάτων για νέα ζευγάρια, με ευνοϊκά στεγαστικά δάνεια, με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και το «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω», με την ενίσχυση του φοιτητικού ενοικίου, με προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με προγράμματα απασχόλησης ΔΥΠΑ κ.ά. «Αυτή είναι η απάντηση και όχι το εμπόριο ελπίδας, στο οποίο αρέσκονται όσοι αδυνατούν να διατυπώσουν μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση για τη νέα γενιά», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Για τη χθεσινή έναρξη της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας, την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση, σημείωσε πως ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, επισημαίνοντας πως θα μπορεί να αποθηκεύεται σε κινητό τηλέφωνο και να γίνεται δεκτή από τις υπηρεσίες και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν 500.000 πολίτες. Σταδιακά δε, θα ενσωματώνονται ς’ αυτήν και νέες υπηρεσίες. «Η ψηφιακή κάρτα είναι μια κάρτα αξιοπρέπειας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους», τόνισε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδευτεί με άλλες δύο δράσεις: το μητρώο αναπηρίας και το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, για τη διευκόλυνση της ένταξης των αναπήρων στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά και στην έγκριση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, σημειώνοντας ότι επισφραγίζεται μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία φέρει τη «σφραγίδα» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διασφάλισε τους πόρους 19,3 δισ. ευρώ γι’ αυτή τη νέα προγραμματική περίοδο. Ο εθνικός σχεδιασμός για την αγροτική πολιτική αφορά την ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενή τομέα και τις προβλέψεις για «οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία», επισήμανε.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις επισκέψεις των υπουργών Ν. Δένδια, Ν. Παναγιωτόπουλου και Μ. Βαρβιτσιώτης στο Κάιρο και στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα με τους ομολόγους τους. Ο ΥΠΕΞ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παραστούν στην τελετή υπογραφής μνημονίου κατανόησης στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης. Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα υπογράψει συμφωνία με τον ομόλογό του για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

«Οι συναντήσεις και οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον στρατηγικό χαρακτήρα και τις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου σχέσεις, που βασίζονται στις κοινές μας αντιλήψεις και στο διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, στην εισαγωγική του τοποθέτηση:

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2023. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά καταδεικνύει επίσης την εθνική προτεραιότητα διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας. Ο νέος Προϋπολογισμός καταρτίστηκε πάνω σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων.

-Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Ο πληθωρισμός για το 2022 εκτιμάται στο 9,7%, ενώ για το 2023, αναμένεται στο 5%, έναντι 6,1% της Ευρωζώνης και 7,0% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

-Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί σε 12,7%, έναντι 13,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 14,2% στον Προϋπολογισμό του 2022.

-Όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, από έλλειμμα 1,6% του Α.Ε.Π. για το 2022, η χώρα θα γυρίσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του Α.Ε.Π. το 2023.

Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού περιλαμβάνονται:

-Πέρα από τις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης, επιπλέον πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

-Μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του Δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, παρέμβαση που οδηγεί στην πραγματική αύξηση του εισοδήματός των πολιτών.

-Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-Συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

-Αναστολή του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.

-Επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω».

-Αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

-Επέκταση του επιδόματος μητρότητας από το 2023  στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

-Αυξημένο επίδομα στέγασης για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.

-Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Όλα αυτά τα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων, όλες οι ενέργειες για την προστασία της ποιότητας ζωής, γίνονται εφικτές χάρη στην πρόοδο της χώρας σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Κυρίως όμως αντανακλούν τη διαρκή , τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνησή μας για να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Για τη «Κιβωτό του Κόσμου»

Τα θέματα δικαιωμάτων, προστασίας ανηλίκων, θυμάτων βίας και γενικότερα κοινωνικής ατζέντας έχουν τύχει συστηματικής μέριμνας από την Κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει το σπάσιμο όλων των αποστημάτων: Με σχέδιο, με τεχνογνωσία, με επαγγελματισμό και πρωτίστως με αμέριστη μέριμνα για όσους είναι σε δυσχερή θέση συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή. Αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία των πολιτών. Για αυτό και τα στόματα ανοίγουν και ο φόβος των θυμάτων νικιέται. Έχουμε την πολιτική βούληση και το θάρρος να προχωρήσουμε αποφασιστικά, να εισαγάγουμε νέες πολιτικές που θα αποδώσουν περισσότερα σε περισσότερους και να συγκρουστούμε με νοοτροπίες και κατεστημένα δεκαετιών.

Όλα αυτά γίνονται με θεσμικό τρόπο και έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, ιδίως όταν αυτοί είναι παιδιά ή βρίσκονται στη μετεφηβική ηλικία. Οι Αρχές συνδράμουν την Δικαιοσύνη και τα αρμόδια Υπουργεία φροντίζουν ώστε κανείς να μην μένει αβοήθητος. Από την άλλη, χρειάζεται να αποφεύγουμε τις εύκολες κραυγές, τις γενικεύσεις, τις υπερβολές. Όλα αυτά πρακτικά είναι αδιέξοδα. Είναι αναποτελεσματικά και δυνητικά μπορεί να λειτουργήσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Τα ιδρύματα και οι εθελοντές πρόσφεραν και προσφέρουν πολλά. Τους οφείλουμε όλοι την αναγνώριση αυτής της υπηρεσίας τους και καλό είναι να μην μηδενίζουμε και να μην γενικεύουμε χωρίς στοιχεία. Με ψυχραιμία και μεθοδικότητα πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε για να γίνεται πάντοτε ότι καλύτερο απαιτείται για τα παιδιά και από την άλλη να φροντίζουμε έτσι ώστε η Δικαιοσύνη να αποδίδει ευθύνες αν αυτές προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση κάθε διερεύνησης.

Κυβερνητικές δράσεις για τους νέους

Υπό το φως του δημογραφικού προβλήματος και του brain drain, σταθερή προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένουν οι πολιτικές που ανοίγουν δρόμους για τη νέα γενιά της Πατρίδας μας. Στην κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει και εφαρμόζει ένα ειδικό σχέδιο για τη νέα γενιά. Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου αυτού είναι:

-Η χορήγηση, ύστερα από συνεργασία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, δωρεάν  Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων σε περισσότερους από 116.000 νέους  η οποία προσφέρει εκπτώσεις και προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες από 378 επιχειρήσεις και φορείς σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο πολιτισμός, η υγεία, ο αθλητισμός, η διασκέδαση, η εστίαση.

-H αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές, από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και, εάν επιλέξουν τη συγκατοίκηση, στα 2.000 ευρώ.

-Η νέα στεγαστική πολιτική με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ που μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή με έμφαση στη στέγαση νέων και νέων οικογενειών με επιδοτούμενα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια, χαμηλά ενοίκια, θέσπιση του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής κ.ά.

-Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ που δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

-Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, «Πρώτο Ένσημο».

-Το πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία, μέσω του οποίου 6.000 άνεργοι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση με επιχορήγηση έως 15.000 ευρώ.

-Τα προγράμματα κινητικότητας για αναζήτηση εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης σε διαφορετική περιοχή από τον τόπο διαμονής εντός Ελλάδος.

-Τα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης της ΔΥΠΑ, πολλά από τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους.

Σε κάθε κοινωνική ομάδα, αλλά ειδικότερα στους νέους ανθρώπους η πολιτική πρέπει να απαντά στις αγωνίες, στους φόβους, στις επλίδες και στις προσδοκίες τους με παρεμβάσεις που φέρνουν μετρήσιμο αποτέλεσμα, όπως αυτά σας ανέφερα και πολλά άλλα που περιλαμβάνονται στην πολιτική μας για τους νέους αυτή την πρώτη μας τετραετία. Αυτή είναι η απάντηση και όχι το εμπόριο ελπίδας στο οποίο αρέσκονται όσοι αδυνατούν να διατυπώσουν μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση για τη νέα γένια.

Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

Μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος  υλοποιεί η Κυβέρνησή μας. Πρόκειται για τη λειτουργία -που ξεκίνησε χθες- της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που θα μπορεί να αποθηκεύεται και στο κινητό τηλέφωνο. Η κάρτα θα συνιστά αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς οι ανάπηροι συμπολίτες μας να αναζητούν συνεχώς καινούρια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. Ουσιαστικά αντικαθιστά οποιοδήποτε έγγραφο χρησιμοποιείται σήμερα και μπορεί να την επιδεικνύουν οι περίπου 500.000 δικαιούχοι συμπολίτες μας στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, όπως στους πολιτιστικούς χώρους για να έχουν είσοδο χωρίς χρέωση. Θα ενσωματώνει επίσης σταδιακά όλες τις επιμέρους υπηρεσίες τις οποίες παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών παρεμβάσεων για τους αναπήρους και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Είναι μια «Κάρτα Αξιοπρέπειας» για τους ίδιους και τις οικογένειές τους που θα συμπληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με δυο πρωτοβουλίες:

Πρώτον, το Μητρώο Παροχών Αναπηρίας, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις παροχές αναπηρίας των Υπουργείων και των φορέων τους, αλλά και όλες τις δομές αναπηρίας της χώρας.

Και δεύτερον, το Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού που έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση και θα συμβάλλει στην ομαλή ένταξη αρκετών αναπήρων συνανθρώπων μας στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Στρατηγικό σχέδιο της χώρας για τη νέα ΚΑΠ

Είχαμε τις ημέρες αυτές ένα ακόμη σημαντικό γεγονός για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Εγκρίθηκε   από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027. Επισφραγίζεται έτσι μια μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από  την Κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με προσωπική του παρέμβαση διασφάλισε τους πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Μέσα από τον εθνικό στρατηγικό μας σχεδιασμό επιδιώκεται η ενσωμάτωση των στόχων της νέας ΚΑΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία. H επιτυχής εφαρμογή του Στρατηγικού μας Σχεδίου:

-Θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική και αξία στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας.

-Θα  συμβάλλει στην προστασία των φυσικών πόρων   και της βιοποικιλότητας των αγροτικών μας περιοχών προωθώντας με 1,4 δισ. ευρώ τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής.

-Θα τονώσει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου δημιουργώντας περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

-Θα διαμορφώσει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης στην ελληνική περιφέρεια, συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενούς τομέα με περισσότερους από 65.000 νέους παραγωγούς.

Η αντιμετώπιση της κρίσης, της ακρίβειας, η επάρκεια αγαθών, η περιφερειακή ανάπτυξη, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η προστασία της κληρονομιάς μας, αλλά και η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και η κοινωνική συνοχή στη χώρα μας περνούν από την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο στηρίζουμε με σχέδιο, τεχνογνωσία και αταλάντευτη προσήλωση στις ανάγκες του.

Επίσκεψη Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια, Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Αίγυπτο

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  επισκέπτονται σήμερα την Αίγυπτο, το Κάιρο όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.  Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών  θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής  «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης».

Σημαντική επίσης είναι η συμφωνία που θα υπογράψει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον Αιγύπτιο, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Οι συναντήσεις  και οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το στρατηγικό χαρακτήρα και τις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, σχέσεις που βασίζονται στις κοινές μας αντιλήψεις και στο Διεθνές Δίκαιο.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα